28 Nisan 2011 Perşembe

1 Mayıs İşçi Bayramı ve Devrimci Dünya Tiyatro Günü Bildirisi / 2011


Oğuzcan Önver


.............................."Günlerin bugün getirdiği, baskı, zulüm ve kandır!" *


Devletin, ezen-ezilen sınıflararası savaşta, ezenlerden yana taraf takınmak zorunda olduğunu, hattâ, devletin, bu sınıflararası savaşta, buyruğunda bulunduğu ezenlerin kazanması ve buna bağlı olarak ezilenlerin kaybetmesi için, kasıtlı olarak ezenlerden yana davrandığını gayet iyi biliyoruz.

Devlete biçilen bu "ulvi" görev, bu varoluş amacı dışında, sanatsal olarak devletin işleyişine yakından baktığımızda, günümüz Türkiye'sinde, devletin, sanat yapıtı oluşturma sürecini de, ezenlerin lehine olmak üzere, ezilenlerin aleyhine olarak, her geçen gün hızla baltaladığına tanık oluyoruz.

Bu ülkede, yürekli insanların yönetimindeki birkaç kuruluş dışında, egemenlerin sunduğu çanakların içindeki kırıntıları yalamadan, saltık anlamda sanat yapmak, neredeyse olanaksız hâle gelmiş durumdadır. Basılmamış kitapların bile sansürlenmesi, henüz yeni dikilmiş heykellerin âdeta kurban ediliyormuşçasına hırçınca yıkılarak "ucube" hâle getirilmesi, namuslu ve onurlu sanatçılara yönelik olarak LİNÇ KAMPANYASI düzenlenmesi, bağımsızlık yanlısı sanatçıların üzerinde otorite kurma çılgınlığı çabası, vb. düşünen insanların yüreğine bir zıpkın gibi saplanıyor.

Devlet, ezilenlerin sanatsal haklarını engelleyerek, toplumsal ve vicdanî bir suç işlemektedir!

Bu ülkede, derhal, sanat düşmanlarını, yıktıkları heykellerin altında bırakacak, yaktıkları kitapların ateşinde yakacak yürekli sanatçılar yetişmelidir. Kapitalist üretim ilişkilerine teslim olmuş günümüz toplumunda, yürekli sanatçıların yetişmesi çok zor görünse de, tarihten aldığımız toplumsal güçle söylüyoruz ki, halkın somut haklılığı ve sanatın gerçek gücü, sanat düşmanlarının terbiye olmasını sağlayacak yürekli sanatçıları ortaya çıkaracaktır.

Sanatın tüm alanlarını olduğu gibi, tiyatro dünyasının bağırsaklarını temizlemeden, hayatın yüreği toplumsal duyarlılıkla atmaya başlayamayacaktır.

Sanatın tüm alanlarını yeniden icat etmek için, toplumun tüm katmanları üzerlerine düşen yaşamsal görevin bilincine varmalı ve bu bilinçle hareket ederek, 400 yıldır dünya tiyatro sahnelerini kirleten William Shakespeare'in ruhunu, sonsuza dek yalnızlık mezarına gömmelidir.


.............................."Gün gelir, gün gelir, zorbalır kalmaz gider." *


*1 Mayıs Marşı - Sarper Özsan