6 Ekim 2010 Çarşamba

Türkiye'nin en saygın ve en yaygın tiyatro dergisi Yeni Tiyatro, tüm eksikliklerine, tüm fazlalıklarına karşın LİNÇ batağına saplanmadan yayınlanıyor!

Bulunmaz Tiyatro'nun her sayı reklâm verip, her sayı beş tane satın aldığı ve Bulunmaz Tiyatro Genel Sanat Yönetmeni sosyalist sanatçı Hilmi Bulunmaz tarafından"Türkiye'nin en saygın ve en yaygın tiyatro dergisi" olarak onurlandırılan Yeni Tiyatro 'nun yirmi ikinci sayısı huzurlarınızda!


***

Yeni Tiyatro Dergisi’nin Ekim 2010 (22. sayısı) Satış Noktalarında…

Yeni Tiyatro Dergisi Ekim 2010’daki 22. sayısıyla yeni tiyatro sezonunda iki yıldır kapatılan ve tek bir çivi bile çakılmayan Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) İstanbul’un kültür yaşamına kazandırılması için Okday Korunan’ın iki “eleştiri” yazısıyla konuyu kapağına taşıyor ve “gündemini” bu yönde belirliyor. 12 Eylül’le ilgili yazıların Dr. Ahmet Erinanç ve Dr. Banu Ayten Akın’ın kalemlerinden dizi halinde devam ettiği Yeni Tiyatro Dergisi’nde Ege Işık’ın 12 Mart’ta tiyatroyu ele alan bir incelemesi yer alıyor. Banu Ayten Akın’ın “eleştirmen” ve eleştirmenlik üzerine bir “incelemesi” de yer alıyor. Erbil Göktaş, “sunuş” yazısında, Alpay İzbırak, Ensar Kılıç, Beklan Algan ve Ejder Akışık’la ilgili “anılarını” “Ölülerin Ya da Ölümsüzlerin Ardından” başlığıyla kaleme alıyor. Göktaş’ın Celal Kadri Kınoğlu’yla yaptığı “ilginç” söyleşi, bu sayıda da devam ediyor. Esen Özman, yazıp yönettiği “Dört Köşe Dünya” adlı çocuk oyununu tanıtıyor. Mehmet Esatoğlu da “Beklan Algan’ın Çocukları” yazısında, geçen ay kaybettiğimiz Beklan Algan’ın kişiliğini ve çalışmalarını değerlendiriyor. Filiz Tanya, “La Colmanita”nın Ankara turnesini ve Kübalı çocukların yer aldığı oyunu değerlendiriyor ve izlenimlerini aktarıyor. Seval Deniz Karahaliloğlu “Kuklalar ve Senfoni Orkestrasının Dansı” yazısıyla dikkat çekerken, Sevgi Tosuner de, “Sahnede Kültürel Etkileşim başlıklı incelemesinde Ariane Mnouchkine ve Théâtre du Soleil’i irdeliyor.

Yeni Tiyatro Dergisi’nin Ekim 2010 tarihli 22. sayısında Haşmet Zeybek’in “Theodora 3”adlı oyunu “ücretsiz” kitap eki olarak armağan ediliyor. Kasım 2010 tarihli 23. Sayısında ise Neil Simon’un “Gel de Borunu Öttür” adlı oyununu verecek olan Yeni Tiyatro, daha önce de Türkiye’de ilk kez Neil simon basarak, “Ben Artist Olmak İstiyorum” adlı oyununu vermişti. Aralık 2010’da yine Neil Simon’dan “Ver Elini Broadway” oyununu verecek olan Yeni Tiyatro, 2010 bitmeden 500 aboneye ulaşmayı hedefliyor. Böylece Noel Covard’dan Sam Shepard’a kadar pek çok oyunu Yeni Tiyatro Dergisi okurlarına “ücretsiz” kitap eki olarak ulaştırabilmeyi planlıyor.

sunuş / 2

Erbil Göktaş

tanıtım / 7

“Dört Köşe Dünya” Düzeni

Esen Özman

eleştiri / 9

Hüzün Var İstanbul’da...

Okday Korunan

eleştiri / 11

AKM’siz Hayat, Oh Ne Rahat

Okday Korunan

söyleşi / 13

Celal Kadri Kınoğlu’yla

Hayat ve “Tiyatro” Üzerine (2)

Erbil Göktaş

anma / 18

Yönetmen Beklan Algan

Geldi Geçti

Mehmet Esatoğlu

izlenim / 21

“La Colmanita” Ankara’da

Filiz Tanya

izlenim / 24

Kuklalar ve Senfoni Orkestrasının Dansı

Seval Deniz Karahaliloğlu

inceleme / 28

Sahnede Kültürel Etkileşim...

