Türkiye'deki aydınlar, entelektüeller, münevverler ve bunları besleyen sanatçılar, ne yazık ki, ezici bir çoğunlukla, sadece kendilerini düşündüklerinden, yani toplumu ve gelecek kuşakları asla ve kesinlikle düşünmediklerinden, boklarında boncuk arayan bir mantıkla, kapitalist üretim ilişkilerine tutsak oluyorlar.
Türkiye'deki sanatçıların ezici çoğunluğu, yapıtlarına konu edindikleri izlekleri, "Halk öyle istiyor!" olduğu için gündeme getirip, bir sanatçı, bir yazar duyarlılığıyla değil, bir "yazar kasa" mekanikliği ile yazdıktan sonra, "z raporu" almayı unutmuyorlar.
Türkiye'deki yazarların hemen hemen tamamı, sade suya tirit konularla bezedikleri izleklerinin "z raporu" sonucunu alır almaz, ellerinde tuttukları düzeysiz dosyalarını, öncelikle finans kapitalin yayın kuruluşlarına pazarlamak için yedi takla atıyorlar. Türkiye İş Bankası Yayınları, Yapı Kredi Bankası Yayınları gibi finans kapitale satış gerçekleştiremeyen yazarlar ise, Beyoğlu meyhanelerinde kafayı tütsüleyip, avuntu kaynağı olarak gördükleri Doğan Kitap, İletişim Yayınları yada benzeri yerlere dosyalarını pazarlayabilmek için, yeni bir tüccarlık atağına yelteniyorlar.
Bir de, ölmüş yazarların mirasçılarının tuhaf hâlleri var. Ölüden kâr isteyen bu mirasçılar, kendilerini ilk olarak finans kapitalin kapısında buluyorlar. Nâzım Hikmet gibi "Sevdalınız Komünisttir" diyen bir yazarı ve Lev Tolstoy gibi bir "özel mülkiyet düşmanı" yazarı bile renklerine bağlamayı başaran finans kapitalin inandırıcılığı karşısında susup oturacak mıyız? Yoksa, emekçilerin iktidara gelmesi için var edilmiş bulunan bilimsel sosyalist ideolojiyle mi hareket edeceğiz?
Biz, Sosyalist OYUN Dergisi olarak, tabii ki, bilimsel sosyalist ideolojiyle hareket edip, emekçilerin evrenini izlek olarak kullanmış yazarların yapıtlarına sahip çıkmayı arzu ediyoruz.
Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz
***
Sait Faik külliyatı İş Bankası Yayınları'na geçiyor
Türk edebiyatının 'Kelebek Avcısı' Sait Faik Abasıyanık tüm külliyatıyla Yapı Kredi Yayınları'ndan İş Bankası Kültür Yayınları'na geçiyor.
Bu biliniyor. Yapı Kredi, Sait Faik'in yayın haklarını satın aldıktan sonra yazarla ilgili hayli kapsamlı bir araştırmaya girişmiş, yazarın evindeki daha önce hiç bilinmeyen fotoğraflarını, mektuplarını ve yazılarını gün ışığına çıkarmıştı. Yazarın kilitli dolap ve bavulundan çıkan her şey -alışveriş listeleri ve faturaları da dâhil- Yapı Kredi arşivindeydi. Şimdi bunların hepsi İş Bankası Kültür Yayınları'na geçiyor. Fakat kimse henüz açıklama yapmak istemiyor çünkü müzakereler bitmemiş, sözleşmeler imzalanmamış. Bir de kamuoyuna büyük haberlerle duyurma isteği var.
(Kaynak: Zaman)