'Yeni Madımak'ta biber gazlı tören
Sivas’ta, 18 yıl önce Madımak Oteli’nde yakılan 33 aydını anmak isteyenler Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen binanın önünde polis, barikatıyla karşılaştı. Polis barikatı aşmak isteyenlere cop ve gaz bombasıyla karşılık verdi
Sivas’taki Madımak otelinde yaşanan katliamda toplam 37 kişinin yaşamını yitirdiği olayların 18. yılında gerginlik çıktı. Valiliğin talimatıyla, anı merkezine dönüştürülen Madımak’ın önünde barikat kuran polis, binaya girmek isteyenleri gaz bombalarıyla dağıttı.
Kamulaştırıldıktan sonra Sivas İl Özel İdaresi Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen eski Madımak Oteli binasının önü dün araç trafiğine kapatıldı. Polis otel önüne barikatlar kurarken, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte şehrin girişlerinde de polis önlem aldı.
Ekipler, anma etkinliklerine katılmak üzere İstanbul, İzmir, Ankara, Adana, Mersin, Diyarbakır ve Antalya’dan kafileler halinde kente gelenlerin yolculuk yaptığı araçları durdurdu. Şüpheli görülenlerin kimliklerini kontrol eden ve GBT sorgulamalarını yapan polis ekipleri, bu kişilerin yanlarında getirdikleri pankart, döviz ve benzeri malzemeleri de inceledi. Kortej yürüyüşünün gerçekleştirileceği güzergâhtaki tüm çöp konteynerleri de güvenlik amacıyla kaldırıldı.
10 bin kişi yürüdü
Öğle saatlerinde yaklaşık 10 bin kişi Sivas olaylarının 18. yıldönümü anma etkinlikleri kapsamında, Ethembey Parkı önünden kent meydanına kadar yürüdü. Yürüyüş öncesi “Bir pankart yüzünden kente yaklaşık 20 otobüsün girmesine izin verilmediğini” belirterek oturma eylemi yapan bir grup da, kortejdeki yetkililer tarafından ikna edilerek kaldırıldı.
Mevlana Caddesi üzerinde arama noktaları oluşturan polis ekipleri, katılan herkesi arayarak korteje dahil etti. Olayda ölenlerin yakınları ellerinde fotoğraflarla ön sırada yürüdü. Kent meydanına kadar gelen gruba polis herhangi bir müdahalede bulunmadı. Demokrasi Platformu adına kent meydanındaki Atatürk Anıtı’na çelenk bırakan grubun, eski otel olan Bilim ve Kültür Merkezi’nin 15 metre uzağına kadar gelmesi sonrasında ise gerginlik başgösterdi.
Polis sadece siyasi temsilciler, ölenlerin aileleri ve anma programı tertip komitesi üyelerine binaya geçme izni verdi. CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum ile milletvekilleri Kamer Genç, Sabahat Akkiraz bu grup içinde yer aldı. Ailelerin yanlarında getirdiği “Madımak Utanç Müzesi” levhasını binaya asmalarına polis izin vermeyince tartışma çıktı. Aileler de tepki gösterip binaya girmedi.
Cop ve biber gazı
Bu sırada polis barikatının ön kısımda bulunanlardan bir grup anı merkezine girmek istedi ve polis barikatını aşmaya çalıştı. Bunun üzerine polis, cop ve biber gazı kullanarak katılımcılara müdahale etti.
Yaşanan arbede sırasında organizasyon otobüsünden sık sık “provokasyonlara gelmeyin” uyarıları yapıldı. Gaz maskesi takan polisler biber gazı sıkarak kalabalığı dağıtmaya çalıştı. Biber gazı sıkılmasına kızanlar da polise bayrak sopası ve pet şişeleri fırlattı.
Polis 15 dakika süren olaylar sırasında barikatın aşılmasına izin vermedi. Olaylarda 1 kişi yaralanırken, sıkılan gazdan etkilenerek baygınlık geçirenler oldu.
Otobüsten anons yapan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Genel Başkanı Turgut Öker “ Protestonuzu alkışlarınızla, ıslıklarınızla yapın. Yakan katiller gibi bizi de provoke etmeye çalışıyorlar. Provokatörler ön tarafta, bakın nasıl da ellerini ovuşturuyorlar” deyince, bazı katılımcılardan tepki gördü.
