..........................Zenani Mandela 13 yaşında hayatını kaybetti.
***
Tarih: 1 Ekim 1988
Mekân: Basın Müzesi
Sabahın köründe, büyük bir heyecanla gittiğim Basın Müzesi'ndeki "sınav"a gelecek "öğrenci"leri bekliyorum. Hiç doğru bulmadığım, asla hoşlanmadığım "sınav" uygulamasına, (Basın Müzesi Tiyatro Bölümü'nü kurmama ve bu bölümün Genel Sanat Yönetmeni olmama karşın, kendi isteğimle "beş kuruş bile almadığım") Basın Müzesi yönetiminin "öneri"siyle katlanmak zorunda kalıyorum. Bu arada, yüzlerce "öğrenci"nin, benim inisiyatifimdeki bir çalışmaya yoğun bir ilgi göstermesi de, "sınav" uygulamasını dayattığı için, Basın Müzesi yönetiminin "öneri"sine pek büyük bir tepki göstermiyorum.
Yüzlerce "öğrenci"nin coşkulu "sınav" katılımı sürecinde, "nitelik" saptaması yaparken, kafamda sürekli olarak "Anadolu" ve "Afrika" sözcüklerinin kavramsallaştığı bir düşünsel dans var.
Çünkü...
Çok uzun yıllar, "öğrenci"den metne, metinden doğaçlamaya, doğaçlamadan oyuna giden bir çalışma süreciyle, Anadolu ve Afrika halklarının toplumsal yapısını, tarihselliğini, kültürel oluşumunu "sahne"ye taşımayı düşünüyordum.
Anadolu'ya ilk insan tohumunun atılmasından, o güne dek geçen süreci, çok ciddi bir biçimde "öğrenci"den metne, metinden doğaçlamaya getirmemize karşın, doğaçlamadan oyuna dönüştüremedik.
Afrika'yla ilgili çalışmamız da aynı yazgının kurbanı oldu. Bunun birçok nedeni var. Yeri geldiğinden açıklayabilirim.
Ancak...
"Kolektif" bilinçle hareket ettiğim için, yazılı belgelerin hemen hemen tamamı, "başkaları"nda kaldığı ve Basın Müzesi yönetiminin bizi, aylar sonra kapıya koyması nedeniyle, ne yazık ki, doyurucu belgelere sahip değilim. Belleğimin gücüne güvendiğim için, zaman zaman, Basın Müzesi'yle ilgili bilgi kırıntılarını sizlere sunuyorum.
Neyse...
Afrika'yla ilgili çalışmalarımız, öncelikle Afrika'nın coğrafi oluşumu ve bu oluşumla birlikte ortaya çıkan insanlığın durumuyla ilgiliydi. Yaklaşık olarak otuz kişilik bir "Anadolu çalışması"nın yanı sıra, yine yaklaşık olarak elli kişilik bir "Afrika çalışması" yürütüyorduk.
Afrika'nın tiyatral olarak "propaganda"sını yapmak istememin bir tek nedeni vardı; ırkçılığın iğrenç yüzünü "grotesk" hâle getirmek.
Genel olarak Afrika sözcüğünün kavramsallaştırdığı bir bağlamla başladığımız çalışma, ilk önce Nelson Mandela "durağı"na uğradı. Böyle bir durakta soluk almamızın nedeni, Nelson Mandela o anda yetmiş yaşında "bir ihtiyar" olarak faşist bir politikayla iktidarı işgal etmiş bulunan kapitalistlerin elinde tutsaktı. Bizim yapacağımız tiyatral propagandanın Nelson Mandela adı üzerinden anti-faşist bir duyarlılık oluşturacağı kanısıyla hareket ettiğimiz bu süreçte, ülkemizin tepesinde silah zoruyla iktidara gelmiş tescilli faşist Kenan Evren bulunuyordu.
Faşist Kenan Evren'e daha önce verilen "Atatürk Barış Ödülü" kendisine verilmek istendiğinde elinin tersiyle bu ödülü reddeden ve barış sözcüğünün bir faşist general tarafından kirletilmesine yüreği asla el vermeyen Mandela, bu hareketiyle, zâten gönlümdeki tahtını bir kez daha sağlamlaştırmış oldu.
Renkleri siyah, yürekleri beyaz nice barış savaşımcısından biri olan Nelson Mandela'nın torununun kızı elim bir trafik kazasında öldü. Bu ölüm beni çok üzdü, çok hüzünlendirdi. Birkaç gündür nasıl yaşadığımı, ne yaptığımı, ne düşündüğümü bile kestiremiyorum.
Sosyalist şair Enver Gökçe tarafından "Saffet Korkut için" yazılan şiirin başlığını sımsıcak yüreğine barış güvercinleri konan Nelson Mandela'nın henüz küçücük bir fidanken rüzgâra yenilen torununun kızı Zenani Mandela için kullanıyorum:
"Ölüm adın kalleş olsun"
(HB)
***
Dünya kupası Mandela'ya acı getirdi
Güney Afrika'da başlayan Dünya Kupası öncesinde düzenlenen bir konser sonrasında Nelson Mandela'ya acı haber geldi.
JOHANNESBURG - Nelson Mandela'nın 13 yaşındaki torununun çocuğu, Dünya Kupası öncesindeki bir konseri izledikten sonra trafik kazasında öldü.
Nelson Mandela Vakfı'ndan yapılan açıklamada, 91 yaşındaki Güney Afrika eski Devlet Başkanı Mandela'nın torununun, Dünya Kupası başlamadan önce Orlando Stadyumu'nda verilen bir konseri izledikten sonra dönüş yolunda geçirdiği trafik kazasında yaşamını yitirdiği bildirildi.
Açıklamada, doğum gününden iki gün sonra yaşamını yitiren Zenani Mandela'nın, Güney Afrika eski Devlet Başkanının 9 torun çocuğundan biri ve eski eşi Winnie Madikizela-Mandela'dan olan kızı Zindzi Mandela'nın torunu olduğu belirtildi.
Polis, Mandela'nın eski eşinin de kaza sırasında araçta bulunduğunu, kazaya karışan diğer aracın sürücüsünün tutuklandığını açıkladı.
Güney Afrika'nın 2004 yılında Dünya Kupası'nın düzenleneceği ülke olarak belirlenmesine yardım eden Mandela'nın, sağlık sorunlarına rağmen Kupa'nın açılış maçını izlemesi ümit ediliyordu.
(Kaynak: ntvmsnbc.com)