27 Nisan 2011 Çarşamba

2011 Uluslararası Dünyâ Tiyatro Bayramı Bildirisi için kollarımızı sıvadık!

2011 Uluslararası Dünyâ Tiyatro Bayramı Bildirisi: Çiçek açan tiyatro ağacı, emekçilere meyve verecek!

Hilmi Bulunmaz

"Günümüzün toplumlarında her insana, aklı başına geldiği andan itibaren Shakespeare'in en büyük şair, en büyük oyun yazarı olduğu ve onun yapıtlarının da mükemmelliğin doruğunu oluşturduğu fikri aşılanır." 
Lev Tolstoy


Dünyâ, gökten düşen üç elmanın çürümüş yarısıyla, çürümemiş yarısının mücâdelesine sahne olmayı sürdürüyor hâlâ.

Dünyâ, çürümüş tiyatroyla, çürümemiş tiyatronun karşıtlığına, her geçen gün yeniden ve daha yakından tanık oluyor.

Dünyâ, kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdâfaa edilmesi için savaşım veren ceset hâline gelmiş tiyatrocularla, emekçilerin iktidara yürümesi için ömrünü yatıran tiyatro sanatçılarının amansız kavgasıyla derinden sarsılıyor.

Dünyâ, bir yandan, William Shakespeare’in sâhte diline dört yüz yıldır sarılan sâhte tiyatroculara yaşam olanağı tanırken, bir yandan da, bu duygu sâhteciliğine karşı müthiş bir direnç gösteren devrimci tiyatroculara yardım ve yataklık ediyor.

Dünyâ, Shakespeare’i bir tabu olarak gören dangalakların soluklarına aldırmanın yanı sıra, Lev Tolstoy tarafından kâleme alınmış "Shakespeare ve Dram Sanatı Üzerine" adlı yapıtın yardımıyla hayâta ve sanata müdâhale edenlerin halkçı sevinçlerine de olanak sağlıyor.

Dünyâ, tiyatroyu, emperyalist düşüncelerle "27 Mart Dünyâ Tiyatro Günü" kıskacına tutsak etmek isteyen kapitalist tiyatrocularla, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı, 1 Mayıs Tiyatro Bayramı ile taçlandırıp, "1 Mayıs İşçi ve Tiyatro Bayramı" adıyla dayatan sosyalist sanatçıların çekişmesini izlemenin haklı gururunu yaşıyor.

Dünyâ, 1 Mayıs’ta İşçi Bayramı’nı kutlarken, biz sosyalist tiyatrocular, bu bayramın köklü geçmişini içselleştirmekle birlikte, bu şanlı günü Tiyatro Bayramı olarak da kutlamanın sevincini yaşıyoruz.

***

Oyun'un notu: Bulunmaz Kültür Merkezi Genel Sanat Yönetmeni Sosyalist Sanatçı Hilmi Bulunmaz'ın hazırladığı "2011 Uluslararası Dünyâ Tiyatro Bayramı Bildirisi", Sosyalist OYUN Dergisi'nin Mayıs / 2011 tarihli on beşinci sayısında da yayınlanacaktır.