‘Karanfil koymaya geldik’
Olaylardan sonra konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Hüseyin Güzelyurt ve Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Selahattin Özel de, gelecek yıllarda yine aynı yerde buluşacaklarını vurguladı. Özel şunları söyledi: “Mavi Marmara gemisinin İsrail önünü kestiğinde dünyayı ayağa kaldıranlar, bir karanfil koymaya geldik, yolumuzu niye kesersiniz, bunu izah edin.”
Çıkan olay ve tartışmalar nedeniyle konuşmalar kısa tutuldu. Otobüsten yapılan anons sonrası anma töreni sona erdi ve katılımcılar daha sonra olaysız şekilde dağıldı.
Polis barikatı aşmaya çalışanlara cop ve gazla karşılık verdi. Vatandaşlar da polislere bayrak sopası ve soda şişesi attı.
Bu yıl Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürülen Madımak?Oteli’nin önünde polis böyle barikat kurdu.
Ankara’da Sivas tepkisi
Ankara Kolej Meydanı’nda düzenlenen mitinge katılan binlerce Ankaralı ‘Madımak Katliamı’nı protesto etti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özarslan, Madımak önünde etkinliğe izin vermeyen Sivas Valisi Ali Kolat’ı, Hızır Paşa’ya benzetti. Özarslan, Kolat’a, Pir Sultan’ın “Yürü be Hızır Paşa, senin de çarhın kırılır. Güvendiğin padişahın, o da bir gün devrilir” dörtlüğüyle yanıt verdi.
TÜRKER KARAPINAR Ankara
Devlet de oradaydı
2 Temmuz 1993’te Pir Sultan Abdal etkinlikleri için kente gelenlerin kaldığı Madımak Oteli’nin yakılması sonucu 33’ü aydın toplam 37 kişi can verdi. Katliam geçen yıl 3 ayrı törenle anılmıştı. Daha önceki anma etkinliklerinde hiçbir devlet yetkilisi bulunmazken geçen yıl bir ilk gerçekleşmiş ve Devlet Bakanı Faruk Çelik de anma töreninde hazır bulunmuştu. Çelik o gün yaptığı konuşmada “Madımak’ın acısı tüm Türkiye’nin acısıdır” demişti. Katliam kurbanlarının yakınları ve sivil toplum kuruluşlarının anma töreni de polis müdahalesi olmadan yapılmıştı.
CHP’LİLER DE GELDİ
‘Bu zihniyet yüzünden failler getirilemiyor’
Anma töreni için kente gelen CHP Genel Başkan Yardımcısı Süheyl Batum, CHP’li milletvekilleri Kamer Genç, Sabahat Akkiraz ve CHP İl Başkanı Cahit Korkut, CHP il binasından yürüyerek Atatürk anıtına geldi. Buraya Korkut ile birlikte çelenk koyan Batum “Bu acıyı 18 yıldır unutturmadık, unutturmayacağız. Unutturmamaya devam edeceğiz ki, tekrar söylüyorum bundan siyasal bir rant elde etmek için değil, hiç değil ama bir daha çocuklarımız, gençlerimiz bu acıları yaşamasınlar” dedi. Batum “Anı merkezindeki plakette 37 ad yazılmış. 33 aydınımızı yakanların da içinde bulunduğu 2 ad plakette yer alıyor. Açık söylüyorum; bunu duyduğumda tüylerim diken diken oldu. Bu zihniyet, faillerin göstere göstere Almanya’da, bütün basının bulacağı ama sözüm ona devlet görevlilerinin bulamayacağı, ellerini kollarını sallayarak yaşamalarına neden oluyor. Bunu hiç sormayın; neden orada Mannheim’den insanlar getirilemiyor diye sormayın. Çünkü bu zihniyetten getirilemiyor” ifadelerini kullandı.
CHP’liler törenden sonra, anma etkinlikleri için oluşturulan korteje katıldı.
Zeynep Altıok Madımak’ı Cumartesi Anneleri ile andı
Madımak’ta katledilen babası şair Metin Altıok’un adının anma köşesinde, olayın failleriyle yan yana durmasına “Sizin hiç babanız yandı mı? Hiç evladınız öldü mü?” satırlarıyla isyan eden Zeynep Altıok, dün Galatasaray Meydanı’nda Madımak katliamını protesto eden Cumartesi Anneleri’ne destek verdi.
SELAHATTİN GÜNDAY istanbul DHA
(Kaynak: Milliyet)