16 Mart 2011 Çarşamba

Oğuzcan Önver, Shakespeare konusunda uyarıyor!

Shakespeare'in yapıtları, Elizabeth'ten günümüze, niçin İngiliz Edebiyatının en ünlü parçalarıdır?
Romeo ve Juliet'in son bölümünde küçük çaplı bir şiddet vardı ama bu adam bize, Macbeth, Hamlet, Richard III adlı eserleriyle kanlı klasikler getirdi.
Bazı akılsız öldürme ve o dönemin en önemli/en ünlü insanlarının korkunç tasvirlerine rağmen bu oyunlar yazıldıkları şekilde, hâlâ okullarda sıkça okutulur.
İyi bir edebiyat eseri üzerinden yıllar geçse de değişmeden kalır. Ama bu sadece Shakespeare için geçerli değildir. Shakespeare'in ilkel dili öğrencilere şaşkınlık verir.
Biz, 21.yüzyılın aydınlığında, anlaşılması çok zor bir dille yazılmış bu metinleri ''Neden okullarda okutuyoruz?'' diye kendimize sormalıyız.
Soyu tükenmiş, yüzyıllardır süren bu oyunlara ben hadi ordan! diyorum!
Neden biz bu bokları modernleştiremiyoruz ve daha anlaşılabilir hale getiremiyoruz? Ki, Anti-Shakespeare oluşumu bu amaca ulaşmak ister.
Yıllardır bu oyunları okuyan dünya bizim de bu oyunları okumamız için en azından bir tek mantıklı neden gösterebilir mi? Jumbo Mumbo!
Eğer Shakespeare'in aptal kelime oyunları, metaforları, espirileri, sizi şaşkına çeviriyorsa, hoşunuza gidiyorsa bu dilekçeyi imzalamayın lütfen!
Unutmayın biz Shakespeare'i öldürmeye çalışmıyoruz. O zaten öldü!
Shakespeare'i kaldırarak dünyayı daha mutlu bir yer haline getirmek bize kalmış! Şimdi ya sonsuza dek rahatsız okul çocukları olun! yada bize katılın.
Sevgilerle...
....
Ayrıca, 2007'de Shakespeare protestosu düzenlenmiş; http://www.flickr.com/photos/96816928@N00/2121076975/in/photostream/