7 Mayıs 2010 Cuma

"İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi Tarih Öğretmeni" Fırat Güllü, alnındaki "LİNÇ" lekesiyle öğrencilerinin karşısına çıkıp, ders verebiliyor!

Saint-Joseph Fransız Lisesi Tarih Öğretmeni LİNÇÇİ Fırat Güllü

Güllü Fırat, William Shakespeare'in "Bir Yaz Gecesi Rüyası"nı anımsatan boğucu bir yaz günü, 7 Temmuz 1972 tarihinde, İstanbul'un şirin bir ilçesi Üsküdar'da dünyaya geldi. Güllü Fırat, (Adını, "Bir Amerikan Mandacısı" olduğu iddia edilen ve"Sinekli Bakkal" romanıyla ün salmış bir kişiden alan) Halide Edip Adıvar Lisesi'nde okuduktan sonra, ("bir eğitmen, mucit, teknisyen, mimar ve kurucu olan Dr. Cyrus Hamlin ile tanınmış hayırsever ve zengin bir tüccar olan New York'lu Mr. Christopher Rheinlander Robert tarafından kurulmuş") Robert Kolej'in uzantısı Boğaziçi Üniversitesi'nin Tarih Bölümü'nü (Boğaziçi University Department of History / Tel: 0 212 359 66 11 / Web: www.hist.boun.edu.tr) bitirdi. 2007 yılından beri İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde Tarih Öğretmeni olarak çalışan Güllü Fırat, aynı zamanda "profesyonel LİNÇÇİ" olarak hayatını sürdürüyor!

***


Biz, LİNÇÇİ Fırat Güllü'nün ne düşünebilme derinliğiyle, ne de yazı yazabilme zekâsıyla ilgileniyoruz.. Çünkü, LİNÇÇİ Fırat Güllü'de, "düşünebilme derinliği", "yazı yazabilme zekâsı" gibi entelektüel donanımların küçücük bir kırıntısını bile, çok uğraşmamıza, buram buram terlememize karşın, asla göremiyoruz. Bizim gözlemlerimize göre, LİNÇÇİ Fırat Güllü, düşünme alışkanlığı olmayan bir düşkün; yazı yazma yeteneği bulunmayan bir zavallı. Bizim, LİNÇÇİ Fırat Güllü'yle ilgilenmemizin bir tek nedeni var: Coşkun Büktel'le Hilmi Bulunmaz'ın sanatsal ifade olanaklarını imha etmek isteyenlerin örgütlediği, ancak bizim sert mücadelemiz sonucu, sadece bir girişim olarak kalmış LİNÇ KAMPANYASI için imza vermiş olması.


İstanbul Özel Saint-Joseph Fransız Lisesi gibi "önemli" bir kurumda, 2007 yılından beri, hem de tarih öğretmenliği yapan LİNÇÇİ Fırat Güllü, acaba tarih derslerindeyken, alnındaki LİNÇÇİ lekesiyle öğrencilerinin yüzüne nasıl bakabiliyor; onlara neler anlatabiliyor? Böyle bir öğretmenin LİNÇÇİ olduğunu bilmelerine karşın, öğrenciler, bu LİNÇÇİ öğretmenden nasıl oluyor da, hem de tarih dersi alabiliyorlar? Bu sorunun yanıtını oldukça merak ediyoruz.


LİNÇÇİ Fırat Güllü'nün, LİNÇÇİ MİMESİS için kaleme aldığı aşağıdaki yazısını okurken, yukarıdaki bilgilerin ışığında düşünce geliştirmenizi arzu ediyoruz! (HB)


***



Oyun'un notu: Aşağıdaki yazıyı, LİNÇÇİ MİMESİS sitesinden alarak olduğu gibi yayınladık. Ancak, yazıda bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları kırmızı renkle biz belirginleştirdik. Ayrıca, yazıdaki bariz yazım yanlışlarını kırmızı renkle belirtip, doğrularını yeşil harflerle biz yazdık!



***



İATG: Tiyatroda Örgütlenmenin Peşinde Koşan Festival



LİNÇÇİ Fırat Güllü

28 Nisan 2010


İstanbul Amatör Tiyatro Günleri (İATG) 2010, 2 Mayıs Pazar günü start alıyor. Bu yıl 19. kez düzenlenecek olan İATG, Türkiye’de düzenlenen çeşitli festivaller içerisinde organizasyon biçiminin taşıdığı alternatiflikle ön plana çıkmakta. Ancak ne yazık ki bugüne kadar bu yönüyle hiç mercek altına alınmadı.


İATG’nin 1985'lerde (1985'de) başlayan macerası açıkça ortaya koymaktadır ki bu tiyatro organizasyonu en başından itibaren kendi varoluş amacını tiyatroda örgütlenmenin peşinde koşmak olarak belirlemiştir. 1985 yılında LİNÇÇİ Boğaziçi Üniversitesi Oyuncuları (LİNÇÇİ BÜO) tarafından ilk kez düzenlenen 1. İATG, “ülkede amatör sanatın kurumsallaştırılması için atılmış mütevazı bir adım” olarak görülmekteydi. LİNÇÇİ BÜO tarafından gerçekleştirilen 3. ve son İATG ise sloganını “Bu bir birlik çağrısıdır” şeklinde belirlemişti. Aslına bakılırsa 12 Eylül’ün baskıcı ortamında tiyatro yapmak için biraraya gelmenin bile ne kadar zor olduğu düşünülürse üç yıl boyunca Boğaziçi Üniversitesi’nde gerçekleştirilen bu buluşmaların ne denli önemli olduğu daha iyi anlaşılacaktır.


