7 Ağustos 2011 Pazar

Yakın tarihten sarı bir yaprak, beyaz bir bayrak!

12 MART FAŞIZMI KÜLTÜR BAKANI TALÂT HALMAN'A "EMEK ÖDÜLÜ" VEREN TAKSAV'IN FESTIVALINE KATILMIYORUZ!


Hilmi Bulunmaz
26 Kasım 2010


Bulunmaz Tiyatro'nun kurucusu ve yöneticisi Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz tarafından ortaya çıkarılan "Talât Sait Halman Skandalı", ne yazık ki, Türkiye tiyatrosunca, tam olarak algılanamadı. "Talât Sait Halman Skandalı", birkaç iyi niyetli kişi (Ahmet Ertuğrul Timur, Coşkun Büktel, Orhan Aydın, Özgür Başkaya…) ve kuruluşun (Amatör Tiyatrolar Birliği, Değişim Atölyesi Oyuncuları, Nâzım Hikmet Kültür Merkezi Tiyatro Topluluğu, Özgür Tiyatro, Su Gösteri Sanatları Sahnesi) algılamasına karşın, tam anlamıyla bilince çıkarılamadı.

Ancak...

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz, Türkiye tiyatrosuna egemen olan tüm teslimiyetçi ruhun dayatmasına, boşvermişlik duygusunun savsaklamasına karşın, ortaya çıkardığı skandalın peşini bırakmayı asla düşünmeden, skandalı ortaya çıkardığı ilk günkü coşku ve kararlılıkla mücadelesini sürdürüyor!

Biz, yeni bir etik, yeni bir estetik gerektiren ve hızla LİNÇ KAMPANYASI sürecini ameliyat masasına yatıran tiyatro sanatının emekçileri olarak, sadece 12 Eylül Faşizmi'ne değil, 12 Mart Faşizmi'ne de karşı olmalı ve Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'tan (TAKSAV), 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman'a, hem de "Emek Ödülü" vermesinin hesabını, her platformda sormalıyız. Hiçbir hesap sormadan, düzenle uzlaşarak, TAKSAV festivalini "zenginleştiren" tiyatro esnafı, aslında, halkın yoksullaşmasına, yoksunlaşmasına ve kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesine katkı sunmuş, hizmet etmiş oluyor!

Evet, takke düştü, kel göründü; "al takke ver külah" diyenlerin dışında, TAKSAV festivaline karşı, herkesten insanî duyarlılık ve tiyatral tavır bekliyoruz! Bugün başlayan ve Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) düzenlediği 15. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin bana, halkıma, tüyü bitmemiş yetime hiçbir katkısı olmadığı gibi, başta Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı olmak üzere, bu festivale sponsorluk yapan, bu festivali destekleyen her bir kişi, her bir kuruluş ve her bir kurum, 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman’a verilen “Emek Ödülü” yanlışlığına ortak olmuş demektir! TAKSAV'ın sebebiyet verdiği, kalıcı rahatsızlık oluşturduğu bu toplumsal yaranın sarılması için, Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf’ın (TAKSAV), 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman’a verdiği "Emek Ödülü"nü mutlaka geri alması gerekir. TAKSAV, bu ödülü geri almazsa, biz, yaptığımız sert muhalefetten asla vazgeçmeyeceğiz!!!