16 Ağustos 2011 Salı

Zamanın Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Rahmi Dilligil, zamanın Kültür Bakanı'na bile hesap sormuş!

Oyun'un notu: LİNÇ KAMPANYASI ana sponsoru tiyatrom.com sitesinden alıp olduğu gibi aşağıya aktardığımız yazıdaki bazı yanlış yazımları biz düzelttik. Yazının özgün hâlini görmek isteyenler, en aşağıdaki özgün linki tıklayabilirler.

Ayrıca, LİNÇÇİ yayın organlarından aldığımız yazılardaki görsel gereçleri baş aşağı yayınlamamıza karşın, Rahmi Dilligil'in kişiliği nedeniyle, bu uygulamayı yapmadık. Bu nedenle, LİNÇÇİ tiyatrom.com sitesi yöneticisi LİNÇÇİ Ahmet Ertuğrul Timur (nâm-ı diğer 3. Abdülhamid) ve okurlarımızdan özür dileriz.


***


Özel tiyatrolar ne yapacak?


Rahmi Dilligil


Geçen günlerde bir gazetede ufak bir haber vardı. Özel Tiyatrolarımıza yapılacak devlet yardımıyla ilgili. Yine eski rakama, yani 400 milyarı dağıtma noktasına dönüldü diye... Beni bu konuda bir tek şey ilgilendirmektedir: Devletin Tiyatro sanatına katkısı. Tiyatro patronu para kazanacakmış, patron çalışanına vermemiş, o paralarla yeni oyun yapmış mı? Bana ne! Devlet denetlesin. Hoş neyi denetleyecek ki devlet!!! Üç kuruş verdiği özel tiyatro yapmaya çalışan bir avuç tatlı çılgın insanı mı? Devlet öncelikle kendi çöplüğünü denetlemeli, tüm sene çalışarak 60 trilyon bütçe alıp, tiyatroya ancak 740 bin seyirci getirebilen beceriksizlerini bile denetleyemezken; kimi denetleyecek? Sonra da, bu idareci beceriksizlerle birlikte temsilci diye topladığı üçü beşi karıştırmış bir kurul ile üç kuruşu mu yine dağıtacak özel tiyatrolara? Böyle davranıldığı için; Cem Yılmaz, tiyatro ödülü almakta, Beşiktaş Kültür Merkezi tek başına Devlet Tiyatroları'dan daha fazla seyirci bulmakta, tiyatroya gidip de ne olduğunu öğrenen azalıp, her şey tv sanılmakta, tiyatro çalışanları TV dizilerini birinci işleri görmekte v.b.. Nerede Anayasanın sanata tanıdığı haklar? Nerede sanata destek veren hükümet? Nerede yatırımını insana yapan devlet? Özel tiyatrolara para aktarmak için Nejat Uygur her yıl başbakana gitmek zorunda mı? O kurul, Nejat Ağabey'e kaç defa para verdi ki? Devlet yetkilisi olan bakan, senin hiçbir şey yapacağın yok!

(Kaynak: tiyatrom.com)