26 Eylül 2011 Pazartesi

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'la birlikte LİNÇ edilmek istenen yazar Coşkun Büktel, kendi sitesindeki yazınsal savaşımına inatla devam ediyor hâlâ!

Kemal Tahir, Nâzım Hikmet ve Piraye ile.


***


Türkiye'nin en ünlü tiyatro profesörü LİNÇÇİ Özdemir Nutku tarafından iftiraya uğrayıp, (Hilmi Bulunmaz'la birlikte) LİNÇ edilmek istenen Coşkun Büktel'in yazılarına değer verip önemsediğimiz için, sürekli olarak yayınlarımızda yer vermeyi uygun görüyoruz.

Ancak...

(facebook'u bir "bataklık" olarak nitelediğimiz için) bir yıla yakındır ürünlerini "facebook bataklığı" içerisinde yayınlaması nedeniyle, yazılarını sitemize taşımaktan imtinâ ettiğimiz Coşkun Büktel'in yazılarına yer vermiyorduk.

Artık...

Yazılarını, kendi sitesi www.coskunbuktel.com adresinde yeniden yayınlamaya başladığı için, Coşkun Büktel'in yazılarına severek yer vermeyi sürdürüyoruz!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


YIL 1949.

ORHAN KEMAL, HAPİSTEKİ KEMAL TAHİR'E YAZDIĞI MEKTUPTA "BEREKETLİ TOPRAKLAR ÜZERİNDE"NİN İLK VERSİYONUNU ANLATIYOR:



ADANA/ 14 ARALIK 1949

ORHAN KEMAL'DEN KEMAL TAHİR'E

(...) Sonra bir de roman götürmüştüm. "Bizim İnsanlar", isminde. Kıraç Orta Anadolu köylerinden kalkıp Türkiye'nin California'sı denilen Çukurova'ya iş için gelen üç arkadaşın, fabrika, inşaat ve bilhassa Çukurova güneşinin altmış hararet derecesi altındaki tarlalarında ekmek peşindeki maceraları. Bu kitapta Çukurova'nın ne demek olduğunu, (Milli Refah)ı meydana getiren kahramanlarımızın, isimsiz kahramanlarımızın maceralarını, bir takım münasebetlerini göstermeye çalıştım. Bütün gayretime rağmen bu kitap basılmadı.

Sağlık olsun. Elbet birgün basılır.

(...)

Cezan dolmak üzere sanıyordum. Cezanın dolmasını, romanlarını neşre başlamanı dört gözle bekliyorum.

(...)

Nâzım'la muntazaman mektuplaşıyoruz. "Ekmek Kavgası" hakkındaki kanaati tıpatıp seninkinin aynı.

(...)

Ben de gözlerinden hasretle öperim, arkadaşlarınıza gıyabi selamlarımı sunarım.

RAŞİT KEMALİ

KAYNAK: Kemal Tahir, "NOTLAR/MEKTUPLAR", Bağlam Yayınları, Kasım 1993. Sayfa 182-183.


BÜKTEL'İN NOTU: Mektubunda Orhan Kemal'in "Bizim İnsanlar" adını verdiği romanı sonraki yıllarda "Bereketli Topraklar Üzerinde" adıyla yayınlanıp defalarca basılarak roman klasiklerimiz arasına girmiş ve yönetmen Erden Kıral tarafından filme de alınmıştır.

(Kaynak: www.coskunbuktel.com)