12 Temmuz 2011 Salı

Prof. (doktor unvanı olmayan) Mehmet Reşat Başar'ın yönettiği(?!) Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Oyunculuk Bölümü'nde "aşlama sınavı"!

"Hiçbir okul insanda ne bir duygu uyandırabilir, ne de insana sanatın özünün ne olduğunu -kendine özgü yöntemle bir duygunun nasıl ortaya çıkarılabileceğini- öğretebilir.

Okulda öğretilebilecek tek şey, sanatçıların yaşadıkları duyguları başka sanatçılara nasıl aktarabildikleridir. Ve sanat okullarında öğretilmekte olan da bundan başka bir şey değildir; ancak böylesi bir eğitim, gerçek sanatın yayılmasına herhangi bir katkı sağlamadığı gibi, tam tersine, sanat adı altında taklit sanatın yayılmasına katkıda bulunarak insanların gerçek sanatı anlamalarına engel olur, hatta bu konudaki en büyük engeli oluşturur."


(Bkz: Tolstoy, Sanat Nedir?, çev. Mazlum Beyhan, İş Bankası Yayınları, s. 135)


***


Türkiye'de Shakespeare ve Shakespeare çocukları sorgulanmalı. Bu sorgulamayı yaparken de, tabii ki, elimizdeki en önemli kuramsal yapıt "Sanat Nedir?" olmalı. Lev Tolstoy'un yazıp Mazlum Beyhan'ın dilimize kazandırdığı "Sanat Nedir?" kitabındaki "Shakespeare ve Dram Sanatı Üzerine" bölümünü okuduğunuzda, zâten siz de, bu sorgulamayı yapmaya başlamışsınızdır demektir. "Sanat Nedir?" yapıtını okuyan, ama gerçek anlamda okuyan, yani kendi kirlenmiş tiyatro görüşleriyle okumayan herkes, bu kitabı okumadan önceki yargılarını tamamıyla değiştirir. En azından değiştirme gayreti içerisine girer.

Türkiye'deki oyunculuk ve oyun yazarlığı bölümü bulunan üniversitelerin hiçbiri Tolstoy'un "Sanat Nedir?" kitabını başat yapıt olarak ele alıp çalışma yapmıyor. Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için işlev gören ve 12 Eylül Faşizmi ile birlikte iyice karanlık dehlize girmek zorunda kalmış üniversiteler, öncelikle 2547 sayılı yasanın kendilerine diktiği daracık haki renkli giysiyi yırtıp parçalamalı ve buna koşut olarak da, Tolstoy'un "Sanat Nedir?" kitabını "başyapıt" olarak oyunculuk ve yazarlık çalışmalarında baş tacı etmelidir!

Bu, olanaksız mı?

Bana ne! Bu, benim sorunum değil!! Bu, kendilerinde sosyalizm pırıltısı olduğunu sanan akademisyenlerin sorunu!!!

Mehmet Reşat Başar'ın başında bulunduğu Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'na bağlı olarak çalışın oyunculuk ve yazarlık bölümleri, tam iki yıl önce, kendileri hakkında yapılan aşağıda sunduğumuz haberdeki "aşlama sınavı" terimini yadırgamamış olabilirler.

Ancak...

Biz, Shakespeare çocuğu değil, Tolstoy çocuğu olduğumuz, yani akademilerde oyunculuk ve yazarlık öğrenilemeyeceğine emin olduğumuz için, hem Mehmet Reşat Başar'ın duyarsızlığını ve hem de LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Tiyatro... Tiyatro... Dergisi'nin sanal kuyruğu tiyatrodergisi.com.tr'deki yanlışlığı, Türk tiyatro esnafının olmasa da, Türkiye halkları için tiyatro yapmaya çalışan duyarlı sanatçıların dikkatine sunmayı bir borç bildik.

