6 Temmuz 2011 Çarşamba

Kültür Bakanlığı çanağı yalayan sinemacılar, sinema dünyasında bir Hilmi Bulunmaz bulunmamasına bin kere şükretmeliler!

Sinema Desteği Akrabaya mı?

Kurul üyelerinin üçünün, desteklenen proje sahipleriyle akraba olması tartışma yarattı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu üyelerinin üçünün, desteklenen proje sahipleriyle akraba olması tartışma yarattı. Bakanlık açıklama yapmadı. Yönetmenler, 'Puanlama kriteri ne' diye sordu


9 Mayıs 2008 12:46

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu üyelerinin üçünün, desteklenen proje sahipleriyle akraba olması tartışma yarattı. Bakanlık açıklama yapmadı. Yönetmenler, 'Puanlama kriteri ne' diye sordu

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu'nun 2008/2 sayılı kararı sinema sektöründe tartışma yarattı. Kurulun üç üyesinin akrabalarına destek verilmesine sinemacılar tepki gösterdi. Yönetmen Bülent Pelit, 7 Mayıs tarihinde basına yaptığı açıklamada "Uzman film adına çıkan proje, komisyon üyesi Faruk Turgut'un yeğeni, Görkem Turgut'undur.

Yıldız Film adına çıkan proje, komisyon üyesi İsmail Güneş'in kardeşi, Mehmet Güneş'indir. Tunç Okan komisyon üyesi Cengiz Ergun'un eniştesidir ve onun da projesi çıkmıştır" dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı bu konuda demeç vermedi ve kurul üyelerinin tam listesini açıklamadı. Sinema Destekleme Kurulu'nun dün yaptığı toplantı sırasında görüşlerini aktaran yapımcı Zeynep Özbatur ise alınan kararlar için "Katıldığım en demokratik seçim oldu," şeklinde görüş bildirdi.

Kararların puanlama sistemiyle alındığını, söz konusu üyelerin tartışmaya katılmadığını söyleyen Özbatur, "Kurulda 11 kişi var. Bir kişinin oyu fark etmez. Bu bir yarışma değil. Zaten puanlamayı geçmeyenler tartışılmadı. Puanların kriterleri var" dedi. Cengiz Ergun, Tunç Okan'ın kayınbiraderi olduğunu doğruladı, ancak yorum yapmadı.

Barış Pirhasan / Yönetmen

Bu kurul bana destek vermeyi uygun görmedi. Üyelerinin tam bir listesini hâlâ bilmiyorum. Akrabaları kimlerdir, bunu da... Bu kurullar nasıl çalışmalı, varsa, oluyorsa eğer böyle yolsuzluklar nasıl engellenmeli bunu bilemem. 1984'ten beri yazıyorum ve 1989'dan beri yönetiyorum. Yazmak ve yönetmek, akşam yemeklerimi de mümkünse sevdiklerimle yemek istiyorum. Bunun bedeli, Altın Koza Festivali ön jürisince elenmek veya bir yıldır çalıştığım projeye destek alamamaksa bu işte bir terslik olmalı.

Pelin Esmer / Yönetmen

Öğrendiğim kadarıyla bu dönem ilk defa bir sistem geliştirilmiş. Birtakım kriterler üzerinden puanlama yapılmış. Bu kriterler nelerdir bilmiyorum, öğrenmek isterim. Herkes o kriterlere puan vermiş. Toplam puanı 66'yı geçmeyen projeler tartışmaya dahi layık görülmemiş. Bu kriterleri Bakanlığın bize açıkça bildirmesi gerekir. Madem artık bir puanlama sistemi var, şeffafça puanların açıklanmasını istiyorum. Eğer ki itham edilen jüri üyelerinin gerçekten bir akrabalık ilişkileri varsa açıklama getirmelerini de bekliyorum.

İsmail Güneş/ Yönetmen-Komisyon üyesi

Bülent Pelit arkadaşım, onun projesini destekledim. Kardeşiminkini desteklemedim. Çekmesini istedim. Ben zor durumda kalırım, dedim. Sonra ben ayrılırım, benim projeme destek çıkar, önce kardeşine verdi, sonra kendi aldı derler dedim. Kurul beğendi, 'Kardeşin olması cezalandırılmasını gerektirmez' dediler. Çekilmeyi düşünmedim çünkü yapılmasını istediğim ciddi projeler vardı. Kardeşimin projesine düşük puan verdim.

Sabahattin Çetin / Yapımcı

Bu konularda çok hassasım. Rahmetli Kadri Yurdatap kurul üyesiyken Memduh Ün'ün projesine ortak olduğunu bilmiyordum. Tabii ki Ün desteği hak eder ama Kadri Bey durumu gizlemişti. Onu SESAM Yönetim Kurulu'nda istifaya çağırdım. Mehmet Soyarslan da üyeyken ortak olduğu projelere destek verilmişti. Bunu etik bulmuyorum. Para çok az, dağıtımını iyi yapmak lazım. Kurula katılacakların etik yemini etmelerini öneriyorum. Yoksa bu tartışmalardan kurtulamayız.

Tayfun Pirselimoğlu / Yönetmen

Liyakate göre destek verilmediğini gösteren gayet açık deliller var ortada. Bu durumda kurulun üyelerinin liyakatinin tartışılması lazım. Türk sineması için çok önemli bir şansın bu şekilde heba edilmesinin sorumlularının olması lazım. Kurul üyelerinin her türlü sorumluluktan azade olmadıklarını bilmeleri gerekir. Kişisel bir sıkıntıdan ziyade Türk sineması adına üzücü. Desteğin liyakatle alakalı olmadığı, verilen ve verilmeyen projelerle, onların sahipleriyle ilgili olduğu ortada.

Nermin Eroğlu/ BKM Proje Koor.

Akrabalık ilişkisinden dolayı bu projeler desteklendiyse çok ayıp. Öbür yandan da akrabaları kurulda diye sinemacıların başvuramaması da doğru değil. Akrabalarının yer almadığı bir kurul tarafından değerlendirilmeleri gibi bir formül bulunabilirdi.

Bakanlıktan 20 filme 4 milyon 260 bin YTL

Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Destekleme Kurulu, 20 film projesine toplam 4 milyon 500 bin YTL kredi desteği verirken, 68 film projesi için yapılan kredi talebini reddetti.

Destek alan uzun metrajlı filmler

Rönesans Film "Umut Üzümleri" 325 bin
BKM "0 Numara" 300 bin
Sarmaşık Sanatlar "Hayda Bre 250 bin
Eflatun Film "Bankası" 325 bin
Narsist Film "Gölgesizler" 250 bin
Belge Film "Doğu Batı Cumhuriyeti" 200 bin
Uzman Film "Üzüm Bağları" 300 bin
ANS U. Yapım "Sıcak" 250 bin
Şiva Film "Biraz Tuz Biraz Biber" 200 bin
Nada Film "Merdiven Altı" 150 bin

İlk filmini çekecek yönetmenler

Engin Ergönültaş "Minare Gölgesi" 250 bin
İsmail Öztürk "Temel Renkler" 200 bin
Raşit Çelikezer "Gökten Üç Elma Düştü" 200 bin
Hakkı Kurtuluş "Orada" 200 bin
Mehmet Bahadır Er "Kara Köpekler Havlarken" 200 bin
Nis Prodüksiyon "Aziz İstanbul" 200 bin
Yıldız Prodüksiyon "Türk Usulü Evlenmek" 200 bin
Garaj Yapım "Ölü Toprağı" 200 bin

Alin Taşçıyan - BİRSEN ALTUNTAŞ

(Kaynak: renkhaber.com)