Ancak LİNÇÇİ BÜO, 1966’dan beri sürdürülen ODTÜ Şenliği ya da 1980'lı (1980’li) yılların başından beri Sarıyer Halk Eğitim Merkezi tarafından kesintisiz biçimde organize edilen Boğaziçi Tiyatro Festivali gibi tek bir tiyatro topluluğunun ismiyle özdeşleşmiş bir festivalİ sürdürmeyi tercih etmedi. Çünkü İATG fikrinin doğuşunda söz sahibi olan kadrolar için bir tiyatro festivali düzenlemek kendi başına hiçbir zaman bir amaç olmamıştı. Önemli olan bu buluşmaları kalıcı birlikteliklere dönüştürmenin yollarını araştırmaktı. LİNÇÇİ BÜO tarafından organize edilen şenliğin iptal edilmesinden yıllarca sonra LİNÇÇİ Mimesis'in 5. Sayısında LİNÇÇİ Ömer Faruk Kurhan'la yapılan bir söyleşide şöyle denilmekteydi: "LİNÇÇİ BÜO olarak şu karara vardık: Yeni bir şenliğin çok farklı koşullarda örgütlenmesi gerekmektedir.” Bu koşulların gerçekleşmesi için de bir topluluğun diğerlerini ağırladığı tatil köyü havasındaki bir şenlik ortamıyla yetinmekten ziyade ortak olarak örgütlenen ve teatral paylaşımı ön plana çıkaran bir anlayışın hâkim olduğu bir organizasyon mantığına sahip olmak geliyordu. LİNÇÇİ BÜO bu bağlamda kendi adıyla anılan “kalıcı bir şenliğe” sahip olmaktan vazgeçti.


Örgütlenmenin peşinden koşan bir festival olarak İATG’nin yeniden gündeme gelmesi, söz konusu koşulların oluştuğu 1994 yılında gerçekleşti. Bu yıl içerisinde Amatör Tiyatrolar Çevresi’nin (ATÇ) yeni bir mantıkla tekrar örgütlenmeye başlaması, İATG’nin de teatral örgütlenmenin aktif bir aracı olarak devreye girmesine neden olmuştu. İATG ilerleyen yıllarla birlikte gücünü arttıracak ve amatör tiyatro alanında önemli bir güce dönüşecek olan ATÇ’nin merkezi faaliyet alanlarından biri haline gelecekti. Ardından 2001 yılıyla birlikte yeni bir örgütlenme mantığıyla ortaya çıkan LİNÇÇİ İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu tarafından organize edilmeye başlayacaktı.


İATG’nin bir üniversite topluluğunun şenliği olmaktan çıkıp tiyatro örgütlerinin inisiyatifiyle gerçekleştirilmeye başlaması, örneğine çok fazla rastlamadığımız bir modelin ortaya çıkmasına zemin hazırladı. Deyim yerindeyse artık belli bir “sahibi” olmayan bir tiyatro festivali adeta (âdeta) onu kim sahiplenirse onun tarafından organize edilmekte, bu durum onun her seferinde farklı yapısal dönüşümler geçirmesine neden olmaktaydı. Aslına bakılırsa İATG kendisini ortaya çıkaran inisiyatifin bileşenlerine göre tekrar tekrar şekillenmekteydi. Ama bir yandan da ilk şenliğin ruhunu taşımaya devam etmekte ve temelde amatör tiyatronun kurumsallaşması yolunda kazanımlar elde etme perspektifini hiçbir zaman terk etmemekteydi. İATG’nin bu yıl da yeni bir teatral örgütlenmenin, LİNÇÇİ Türkiye Tiyatrolar Birliği İstanbul gruplarının inisiyatifi ile düzenlendiği düşünülürse aradan geçen yıllara rağmen 3. İATG’nin “Bu bir birlik çağrısıdır” şeklindeki sloganının hala (hâlâ) geçerliliğini koruduğu da anlaşılacaktır. Geçirdiği tüm değişim ve dönüşüme rağmen İATG yıllara yayılan serüveni içerisinde önemli bir tutarlılık göstermiştir: Nerede örgütlü tiyatrodan yana bir tavır varsa İATG de o inisiyatifin ürünü olarak ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda İATG çok farklı bir kolektivizmin savunuculuğunu yapma yolundaki tercihiyle Türkiye’nin son çeyrek yüzyılı içerisinde kültür ve sanat alanındaki alternatif duruşun en önemli simgelerinden birisi olmayı da hak etmiştir. Nice senelere.


LİNÇÇİ Fırat Güllü tarafından yazılan diğer yazılar.


(Kaynak: MİMESİS)