7 Temmuz 2011 Perşembe

2011 Yılı Necatigil Şiir Ödülü, Ferruh Tunç'a verildi. Tunç'un kitabını yayımlayan Turgay Fişekçi jüri üyesiydi!


Oğuzcan Önver
7 Temmuz 2011


2011 Yılı Necatigil Şiir Ödülü, ''Melez Zamanlar'' kitabı nedeniyle Ferruh Tunç'a verildi. ''Melez Zamanlar'' adlı şiir kitabı olduğu iddia edilen şey, Sözcükler Yayınları'ndan basıldı. Yani mevzu şu: Turgay Fişekçi, kendi bastığı kitaba ödül veren biri olarak seçiciler kurulunda yer alıyordu. Cevat Çapan da Melez Zamanlar'ın arka kapak yazısını yazmıştı ve o da bu kitaba ödül veren seçiciler kurulu içindeydi. Bonus olarak da şunu belirtelim; seçiciler kurulunun başkanı Doğan Hızlan'dı. Ferruh Tunç, aldığı ödüle gönül rahatlığıyla sevinebilir ve kendini şair sanabilir! Jürinin ödül açıklamasıyla, Cevat Çapan'ın kitaba yazdığı arka kapak yazısı bile birbirine çok benziyor. Bari, bunu değiştirseydiniz be! Sözün kısası ''Körler sağırlar, birbirini ağarlar.''

Arka Kapak
"Ferruh Tunç, karmaşık ve parçalanmış bir dünyayı ve onun bir bukalemun gibi durmadan biçimden biçime giren canlı ve cansız varlıklarını, yaşadığımız çağa özgü çarpıcı imgeler, ezgisel zenginlik taşıyan bir ritm düzeni ve hayranlık uyandıran bir lirizm ve ironiyle yansıtmayı başarıyor"
-Cevat Çapan-

13 Aralık 1979 tarihinde yitirdiğimiz şair Behçet Necatigil’in anısına ailesi tarafından düzenlenen Necatigil Şiir Ödülü, 2011 yılında Melez Zamanlar adlı kitabı için Ferruh Tunç’a verilmiştir.

4 Nisan 2011 tarihinde Doğan Hızlan’ın başkanlığında toplanan Seçiciler Kurulu’nun ödüle ilişkin açıklaması şu şekildedir: “Necatigil Şiir Ödülü bu yıl çağımızın parçalanmış toplumlarını ve yabancılaşmış bireylerini, durmadan değişen özelliklerini bu karmaşık gerçekliğe denk düşen bir imge zenginliği, ironi ve lirizmle yansıttığı için Ferruh Tunç’un Melez Zamanlar kitabına verildi.”

2011 yılı Seçiciler Kurulu’nda Cevat Çapan, Haydar Ergülen, Turgay Fişekçi, Doğan Hızlan, Mehmet Taner, Tahsin Yücel ve ailenin temsilcisi olarak Ayşe Sarısayın yer almaktaydı.

1980 yılından bu yana verilmekte olan Necatigil Şiir Ödülü’nün 2011 yılı töreni, Kabataş Erkek Lisesi Eğitim Vakfı’nın katkılarıyla 11 Nisan Pazartesi günü yapıldı.


(Kaynak: Oğuzcan Önver)