6 Mayıs 2010 Perşembe

Kumbaracı50'yi Kapattıran Vakit Değil, Yangın Merdiveni!


Bawer ÇAKIR
bawer@bianet.org
İstanbul - BİA Haber Merkezi
10 Şubat 2010, Çarşamba


Beyoğlu Belediye'nin mühürlediği Kumbaracı50 sahnesinden Kurt "Yangın merdivenimiz olmadığı için mühürlendik" dedi. "Yala Ama Yutma" oyunuyla ilgili haberleriyle salonu ve oyuncuları hedef gösteren Vakit ve Milli Gazete'yi eleştirdi. Belediye'den Çağatay mühürlemenin prosedüre uygun olduğunu söyledi.

Beyoğlu Kumbaracı50 sahnesinin Vakit gazetesinin yayınlarının ardından mühürlenmesiyle ilgili olarak görüşüne başvurduğumuz Koordinatör Nilgün Kurt "Yangın merdivenimiz olmadığı için mühürlendik. Şu an merdivenin yapımıyla uğraşıyoruz" dedi. Beyoğlu Belediyesi yetkilisi Çağlar Çağatay "Prosedüre uygun olduğunu söylediği mühürlemenin Vakit gazetesinin haberleriyle ilgisinin bulunmadığını" belirtti.

Kurt, Vakit Gazetesi'nin yaptığı Kumbaracı50'de sahnelenecek "Yala Ama Yutma" isimli oyunla ilgili hedef gösteren haberlerin ardından çok sayıda tehdit telefonu ve e-posta aldıklarını bianet'e söyledi.

"Ne bizim, ne sanatçıların ne de izleyicilerin can güvenliği yok."

Kurt salonda yangın merdiveni olmadan gösterim yapılmasının can güvenliğini tehlikeye attıp atmadığıyla ilgili sorumuzu yanıtsız bıraktı.

Vakit hedef gösterdi

Vakit, yazar Özen Yula'nın kaleme aldığı, Ayça Damgacı, Cem Yanılmaz, Nebil Sayın ve Can Anar'ın rol aldığı "Yala Ama Yutma" ile ilgili 2 Şubat'ta "Ahlaksız Oyun'dan tahrik dolu mesajlar" başlığıyla haber yapmış ve "Sağduyulu Müslümanlar, ahlaksız tiyatronun oynanmadan kaldırılmasını istiyor" diye yazdı. Gazete sonraki günlerde de benzer haberlerine devam etti. Vakit'e benzer haberlerle Milli Gazete de katıldı.

Yeryüzüne bir porno yıldızının bedeninde düşen meleğin hikâyesini anlatan oyunun ekibi gelen tehdit telefonları ve e-postalarının artmasının ardından "can güvenliğimiz yok" diyerek İçişleri Bakanlığı'na, İstanbul Valiliği'ne ve Emniyet Müdürlüğü'ne başvurarak koruma istediler.

Ardından Beyoğlu Belediyesi ekipleri 8 Şubat'ta Kumbaracı50'ye geldi ve yaptıkları incelemenin ardından yangın merdiveni olmayan salonu mühürledi.

Koordinatör Kurt gerekçeyi onayladı, "Bir ayın yangın merdiveni yapmak için yeterli bir süre olmadığını, bu işin prosedürünün çok uzun olduğunu" belirtti.

Beyoğlu Belediyesi: Mühürleme yasaya uygun

Beyoğlu Belediyesi Basın Koordinatörü Çağatay'ın verdiği bilgiye göre Kumbaracı50 sahnesi 7 Ocak'ta ruhsat için başvuruda bulundu. Kendilerine yangın merdivenini yapmaları için bir aylık süre tanındı.

7 Şubat'ta sürenin dolmasının ardından, 8 Şubat'ta salona giden ekipler İtfaiye Daire Başkanlığı'nın 22 Ocak 2010 tarihli raporunda "Yangından korunma yönetmeliğince 1. Kattan zemine müstakil inen basamak uzunluğu 100 cm çift kollu yangın merdiveni yapılması, yangın çıkış yön levhası, acil aydınlatma lambası, yangın ihbar zili takılması gerektiği" belirlendi. Salon mühürlendi.

İşyeri açma ve çalışma yönetmeliğinin 6. ve 32. Maddesi "Bir İşletme Ruhsat almadan açılamaz ve çalıştırılamaz, açılanlar da re'sen mühürlenmek suretiyle re'sen kapatılır" hükmü yer almakta.

Salonun ve Altından Sonra Tiyatro'nun koordinatörlüğünü yapan Kurt Vakit gazetesinin yanlış bilgilerle salonu hedef haline getirdiğini, bu nedenle de can güvenliklerinin olmadığını vurguladı.
Salon açıldıktan sonra tıpkı diğer ekiplere olduğu gibi "Yala Ama Yutma" oyununa da kapılarını açacaklarını, ekibin yanında olduklarını belirtti. "Biz konuştukça onların istediği oluyor" Vakit gazetesi hakkında konuşmak istemediğini söyledi.

Vakit daha önce de, "Mukaddes yerde içki su gibi akacak" başlıklı bir haber yayınlamış, ardından da 11 Temmuz'daki konser sırasında sarayın önüne gelen yaklaşık 50 kişi konser afişlerini yırtıp, tekbir getirip, namaz kılmıştı. İçeri girmeleri polis tarafından engellenmişti.(BÇ)

BU HABERİN UZANTILARI
Vakit Şimdi de "Dar-ül Love"ı Hedef Gösterdi
Meslek Etiğini Çiğneyen Vakit Değil, Tiyatroymuş...

(Kaynak: bianet.org)