25 Mayıs 2011 Çarşamba

Taraf'ın yaptığı bu çirkinliği susarak geçiştiren sanatçılar, kendi halklarını sadece ve sadece birer müşteri olarak görmenin ötesine asla geçemezler!

Oyun'un notu: habervaktim.com sitesinden alıp olduğu gibi aşağıya aktardığımız haberdeki ufak tefek düzeltileri biz yaptık. Haberin içeriğini bozan değil, onaran bu düzeltilerin ne olduklarını kavramak için, lütfen, haberin hemen altına eklediğimiz özgün kaynağı "tık"layınız!


***


Ben, kendimi bildim bileli, aydınlardan, entelektüellerden, münevverlerden, sanatçılardan, tiyatroculardan hoşlandığımı pek söyleyemem. Çünkü, saydığım bu sıfatları birer zırh gibi kullanan karikatür tipler, genellikle halkın çıkarı için değil, kendi çıkarları için çalışıyorlar.

Ben, kendimi bildim bileli, yukarıda sıfatlarını saydığım karikatür tiplerin bencil, benmerkezci, tekbenci davranışlarına sürekli olarak tanık olmanın acısını yaşıyorum.

Ben, kendimi bildim bileli, bencil, benmerkezci, tekbenci davranışlara sahip olmadım. Bana, bu meziyeti sağlayan sosyalist ideolojidir. Beni, bu meziyet içerisinde tutan emekçi ruhumdur.

Ben, kendimi bildim bileli, hangi görüşte olursa olsun, mağdur olan, mazlum olan insanların yanında oldum. Ben, dünya görüşümün dayatması ve emekçi ruhumun yönlendirmesi sonucu, aşağıdaki haberde adı geçen Ergülen Toprak'ın da yanında olmayı, bir zorunluluk olarak görüyorum.

Ben, kendimi bildim bileli, gazetecilerin çoğunluğuna ve avukatların hemen hemen hiçbirine güvenmediğimden, gazetecilere ve avukatlara hep soğuk davrandım. Özellikle, LİNÇ KAMPANYASI eyleminin sıcak ortamındaki mahkemeleşme sürecinde "bana düşen yalnızlık" nedeniyle, mahkeme koridorlarında yalnızlaştırılmış mağdurların ve mazlumların sıkıntılarını, daha yakıcı olarak algılıyorum. Aşağıdaki ilginç ve trajik haberi okurken, lütfen, vicdanınızdaki doğal mahkeme salonunda gezintiye çıkınız!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz


***


Taraf bu haberini savunamadı


Taraf'ın "Gereğini yap paşa" başlıklı haberini yapan muhabir, mahkemede yargılanıyor; ama gazete, avukatlarını geri çekti...

Taraf gazetesi, iki yıl önce "İrtica ile mücadele eylem planı" hakkında yaptığı bir haberdeki "Gereğini yap paşa" manşetini mahkemede savunmadı.

Gazete yönetimi, "gizliliğin ihlali" gerekçesiyle 4.5 yıl hapisle yargılanan muhabirine, "Alacaklarından vazgeç seni savunalım" teklifinde bulundu; ancak, bu teklifi geri çevrilince, gazete, avukatlarını davadan çekti.

Taraf AVUKATINI ÇEKTİ

Taraf gazetesinde 3 yıl çalıştıktan sonra, geçen yıl ayrılan parlamento muhabiri Ergülen Toprak'a açılan davanın 7. duruşması, 26 Mayıs 2011'de, Kadıköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi'nde yapılacak. Davanın, Şubat 2011'de görülen duruşmasında Taraf avukatları, muhabirini savunmaktan çekilmişti.

İki yıl önce Taraf'ın ortaya çıkardığı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" haberinin ardından ıslak imzalı belgenin Ergenekon davası savcılarına ulaşmasının sonra Taraf gazetesi, AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ'ın, dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a "Gereğini Yap Paşa" çağrısını, muhabiri Ergülen Toprak imzasıyla sürmanşete taşımıştı.

Haberin yayınlanmasının ardından, Kadıköy Cumhuriyet Savcılığı, haberle ilgili "soruşturmanın gizliliğinin ihlal edildiği" gerekçesiyle, Toprak hakkında 4.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açmıştı. Taraf gazetesi ise, "gizliliğin ihlali" gerekçesiyle yargılanan Toprak'ın, geçen yıl gazeteden ayrılmasının ardından, avukatlarını davadan çekmişti.

MUHABİRE AHLAKSIZ TEKLİF

Alınan bilgilere göre, gazete yönetimi, Toprak'ın alacaklarından vazgeçerek, düşük bir miktar karşılığında anlaşma teklifinde bulundu. Ancak bu teklifi kabul etmeyen Toprak'a gazete yönetimi, "O zaman seni mahkemede savunmayız" karşılığını verdi. Bunun üzerine gazetenin avukatları, Şubat 2011'deki duruşmada mahkeme heyetine "Sanığın vekaletinden çekiliyoruz" diyerek, hem muhabirini yalnız bıraktı ve hem de gazetenin manşetini savunmadı.

Toprak ise, duruşmada, olayın kamuya mal olan bir gelişme olduğunu belirterek, haberinde suç unsuru bulunmadığını savundu.

MUHABİR SIKINTISINI twitter'DAN YAZDI

Gazete yönetimine, twitter sosyal paylaşım sitesi üzerinden tepkisini gösteren Toprak'a, gazete yöneticileri "Patronun tasarrufu" karşılığını verdi. Toprak, twitter'da Taraf'a tepkisini şöyle yazdı:

.........."İki gün sonra duruşmam var. Hani eski gazetem Taraf'ın manşete taşıyıp, mahkemede savunmadığı "gereğini yap paşa" haberi... Tesadüfe bakın ki, haberdeki başlıklar da şöyleydi: 'gereğini yap paşa!' 'TSK bu lekeyi kaldıramaz, Başbuğ teminatı benim, demişti, gereğini yapsın!'

Taraf kurulduğunda, Ahmet Altan, Ankara büroda şöyle demişti:

'Cesur haberler yapacağız, ne pahasına olursa olsun hepinizi savunacağız...'

Şimdi şöyle desem yeri değil mi:

'Haberine sahip çık, muhabirini satma! Taraf , bu lekeyi kaldıramaz. Gereğini yap A. Altan!'

'Patronun tasarrufu' diye açıklanan bu tabloda, 'en demokrat' gazete Taraf'tan ayrılmak bile neredeyse yasaklanmış. Ayrılanlar da cezalandırılıyor."

Toprak'ın ve gazeteden ayrılan Taraf'ın diğer muhabirlerinin, davaları avukatsız devam ediyor.

Gazeteciler.com

(Kaynak: habervaktim.com)