Sevgi Tosuner

İnceleme / 31

12 Eylül Karanlığında Tiyatronun Işığı (!) (2)

Banu Ayten Akın

inceleme / 37

12 Eylül’de Depolitizasyon ve Tiyatro (2)

Ahmet Erinanç

inceleme / 47

Tiyatroda Söz Hakkı “Eleştirmen”

Banu Ayten Akın

İnceleme / 51

12 Mart Döneminde Tiyatro

Ege Işık

Derginin Yayın Kurulu’nda şu isimler bulunuyor: Sema Göktaş, Okday Korunan, Alpay Ekler, Hilmi Zafer Şahin ve Erbil Göktaş…

Türkiye’nin ilk ve tek “hakemli” popüler dergisi olan Yeni Tiyatro’nun Hakem Kurulu’nda ise şu isimler bulunuyor:

Prof. Dr. Semih Çelenk, Prof. Dr. Ayşe Didem Uslu, Doç. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç. Dr. Gülayşe Temeltaş, Yrd. Doç. Dr. Handan Karaadam

Derginin 22. sayısındaki “kitap eki” Haşmet Zeybek’in “Mimus Oyunları” diye adlandırdığı “Theodora 3” adlı oyunu. Yeni Tiyatro Dergisi, okurlarından gelen yoğun istekler sonucunda Kasım 2009’daki 13. sayısından itibaren “aylık” olarak çıkıyor ve daha önce “2 ayda bir” verdiği “Oyun Kitabı Ekleri”ni, “her ay” verip aksatmamak için “ABONE KAMPANYASI” başlatmış bulunuyor.

2010’da 30 kente ve “500 Aboneye” ulaşmayı hedefleyen Yeni Tiyatro Dergisi, Ekim 2010 itibariyle “23 kent”, “10 ilçe” ve “7 ülke”ye ulaşmış bulunuyor. Yeni Tiyatro Kasım 2010’daki 23. sayısında “ekonomik krize” inat, Neil Simon’un daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış olan “Gel de Borunu Öttür” adlı oyununu verecektir.

Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:
İstanbul;
Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), İstiklal Amargi Kadın Akademisi, İstiklal Ada Kitabevi, Beyoğlu Pandora Kitabevi, İstiklal Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Tünel Tramvay Durağı Gazete Bayisi, Beyoğlu Mis Sokak Gazete Bayisi, Mis Sokak Semerkant Kitabevi, Bengi Kitabevi, Eski Taksim Sahnesi Gazete Bayisi, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kadıköy Seyhan Müzik, Kadıköy Penguen Kitabevi, Kadıköy İmge Kitabevi, Kadıköy Khalkedon Kitabevi, Kadıköy-Beşiktaş İskelesi Karşısı Gazete Bayileri, Beşiktaş Barbaros Bulvarı Girişi Meydan Gazete Bayisi (Ferihan Karasu). Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler.

Haydarpaşa Garı Gazete Bayisi. Eminönü Çemberlitaş Bulunmaz Tiyatro. Üsküdar İskelesi Kurt Gazete Bayisi.
Ankara; Dipnot Kitabevi, Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan Kitabevi, Bilim-Sanat Kitabevi ve İmge Kitabevi.
Kocaeli; Kolordu Nurkan Kitabevi , Çağdaş Kitabevi, Belsa Fırat Kitabevi; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi, Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz); Sabancı Oyun İstasyonu Gişesi.
İzmir; Konak Kabile Kitabevi, Kemeraltı Duvar Kitabevi (853 Sk., No: 13, P. 10), Karşıyaka Pan Kitabevi, Narlıdere GSF Kitapçısı, Konak Devlet Tiyatrosu Gişesi; Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler.

Kayseri; Av. Hülya Göktaş. Türkay İş Merkezi, Kat: 5, No: 34, Hukuk Bürosu, Kocasinan-Kayseri
Sakarya; Xir Kitabevi, Değişim Kitabevi.
Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı.
Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.
Trabzon; Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.
Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları;

Hatay; Vejdi Koçak, Antakya Belediyesi Şehir Tiyatrosu.
Eskişehir; Adımlar Kitabevi.

Amasya; Öğr. Gör. Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.

Niğde; Öğr. Gör. Lokman Zor, Niğde Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü.

Ordu; Öğr. Gör. Hakan Alkan, Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı.

Diyarbakır; Uğur Çınar, Devlet Tiyatrosu, Kültür Sarayı, Yenişehir.

Ağrı; Zübeyr Cinisli, İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.

Edirne ve Tekirdağ; Erdoğan Eğmen, Edirne Halk Eğitimi Merkezi.

Mersin ve Adana; Fatma Tuğcu.(E. Posta: fatma.isikde@hotmail.com )

Çanakkale: Selçuk Göldere, Onsekiz Mart Üniversitesi, GSF Deneme Sahnesi.