22 Nisan 2011 Cuma

Sümeyye Erdoğan gölgesindeki DT, hızla büyümüş(?!)

Fotoğraf kaynağı: Sümeyye Erdoğan Skandalı'ın yoktan var eden Zaman Gazetesi

***

Tiyatral emeği küçümseyip, estetik bilinci hiçimseyen bir zihniyetin iktidarda bulunduğu bir süreçteki Türkiye Cumhuriyeti, hızla, hem de şimşek hızıyla bilgi kirliliği çukuruna yuvarlanıyor. Bu yuvarlanma, tabii ki, doğal bir akışla, yani kendi kendine olmuyor. Bu yuvarlanmanın oluşması için, var güçleriyle çalışan iktidar odakları, siyasal partileriyle, medyasıyla halkın doğal gereksinmelerinin karşıtı bir dünya görüşünü örgütlüyor.

Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için, üretim araçlarını ellerinde tutan iktidar odakları, karşılarında ciddi bir tiyatral muhalefet göremediklerinden, Türkiye tiyatrosunun âdeta bir LİNÇ çukurunda can çekişmesini sağlıyor.

Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı AKP'li Recep Tayyip Erdoğan ve Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanı AKP'li Ertuğrul Günay başta olmak üzere, LİNÇÇİ / Shakespeare çocuğu Cüneyt Yalaz, LİNÇ KAMPANYASI ana sponsorlarından Mustafa Şükrü Demirkanlı vd., sürekli olarak, Türkiye tiyatrosunun en derin uçurumlara yuvarlanması için, ellerindeki tüm olanakları sonuna dek kullanıyorlar. Bu iktidar odaklarına karşı, en büyük ve en şiddetli muhalefeti örgütleyen bir tek odak var: Bulunmaz Kültür Merkezi, Bulunmaz Tiyatro ve Sosyalist OYUN Dergisi ögelerini içeren yapılanma...

Biz (Bulunmaz Kültür Merkezi, Bulunmaz Tiyatro, Sosyalist OYUN Dergisi), karşımızdaki iktidar güçlerinin etki alanı ne olursa olsun, mutlaka karşı çıkma refleksine sahip olduğumuzdan, sesimizi buradan da duyurmanın yanı sıra, aşağıdaki Zaman Gazetesi haberinde, Atatürk Kültür Merkezi'nin uzun zamandır kapalı olduğu konusunun neden işlenmediğini de çok merak ediyoruz!

Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz

***

DT'nin sahne sayısı 58'e ulaştı

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türki- ye'de Kültür ve Turizm Verileri 2002-2010 isimli bir kitapçık yayımladı.

Söz konusu kitapçıkta verilen bilgiye göre, 2010 yılında Devlet Tiyatroları'nın (DT) sahne sayısı 58'e ulaştı. DT'nin 2002 yılındaki 8 bin 294 toplam koltuk sayısı, 2010-2011 sezonu itibarıyla 20 bin 808 oldu. Bakanlık, 2011 yılı içinde 4 yeni sahnenin daha hizmete gireceğini açıklamıştı. 2002 yılında Türkiye'de Bakanlık eliyle yapılmış 42 kültür merkezi varken 2003'ten bu yana 36 yeni kültür merkezi hizmete açıldı. 2011 sonuna kadar 20 yeni kültür merkezi daha açılarak kültür merkezlerinin sayısı toplamda 98'e ulaştırılacak. ANKARA CİHAN

(Kaynak: Zaman)