9 Ekim 2010 Cumartesi


Oyun'un notu: Aşağıdaki yazıyı, LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları sitesinden alarak yayınladık. Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik!


***


LİNÇÇİ BOĞAZİÇİ ÜNİVERSİTESİ OYUNCULARI (LİNÇÇİ BÜO)

1923-1971 arası yıllar: Robert College Players

LİNÇÇİ BÜO, Türkiye tiyatro tarihindeki köklü bir geleneğe sahip tiyatrolardan biridir. Bu geleneğin tarihi 1923 yılında kurulan Robert College Players'a (RCP) kadar uzanmaktadır. RCP kökenli olan ve Türkiye tiyatro tarihinde önemli rol oynamış isimler arasında Engin Cezzar, Beklan Algan, Haldun Dormen, Refik Erduran, LİNÇÇİ Genco Erkal, Can Gürzap, LİNÇÇİ Özdemir Nutku, Çiğdem Selışık, Ülkü Tamer, Meral Taygun, Tunç Yalman, Oya Başak, Sermet Çağan, Cevat Çapan, Göksel Kortay, Nevra Şirvan (Serezli), Ali Taygun yer almaktadır.

1971 sonrası, LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları

1971
yılında ise RCP (Robert College Players), LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları'na dönüşmüştür. Böylece LİNÇÇİ BÜO, RCP'nin deneysel ve avant-garde tiyatro geleneğinin takipçisi ve koruyucusu oldu. 1970'li yıllarda bu doğrultuda birçok önemli prodüksiyona imza atıldı. "Marat-Sade", Peter Weiss. (1975) Brecht’li yıllardan; Arturo Ui'nin Engellenebilir Yükselişi" (1977), "Beş Paralık İşler" (1977-1978), bunlardan birkaçı.

İstanbul Amatör Tiyatro Günleri

LİNÇÇİ BÜO, 1980'li yıllarda amatör tiyatronun başını çektiği canlanma döneminin motoru olacak İstanbul Amatör Tiyatro Günleri'ni düzenlemeye başladı. Türkiye’nin çeşitli kentlerinden gelen pek çok amatör tiyatro grubu etkinliklerini Boğaziçi Üniversitesi’nde sergileme ve tartışma olanağı buldular. İstanbul’da alternatif itkilerle tiyatro yapmayı hedefleyen amatör toplulukların bir araya geldiği LİNÇÇİ İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu Girişimi (LİNÇÇİ İATP-G), 2010 yılında Türkiye’deki tüm tiyatro topluluklarını aynı platformda buluşturabilme kaygısı ile LİNÇÇİ Türkiye Tiyatrolar Birliğinin (LİNÇÇİ TTB) kurulmasında öncü pozisyon edindi. Şu anda LİNÇÇİ TTB-İstanbul olarak çalışmalarına devam etmektedir.

Prodüksiyonlar 1988’de; yeniden yapılanma süreciyle bugün de korunmaya çalışılan kumpanya anlayışı doğrultusunda önemli bir atılım dönemine girildi. Bu dönem sonrasında sergilenen klasik yapıtlarla edinilen tiyatral birikim, LİNÇÇİ BÜO'yu “Kalyon Bar” (1993), “Galip Sokaklara Talip” (1995), “Varol Kanlıca'nın Önlenemez Düşüşü” (1996), “Mutfaktakiler” (1998-2003), “Çingenenin Şarkısı” (1999-2006), “Deprem” (2000-2001), “Troilos ile Kressida” (2004), “Aklayıcılar Kongresi” ve “Kilyos’ta Berber Hikayeleri” (2005), “Düğün” ve “Bahar Noktası” (2006), “Puntila Ağa ile Uşağı Matti”, “Don Cristobita ile Dona Rosita’nın Acıklı Güldürüsü” ve “At” (2008), “Okul Yolu” (2008), “İş Ararım İş” (2002-2009), Lysistrata (2010) adlı prodüksiyonlara taşımıştır.

Lysistrata, 2009-2010

2009-2010 döneminde
LİNÇÇİ BÜO, Aristofanes’in Lysistrata adlı klasiğini yorumlamış ve bu oyunu ile Nisan ayında seyirci karşına çıkmıştır. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki gösterimlerin ardından; oyun ODTÜ, Ege Üniversitesi, Eskişehir-Anadolu Üniversitesi tiyatro şenlikleri ve Bartın Tiyatro Festivali kapsamında buluştuğu seyircilerden büyük övgüler almıştır. Oyun yeni sezonda da İstanbul içinde ve dışında oynamaya devam edecektir.

Yeni Dönem Çalışmaları

2010-2011 dönemine yönelik çalışmalardan bahsetmek gerekirse; Temmuz ayında Aristophanes’in oyunlarından faydalanarak kendi metnimizi oluşturmayı hedeflediğimiz bir çalışmaya girilmiştir. Antik Yunan dönemi tiyatrosu ve özellikle komedya türü üzerine çeşitli okuma araştırma çalışmaları yapılmış ve Aristophanes oyunlarından çeşitli sahne denemeleri yapılmıştır. Ekim-Kasım aylarında kulübe katılan yeni oyuncularla yapılacak fiziksel aksiyon, vokal ve doğaçlama gibi temel oyunculuk çalışmalarının ardından Aralık ayında oyun çalışmalarına başlamayı ve oyunun 2011 yılı Mart ayında seyirci karşına çıkmasını hedefliyoruz.

Dergimiz: LİNÇÇİ BÜO Yıllık

LİNÇÇİ BÜO 1998 yılından bu yana yaptığı çalışmaları LİNÇÇİ BÜO Yıllık adlı dergisinde yayımlamaktadır. LİNÇÇİ BÜO, bu dergi çalışmasıyla, bir sene içinde yaptığı tüm faaliyetleri yazılı bir materyal haline getirerek, gelecek kuşaklara bir belge bırakmayı ve gelenek oluşturma, kurumsallaşma noktasında sıkıntı çeken amatör tiyatro tarihine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Şu anda LİNÇÇİ BÜO Yıllık’ın 10. sayısı yayına hazırlanmaktadır.

Dönem boyunca yaptığımız çalışmalara dair yazılara, geçmiş prodüksiyonlarla ilgili detaylı bilgiye, kulüp ve tiyatro dünyası ile ilgili çeşitli duyurulara internet sitemizden ulaşmanız mümkündür.

28 Eylül Salı günü, 17:30’da Oryantasyon kapsamında sergileyeceğimiz “Lysistrata” adlı oyunumuza hepinizi bekleriz!

buo@boun.edu.tr
www.boun.edu.tr
05348139958


(Kaynak: Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları)