15 Mayıs 2010 Cumartesi

Boğaziçi Üniversitesi mezunu, facebook'lu Zeynep Günsür Yüceil, LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro...'da yazdı: "ÇGSG Derneği Olarak Nereden Nereye Gidiyoruz?"

(Kaynak: facebook)


***


Zeynep Sirel Günsür Yüceil kimdir?

1968 yılında İstanbul'da doğan Zeynep Günsür Yüceil; lisansını 1989’da Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nde tamamladıktan sonra aynı bölümde araştırma görevlisi olarak çalışır. 1990-91 yılları arasında, Milli Eğitim Bakanlığının verdiği bursla,Hindistan / Delhi Üniversitesi’nde gösteri sanatları ve kültür üstüne çalışır. 1992-1995 yılları arasında Londra’da, Middlesex Üniversitesi Gösteri Sanatları Bölümü’nde yüksek lisans çalışmalarını tamamlayıp, 1995’te Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü doktora programına girer. 1998-99 ders yılını TÜBA araştırma bursuyla, New York Üniversitesi Middle Eastern Studies Bölümü’nde araştırma yaparak geçirir. Zeynep Günsür Yüceil halen Yıldız Üniversitesi, Sanat ve Tasarım Fakültesi'nde öğretim görevlisi olarak çalışmaktadır ve DBM (Danse Bassin Mediterranée) adlı uluslararası ağın yönetim kurulu üyeliğini yapmaktadır.

Dans çalışmalarına, 1986 yılında Geyvan McMillen’la başlayan Günsür, Boğaziçi Modern Dans Kulübü’nü kurup, mezun olana kadar koreografi çalışmaları yapmıştır.1991 yılında, İstanbul’da arkadaşları ile birlikte Yeşil Üzümler Hareket Tiyatrosu grubunu kurup, ortak projeler üreten ve yurt içinde çeşitli festivallere katılan Günsür, 1996 yılında gruptan ayrılıp çalışmalarına tek başına devam etmiştir. 1996’dan bugüne gelene kadar birçok performans çalışması yapmış ve İstanbul’da düzenlenen Performans Günleri'ne katılmıştır. 1999 yılında Aysim Türkmen ile beraber New York Üniversitesi’nde “Our-ient” adlı performansı gerçekleştirmiştir. 2001 yılında Ceysu Koçak ve Ahmet Ortaçdağ ile birlikte Bagaj Tiyatro Topluluğu’nu kurmuşlar ve “Pamuk Tarlalarının Yalnızlığında” adlı oyunu İstanbul Roxy’de sergilemişlerdir. Halen kurucusu olduğu Hareket Atölyesi’nde beden odaklı hareket araştırmaları yapmaya devam etmektedir. Bu atölye’de disiplinlerarası bir anlayış ile beden, hafıza, kurgu üzerine çalışılmakta, Günsür’ün ve atölyeye katılan diğer kişilerin kuramsal arayışları ve sorularını pratikte ifade edebilecekleri özgün bir dil geliştirmeye çalışılmaktadır. Grup, “Ülke” adlı performans filmleri ile 2004 yılında “İf! Bağımsız Film Festivali” kısa film-yarışma bölümüne katılmış, aynı film Eylül 2004’te gerçekleşen Cologne Dans Film / Belgeselleri Festival’inde gösterime çağrılmış ve arşive alınmıştır. Son dönem çalışmaları, AB - Türkiye kültürel İlişkiler Forum'u çerçevesinde Darphane-i Amire'de ve Açık Alan-Cihangir Festivali'nde mayıs, haziran 2005 tarihlerinde sergilenmiştir.

(Kaynak: diyarbakirsanat.org)


***


Bakınız: LİNÇÇİ Mustafa Demirkanlı, LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro...'da yazı yazdıracak yazar bulmakta zorlanınca, bu sayı, üç yazı(!) birden yazmak zorunda kaldı!