4 Ekim 2010 Pazartesi

Tiyatroyu bir sanat düzeyinde ve düzleminde algılamaktan yoksun olan LİNÇ KAMPANYASI organizatörlerinden Tiyatro Boğaziçi, Shakespeare çorbası sunuyor

Oyun'un notu: Aşağıdaki haberi, LİNÇÇİ MİMESİS sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, haberde bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik.

Haberin hiçbir müdahaleye uğramamış, "tertemiz" ve özgün hâlini okumak isteyenler, aşağıda verdiğimiz linki tıklayabilirler...


***


LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi ’nden Sezonda 3 Farklı Oyun


LİNÇÇİ Mimesis Haber LİNÇÇİ Boğaziçi Gösteri Sanatları Topluluğu (LİNÇÇİ BGST) bünyesinde çalışmalarını yürüten LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi bu sezon üç farklı oyunla seyirci karşısında olacak: "Üstat Shakespeare", "Otobüs" ve "Şirket Hikayeleri".

Geçtiğimiz sezon Molière’in hayatını ve tiyatrosunu anlatan eğlenceli bir belgesel niteliğindeki “Molière Efendi” adlı oyunu bir başlangıç olarak niteleyen LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi, bu sezon da genç seyirciye Shakespeare’i ve onun tiyatrosunu anlatacak. “Shakespeare’i Shakespeare yapan neydi?” sorusunun peşinden giderek, sıradan bir kasaba delikanlısının tüm zamanların insanı haline gelmesinin ve sanatının dört asırlık bir zamanın ardından bugünlere kadar uzanabilmesinin sırrını araştıracak. Ekim ayında sahnelenmeye başlayacak bu Shakespeare yolculuğunda “Romeo ve Juliet”, “Macbeth”, “Bahar Noktası”, “Hamlet”, “Kral Lear” ve “IV. Henry” gibi ünlü Shakespeare oyunlarından sahneler de yer alıyor.

"Üstat Shakespeare"in yanı sıra LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi, kadınların tiyatrosu formunda hazırladığı "Otobüs" adlı oyunu ile de yeni sezonda seyirci karşısında olacak. Metni Sevilay Saral tarafından yazılan oyunda bir otobüste yolculuk eden, yaşamları birbirinden farklı on kadın; tesadüfen buluştukları bu yolculuk boyunca kendilerini “namus”u konuşur buluyorlar. “Otobüs”, Türkiye’de çok tartışılan bir konu olan namusu tiyatronun diliyle tartışma çabasında olan bir oyun. Namusun ne demek olduğuna ve bu kavramın hayatlarımızdaki işleyişine feminist bir gözle bakmayı; sahnedeki bir değil birçok namus hikayesiyle bu soruları seyirci ile de birlikte tartışmayı hedefliyor. Geçtiğimiz sezon sadece kadınlara açık birkaç gösterimi gerçekleşen oyun, yapılan bazı değişikliklerin ardından bu sezon karma seyirciye de açılıyor.

LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi'nin “çalışan tiyatrosu” konseptinde tiyatro çalışması yürüten, yani bir yandan tam zamanlı işlerde çalışırken bir yandan da tiyatro yapmaya devam eden oyuncuları ise bu sezon "Şirket Hikayeleri"ni anlatacak. Metni kolektif oyunlaştırma yöntemiyle hazırlanan oyunda iş yaşamında hamilelik, sağlık ve meslek etiği, cinsel taciz temalarını ele alınıyor ve çalışma hayatının koşuşturmacısı içinde kanıksanmaya başlanan hikayeler, çalışanların her gün karşılaştığı belki de çoğu zaman ses çıkarmadığı olayları anlatı konusu yapılıyor.

LİNÇÇİ Tiyatro Boğaziçi bu üç oyunun yanı sıra önceki sezonlarda repertuarında yer alan oyunları da sahnelemeye devam edecek: Oyunları dünyanın dört bir yanında, neredeyse tüm dillerde sahneleri dolduran Molière’in hayatının oyunlarındaki panayır canlılığı içinden anlatılmaya çalışıldığı "Molière Efendi"; üç arkadaşın ilk gençliklerinden, orta yaş dönemlerine kadar gelen birlikteliği; aralarındaki ilişkinin, eğilimlerinin ve kişiliklerinin değişimini; Türkiye’de yaşanan dönüşümlere atıfta bulunarak anlatan "Pilavdan Dönenin Kaşığı Kırılsın"; Cemil, Hande ve Kamil arasındaki ilişkiler ağına odaklanarak, küçük hesaplara ve iktidar oyunlarına, cinselliğin, dostluğun ve politikanın yozlaştırılmasına dair bir hikaye olarak tanımlanabilecek, 2006 yılındaLions Halk Jürisi tarafından “En İyi Yeni Özgün Oyun” ödülüne layık görülen "Gülüşün Güller Açsın" ve metni gerçek bir hayat hikayesine dayanan, 45 yaşındaki Alev adlı bir kadının yaşam öyküsünün seyirci ile paylaşıldığı, tek kişilik kadın oyunu "Bir Kadın Uyanıyor".

Ayrıntılı Bilgi İçin

Tel: 0 212 251 19 43, 0 537 500 24 91

Mail: bgstorganizasyon@gmail.com

LİNÇÇİ Duygu Dalyanoğlu / LİNÇÇİ Mimesis

(Kaynak: Mimesis)


***


Ayrıca bakınız:

LİNÇÇİ Ertuğrul Timur, öznesiz tümce kuruyor!

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi