12 Ekim 2010 Salı

Tanıdığım, sevdiğim bir insan olmasına karşın, "televizyon bataklığı"na tutsak olduğu için, pek görüşmediğim Mehmet Güney, "sonsuzluk ülkesi"ne göçtü!

Ben, "Basın Müzesi Tiyatro Bölümü"nü kurup, bu bölümün Genel Sanat Yönetmenliği'ni yaptığım bir dönemde, 1 Ekim 1988 günü, henüz on yedi yaşındayken yanıma gelerek, benden "oyunculuk ve oyun yazarlığı" öğrenmeye başlayan ve Bulunmaz Tiyatro'nun kuruluş aşamasında, hem oyuncu olarak ve hem de oyun yazarı* olarak, asla "yanımdan ayrılmayan" Bülent Demir, yirmi yıldır "Levent Kırca Tiyatrosu"nda oyunculuk yapıyor!

Ben, Bülent Demir'i çok sevdiğim için, onunla sık sık görüşüyoruz. Bülent Demir, her ne kadar, Levent Kırca'nın inisiyatifine bağlı olarak, "televizyon canavarı"na teslim olan bir mantığa sahip olsa da, "devrimci emelleri" olduğu iddiasında bulunmadığından, onunla görüşmelerimiz gayet dostane bir biçimde sürüp gidiyor...

Mehmet Güney, "devrimci duyarlılığı" olmasına karşın, televizyona tutsak olduğu için, kendisiyle ancak birkaç kez görüşmüş ve hiçbir zaman iade-i ziyarette bulunmamıştım.

Mehmet Güney'le, belleğim beni yanıltmıyorsa, yaklaşık on beş yıl önce, ilk kez olarak, İstiklal Caddesi'ndeki Bulunmaz Kültür Merkezi'nde görüşmüştük. Bülent Demir'le birlikte gelmiş ve benimle uzun bir "sohbet havası" tutturmuştu. Mehmet Güney, son derecede efendi, kibar ve devrimci değerlere saygılı biriydi. Konuşmamızın kilitlendiği anlarda, hemen "ben de devrimciyim aslında" sözlerini ederdi. Ben, televizyon olgusunu gündeme getirdiğimde, gözlerini Büyük Okyanus'un dibindeki kayalıklara dikmiş gibi durur, düşünür ve yutkunurdu...

Mehmet Güney'in çekip gitmesi canımı sıktı!

Ancak...

Yaş yetmiş...

Doğa yasası, tüm hızıyla işleyişini sürdürüyor!... (HB)


* Bülent Demir'in yazıp, benim yönettiğim, Bulunmaz Tiyatro yapımı oyunlar: "Dengeye Gerek Varmış Karnabaharda", "Bir Yazarın Deli Defteri", "Güvercinin Türküsü Beyoğlu'nda Söylenmez"...


***


Olacak O Kadar'a bir veda daha


Özellikle 'Olacak O Kadar'daki parodileriyle tanınan tiyatro oyuncusu Mehmet Güney, aramızdan ayrıldı.

70 yaşındaki tiyatro oyuncusu Güney, Cuma gecesi rahatsızlandı ve komşuları tarafından Taksim İlkyardım Hastanesi'ne kaldırıldı. hurriyet.com.tr'ye konuşan Levent Kırca; "Cuma gecesi evde enfaktüs geçirmiş. Pencereye çıkıp komşularından yardım istemiş. Hastaneye kaldırılırken yolda yaşamını yitirmiş. Çok üzgünüm. 30 yıldır birlikte çalışıyorduk. Mehmet benim arşivimdi. Bütün geçmişimdi." dedi.

Mehmet Güney, bugün 14.45'te Akatlar Kültür Merkezi'nde düzenlenecek törenin ardından toprağa verilmek üzere memleketi Aydın'a gönderilecek.

(Kaynak: Milliyet)