15 Eylül 2011 Perşembe

Hiçbir zaman için LİNÇÇİ olma alçaklığı rüzgârına kapılmayan LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... Dergisi yazarı Robert Schild, Şalom Gazetesi'nden ayrılmış!

Robert Schild
14 Temmuz 2010


(...)

HOŞÇA KALIN..!

Burgaz Adası demişken – kanımca halen güzel (zira: diğer adaların bir çeşit “gölgesinde kalan”) bu beldeye Şalom’daki bu köşemde her yaz bir kez yer verdiğimi, sadık okurlarım anımsayacaktır. İşte, bunu bu yıl da yapmışken (ve sevgili “müdavim”im Zelda Natan’a da buradan sevgi ve saygılarımı yollayarak), siz okurlarıma bugün veda etmek istiyorum... Şalom’da kalem oynattığım on üç yıldan bazı “enstantaneler” anılarımda beliriyor, şu satırları yazarken – Ekim 1997’de ilk kez katıldığım Yazı Kurulu toplantısına geldiğimde, sevgili Viktor ile Yakup/Nelly’nin “benimle ilgilenmelerini”; Judeo-Espanyol dilioralarda kalmasın diye “yollarınkumlarını üfleyen” değerli büyüğümüz Bici’nin her toplantıda defalarca söz alma girişimlerini; sevgili Tilda’nın Büyükada’daki bahçesinde ’98 yazında yaptığımız “yazlık” toplantı sırasında 2.sayfadaki köşeyi kendisiyle paylaşma “anlaşma”mızı (ki aynı toplantıda Londra’dan yeni dönmüş sevimli mi sevimli bir genç kıza tutulmuştum ve çok geçmeden, onu eşimle birlikte yeğenimize “evermiştik”!); ayrıca daha nice olayların gölgesinde kalmış toplantıları...

Şalom’a yazı hazırlarken çok şey öğrendim, birçok önemli kişi ile tanıştım; önümde sayısız yeni “pencereler” açıldı ve nice kültürel etkinliğe bu ivme ile girişmiş oldum... Öte yandan, oldukça da çabaladım, sayıları bugüne dek altı yüzü aşmış yazılarımı hiç aksatmamak uğruna. 1997 yılından bu yana sürdürdüğüm (ve belki ülkemizde bu konuda en uzun soluklu olmuş) tiyatro eleştirisi köşemde, ilgi duyan okurlara yüzlerce oyun tanıtmaya çalıştım;“Değinmeler”de ’98-’03 yılları arasında “değdirmek”ten de kaçınmadım (ve bazı siyasi yazılarımın “okurlarımıza uygun olmadığı” konusunda içeriden gelen tepki üzerine bu köşeyi kapattım); “nitelik...”te ise “Çerkez Tavuklu Tortellini”,“Prof.’lasyon” ve “Analgesique retard” gibi başlıklarla ülkemizin/kentimizin/toplumumuzun kültür ortamına eleştirel bakışlar yönelttim.

Şalom’da yazmak bana her zaman keyif vermiştir; Gila Kohen Öykü Yarışması’nda jüri üyeliği ve Kitap Eki editörlüğünü ise, temelleri atıldıktan sonra bir an önce gençlere devretmek istedim. Yazarlığımı da bir takım kişisel nedenler ve gelişmeler sonucu bugün noktalarken, beni okumak sabrını göstermiş olan tüm dostlarıma buradan teşekkür, sevgi ve saygılarımı iletir, halen kalem oynattığım ve ileride yazmayı tasarladığım ortamlar hakkında bilgi edinmek isteyenlerinizin rosch@superonline.com adresime kısa bir mesaj iletmenizi rica ederim.

Nice aydın-lık günlere..!


(Kaynak: Şalom)