3 Kasım 2010 Çarşamba

Sosyalist sanatçı Hilmi Bulunmaz'ı savcılığa şikâyet eden Avukat Burhan Gün'ün Genel Sekreterlik yaptığı LİNÇÇİ OYÇED'in paneline panelistler gelmedi!

Oyun'un notu: Aşağıdaki haberi, LİNÇÇİ Mimesis sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, haberde bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik.

Haberin hiçbir müdahaleye uğramamış, "tertemiz" ve özgün hâlini okumak isteyenler, aşağıda verdiğimiz linki yavaş yavaş tıklayıp, haber metnini rahat rahat okuyabilirler...


***


LİNÇÇİ Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) tarafından düzenlenen panele, LİNÇÇİ Mimesis'in de dikkat çektiği gibi, LİNÇÇİ OYÇED Başkanı LİNÇÇİ Prof. Dr. Hasan Erkek ve Tarık Günersel'den başka hiçbir panelist asla katılmadı! (HB)


***


Tüyap’ta Oyun Yazarlığı Paneli


LİNÇÇİ Mimesis Haber / Bu yıl 29.’su düzenlenen TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın ikinci günündeki (01.11.2010) etkinliklerden biri “Başka Alanlarda Kurmaca Yazı Yazanlar Nasıl Oyun Yazarı Olabilir” başlıklı paneldi. Panelin organizasyonu LİNÇÇİ Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği (OYÇED) tarafından yapıldı. Panelin moderatörlüğünü aynı zamanda LİNÇÇİ OYÇED Başkanı olan LİNÇÇİ Prof. Dr. Hasan Erkek üstlenmişti, katılımcılar ise derneğin onur üyelerinden Dinçer Sümer, LİNÇÇİ Erhan Gökgücü, Haşmet Zeybek, Tarık Günersel’di. Fakat Tarık Günersel haricindeki diğer konuşmacılar çeşitli sebeplerden ötürü etkinliğe katılamadılar.

Etkinlik, LİNÇÇİ Hasan Erkek'in LİNÇÇİ OYÇED'den ve oyun yazımı ve çevirisini geliştirmek üzere düzenledikleri çeşitli faaliyetlerden kısaca bahsetmesiyle başladı. Ardından kendisinin hazırladığı ‘Edebiyattan Tiyatroya Dramatizasyon’ başlıklı kısa bir sunumla devam etti. Sunumda esas olarak, dramanın bir anlatı sanatı olarak nasıl ortaya çıktığı, anlatı türleri ve bunların arasındaki farklar, anlatının öğeleri ve araçları üzerinde durulduktan sonra, sözü Tarık Günersel aldı. Kendisi de öncelikle piyes ve oyun metni arasında terminolojik olarak bir ayrım yapılması gerektiğini; oyun metninin temsil amaçlı değiştirilen, değiştirebilen metin olduğunu, piyesin ise ‘orijinal metin’ olduğunu ileri sürdü. Ve piyesin, diğer edebi türlere nazaran daha ‘pratik’ olduğunu, bu nedenle oyun yazımının daha zorlu ve ’sahne tozu yutmanın’ büyük bir avantaj olduğu bir edebi faaliyet olduğunu belirtti. Genç oyun yazarları ve adayları için kısa metinler, skeç metinleri yazarak işe başlamanın daha iyi olacağı, 5 dakikalık bir temsil metninde bile oyun yazımının tüm zorluklarıyla yüzleşileceği ve geliştirici olacağı tartışıldı. Aynı zamanda diğer edebi türlerden uyarlama yaparak oyun metni oluşturmanın da başlangıç olarak tercih edilebileceği üzerine konuşuldu.

LİNÇÇİ Taner Olçum, LİNÇÇİ Ömer Özdinç / LİNÇÇİ MİMESİS

(Kaynak: Mimesis)