26 Eylül 2011 Pazartesi

Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için politika yapan CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören de Kültür Bakanlığı çanağı yalamayı savundu!

Türkiye'de, her alanda olduğu gibi, kültür alanında da müthiş derecede bir Kemalizm ve bu ideolojiden hiç de bağımsız olmayan bir faşizm söz konusu. Kendi halkının toplumsal ve kültürel anlamda ne isteyeceğini bile kendisi belirleyen Kemalizm, tiyatro sanatının rotasını da kendisi çizmeye çalışıyor. Büyük oranda başarılı olsa da, bağımsız ve özgür bir ruha sahip olan tiyatrolar ve bu tiyatroları ideolojik olarak besleyen tiyatro yayınları, bu Kemalist reflekse karşı büyük bir karşı koyuş içerisinde.

AKP'den bile daha geride bir tiyatral zihniyete sahip olan CHP, Kültür Bakanlığı çanağı yalanması için önemli bir mücadele içerisinde. Aşağıda okuyacağınız haber de, CHP'lilerin, nasıl bir devletçilik içerisinde olduğunu bir kez daha kanıtlıyor...

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


CHP'li Ören'den Özel Tiyatroları Destek


CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören Özel Tiyatrolara Devletin ne kadar ve nasıl destek verdiğini Bakan Günay'a sordu..


CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören Özel Tiyatrolara Devletin ne gibi destekler verdiğini öğrenmek için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay tarafından cevaplandırılmak üzere bir soru önergesi verdi. İşte Ören'in önergesi.

"TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Aşağıdaki sorularımın aracılığınızla Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul GÜNAY tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla


Hasan ÖREN
Manisa Milletvekili

Çağdaş anlayışa uygun etkinlikleriyle tiyatrolar kültür ve sanatımıza sağladıkları katkılarla toplumsal gelişimin önemli bir parçasıdır. Devlet tiyatroları ve kamu desteği ile faaliyetlerini yürüten tiyatrolar dışındaki özel tiyatrolar sanata katkılarını güçlükle sürdürmektedir.

Tiyatro sanatının yaygınlaşıp sevilmesini sağlamak, yerli oyun yazarlarını teşvik etmek, oynanan oyunların kalitesini yükseltmek ve bu yolla Türk tiyatrosunun gelişmesini ve tanıtılmasını sağlamak devletin asli görevleri arasında yer almaktadır. Bu amaçla, 1982 yılından itibaren özel tiyatrolara devlet desteği yapılmaya başlanmıştır.

Hükümetiniz döneminde özel tiyatroların projelerine verilen desteğin her geçen yıl azaltılması ve paraların zamanında ödenmemesi özel tiyatroları zor durumda bırakmaktadır.

2011-2012 tiyatro sezonu Ekim ayında perde açacak olmasına rağmen özel tiyatrolara verilecek destekleme miktarı ve hangi projelerin destekleneceği halen belirlenmemiştir. Giderek artan teknoloji, maliyet ve işletme giderlerini, var olan seyirci gelirleri ile karşılamanın mümkün olamayacağı, devlet desteğini alamayan tiyatroların perdelerini erken kapatmak zorunda kalacağı düşüncesi sanat camiasını tedirgin etmektedir.

Buna göre;
1- Bakanlığınızca özel tiyatrolara 2011-2012 sezonu için destekleme kapsamında dağıtılacak para miktarı ne kadardır?
2- 2011-2012 sezonunun açılmasına az bir zaman kalmasına rağmen tiyatrolara devlet desteğinin halen verilmemesinin nedeni nedir?
3- 2011-2012 sezonu özel tiyatro destekleri hangi tarihte dağıtılacaktır?
4- Devlet Tiyatrolarının, Devlet Opera ve Balesinin yanında özel tiyatroların ödeneklerinin de her yıl azaltılması, Hükümetinizin kültür sanat politikası mıdır?"

(Kaynak: manisalife.com)