Ayrıca, şu anda yazı yazdığımız bilgisayarda "maymungötürengi" (kırmızı) ve "çimenrengi" (yeşil) ile dikkat çekemediğimiz için, yani yeni satın aldığımız bilgisayarımızı tam anlamıyla kullanabilme "ehliyet"ine sahip olamadığımız için, her zaman yaptığımız gibi, aşağıdaki haberdeki yazım yanlışlarının üzerini "maymungötürengi" ile belirgin hâle getirip, doğrularını "çimenrengi" ile belirtmek yerine, yazım yanlışlarının hemen yanına parantez açıp, doğrularını biz yazdık!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Kocaeli Üniversitesi


Güzel sanatlar fakültesi (Sanatlar Fakültesi) bünyesinde oyunculuk anasanat dalına (Oyunculuk Ana Dalı'na) öğrenci kabul etmektedir. Oyunculuk bölümü (Bölümü) kontenjanı 10 kişidir. 1985 ve daha yukarı doğumlu adaylar başvurabilir. ÖSS sınavından 200 puan almak gereklidir. Sınav harcı 150 TL’dir. 10 TL’de (10 TL de) sınav kılavuzu ücreti alınacaktır. Web sitesi üzerinden de ön kayıt işlemi gerçekleştirilebilir. Web sitesi üzerinden kayıt olanlar gerekli belgeleri 06.09.2009 saat 15.00’e kadar teslim etmeleri gerekmektedir. Adaylar ön kayıt sırasında kendilerine verilen günde sınava alınacaktır.

Sınav koşulları: Sahne Sanatları Bölümü’ndeki tüm Anasanat (anasanat) dalları , giriş sınavlarını iki aşamalı yapacaklardır. I. Aşama (Eleme Sınavı) II. Aşama (Seçme Sınavı) olmak üzere iki aşamalıdır.

Sınav Tarihleri:
Ön Kayıt: 18-22/Ağustos/2008 (2009)
Birinci aşama: 7-11 Eylül 2009 10.00-18.00
İkinci aşama: 12 Eylül 2009 13.00-16.00

Sınav takvimi:
Ön Kayıt: 31 Ağustos-6 Eylül 2009
Sınavlar: 7-13 Eylül 2009
Sonuçların Duyurulması: 13 Eylül 2009
Kesin Kayıtlar: 14-16 Eylül 2009
Yedek Listeden Kayıtlar: 17-18 Eylül 2009

Oyunculuk Anasanat Dalı

Bu sınav için adaylar önceden 3 parça, bir şiir ve bir şarkı hazırlamalıdırlar. Parçalardan biri komedya, biri tragedya (biri yerli biri yabancı) olmalıdır. Üçüncü parçanın türü, adayın kendi tercihine bırakılmıştır. (Bir parçanın sunum süresi 5 dk’yı geçmemelidir.)

Oyunculuk sınavında adaylara öncelikle temel oyunculuk yeteneklerini ölçmeye yönelik olarak kulak, ritm, doğaçlama, esneklik, okuma ve konuşma çalışmaları yaptırılır ve adaydan, kendi tercihiyle hazırladığı sahne parçasını sunması istenir.

Daha sonra, adaylar, şiirleri ile komik ve trajik parçalarını sunacaklardır.

Oyunculuk Anasanat Dalına (Dalı'na) başvuran adaylar aşağıdaki yazarların bütün oyunlarını kullanabilirler:

Sofokles, Euripides, Aristofanes, Plautus, Shakespeare, Moliére, İbsen, Çekhov
Aziz Nesin, Güngör Dilmen, Haldun Taner, Aydın Arıt, Vasıf Öngören, Turgut Özakman, İsmet Kuntay (Küntay), Memet Baydur, Murathan Mungan

2. Aşama Sınavı (2. Oturum-Mülakat (Mülâkat)) : 2. Aşlama (Aşama) sınavının 1. Oturumuna katılan her aday, mülakata (mülâkata) da girecektir. Adaylar mülakata (mülâkata) sanatsal çalışmalarını içeren dosyaları ile katılacaklardır.

Ayrıca Bkz: http://gsf.kocaeli.edu.tr


Haber Giriş Tarihi: 08 Agustos 2009