13 Temmuz 2011 Çarşamba

Haluk Bilginer "Tarık Günersel'in Sesi"ni vekili Av. Süleyman Anıl'la kesti!

Günersel'e Oyun Atölyesinden yanıt

1 Şubat 2008


TİYATROOyun Atölyesi'nin avukatı Süleyman Anıl, Tarık Günersel'in 9 Aralık 2007 tarihli BirGün'de yayımlanan köşe yazısıyla ilgili Haluk Bilginer adına bir açıklama yaptı. Anıl, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 


"Tarık Günersel, yayınlanan yazısında 'Evlilikte Ufak Tefek Cinayetler' oyununun Serap Babür çevirisini ilgiyle okuduğunu yazmış. Ancak oyunun çevirisi ile orijinal metnini karşılaştırıp karşılaştırmadığını ve Serap Babür çevirisinin orijinal metinle ilişkisini hiç değerlendirmemiştir. Tarık Günersel'in hem bu kıyaslamayı yapması hem de Oyun Atölyesi'nin oynadığı Şehsuvar Aktaş çevirisiyle karşılaştırması sorumlu yazarlığın gereğidir. Ancak Tarık Günersel, bu çabaya girişmemiş, bu yöntemi uygulamamıştır. Ancak Oyun Atölyesi çeviriyle orijinali karşılaştırmıştır,  Oyun Atölyesi, kendi çeviri önerisini oyunun yazarı Eric-Emanuel Schmitt'in Fransa'daki ajansı Antigone'ye iki çeviriyi karşılaştırması için yollamıştır. Antigone Ajansı oyun atölyesinin yaptırdığı çevirinin oynanmaya uygunlukta ve yetkinlikte olduğuna karar vererek,  Oyun Atölyesi tarafından oynanması için onay vermiştir. Bunun üzerine Eylül 2007'de sözleşme imzalanmıştır.

Tarık Günersel yazısında: 'Ama hukuki durum uygun ise' ibaresi ile hukuksuzluk imasında bulunmuştur. Yukarıda açıklandığı üzere oyun ile ilgili tüm izinler yetkili taraflardan alınmış ve anlaşma imzalanmıştır. Tarık Günersel yazısının devamında; 'İsimdeki ilginçlik ticarî başarıda önemli rol oynuyor' ibaresi ile seyretmediği oyunun sanatsal ve ticari başarısını karalamaya çalışmıştır. Mayıs 2008 tarihine kadar tüm biletleri tükenmiş olan oyun, oyuna emeği geçenler ve izleyicileri Tarık Günersel'in vasat olana yaklaşamayan yorum ve eleştirilerini hak etmemektedir. Tarık Günersel'in sanatsal olguları açıklarken ciddi yöntemler izlemesi en azından Birgün okurlarının hakkıdır." Kültür Sanat


(Kaynak: www.birgun.net/bolum-70-haber-58087.html)