4 Şubat 2011 Cuma

Bulunmaz Kültür Merkezi sanatçılarından Oğuzcan Önver, sadece kendisi sanatsal üretimlerde bulunmuyor; sanat felsefesinin de öğrenilmesini istiyor!...

Bulunmaz Kültür Merkezi, kraldan çok kralcı, padişahtan çok padişahçı, burjuvadan çok burjuvacı bir mantıkla kurulup yönetilmediği için, bu kurum içerisinde sanat yapanlar da, ister istemez kralcılığa, padişahçılığa, burjuvacılığa karşı müthiş bir duygu seliyle besleniyorlar!

Bulunmaz Kültür Merkezi, mutlu azınlık için değil, hüzünlü ve sınıfsal kin sahibi kişiler için sanatsal etkinliklerde bulunduğu için, bu kurum içerisine nüfuz eden insanlar da, ister istemez mutlu azınlığın dünyasına karşıt bir düzlem oluşturuyorlar!!

Bulunmaz Kültür Merkezi, facebook bataklığı içerisindeki yapay ortamda değil, sınıfsal çatışkının doğal ortamında yaşayan insanları bünyesine aldığı için, bu duygularla sanat yapan insanların ilgisine mazhar oluyor!!!

Bulunmaz Kültür Merkezi, kralın tacına, padişahın sarığına, burjuvanın şapkasına secde etmeyen insanlar yetiştirirken, Oğuzcan Önver de, bu insanlardan biri olduğu için, sınıfsal gurur duyuyor!!!...

Bulunmaz Kültür Merkezi sanatçısı Oğuzcan Önver'in okuduğu ve okurlarla paylaşmak için gayret ettiği Arthur Schopenhauer okumanın yanı sıra, orospu çocuğu Burak Caney ve diğer orospu çocuğu "Sanal Kişi"leri de unutmamakta yarar var... (HB)


***


Schopenhauer, 170 yıl önce, öyle laflar ediyor ki; şimdinin Oblomov'ları bu sözleri duydukları gibi kaçacak yer arıyor!!!


...İmzasızlığın, (dolayısıyla bilinmezliğin) gölgesi altında güvende olduklarını hisseder etmez bu adamların gösterdikleri cüretkârlık ve küstahlığa, ne türden edebî hilelere başvurmayı göze alabildiklerine inanmak imkânsızdır. Nasıl ki, her derde deva ilaçlar vardır; ister kötüyü övmüş, ister iyiyi eleştirmiş olsun önemli değil; bütün isimsiz imzasız eleştirmenlere hitap eden evrensel bir karşı eleştiri de olmalıdır:

"Aşağılık herif!"

Senin adın bu! Çünkü maske takıp kılık değiştirmek ve saklanıp gizlenmeye lüzum duymaksızın ortada dolaşanlara saldırmak, dürüst ve namuslu bir insanın yapacağı iş değildir, bunu ancak alçak, rezil, namussuz kimseler yapar. Bu yüzden senin adın bu:

"Aşağılık herif!"


(Bakınız: Arthur Schopenhauer, Okumak, Yazmak ve Yaşamak Üzerine, çev. Ahmet Aydoğan, Say Yayınları, s. 93)

(Kaynak: Oğuzcan Önver)