17 Nisan 2010 Cumartesi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Demokratik Açılım için yazarlar ile Dolmabahçe'deki Başbakanlık ofisinde kahvaltıda buluştu.


Erdoğan yazarlara açılımı anlattı


Başbakan Erdoğan, “Demokratik Açılım”ı anlatmak için bu kez yazar ve şairlerle bir araya geldi. Edebiyatçılara şiirler okuyan ve alıntılar yapan Erdoğan, konuşmasında öldürülen Sabahattin Ali ve Hrant Dink’i de andı.

Erdoğan toplantıya davetli olduğu halde katılmayan yazarlara da şöyle sitem etti: ‘AK Parti’ye karşıyım, katılamam’ derse bu bizi incitir. Bu kahvaltıda bulunmak kimseye bir şey kaybettirmez. Buradan çıkışta torna makinası yok.

Edebiyatçılara hitap eden Başbakan Erdoğan’ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Son dönemde önemli reformları hayata geçirdik. Devlet yönetiminde ciddi bir paradigma değişimi yaşanıyor. 7.5 yıldır demokratikleşme için çok önemli adımlar attık.

Olumsuzlukları sineye çekmemiz, görmezden gelmemiz mümkün değildir. Can yakıcı bir kısım sorunlarımız devam ediyor. Her konuyu ortak akılla ele almaya çalışıyoruz.

Dün olmayan bir şey var; çözüm iradesi, cesaret ve kararlılık.

Sizin romanlarınız ve hikayeleriniz önemli meselere parmak basmıştır.

Hükümet olarak samimi bir adım attık.

Hepimizin aynı gök kubbenin altında müstesna yeri var.

Meselelere farklı açılardan bakıyor olabiliriz ama hepimiz çözüm istiyoruz. Prangalardan bir bir kurtuluyoruz.

Biz herkesi tek çizgiye çekmeye, tek tipleştirmeye çalışmıyoruz. Mazimizden aldığımız ilham ve güçle geleceğimizi inşa etmek istiyoruz.

Fuzuli’den Nedim’e, Orhan Veli’den Aşık Veysel'e kadar niceleri bu toprakların dili ve kalemi oldular.

'AK Parti'ye karşıyım, katılamam’ derse bu bizi incitir. Bu kahvaltıda bulunmak kimseye bir şey kaybettirmez. Buradan çıkışta torna makinası yok.

Orhan Pamuk'a reva görülenleri unutmuyorum."

Çelik: Sağcı solcu ayrımı yapmadık..

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “demokratik açılım” çalışmaları kapsamında bugün yazarlarla yapacağı toplantıya ilişkin “Davetli listesini hazırlarken kesinlikle sağcı, solcu, milliyetçi, İslamcı, Alevi, Müslüman, gayrimüslim, kadın ve erkek gibi bir ayrım yapmadık. Türkiye'nin birikimini buraya taşımaya çalıştık” dedi.

Toplantı başlamadan önce Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde gazetecilere açıklama yapan Çelik, bugünkü toplantıya roman, hikaye ve tiyatro yazarları ile şairlerin davet edildiğini söyledi.

Çelik, “demokratik açılım” sürecinin konusu olan sorunlu alanlarla ilgili bugüne kadar yazı ve eleştirileri bulunan, kitaplar yayımlayan sekiz, dokuz yazarın daha davet edildiğini, ancak bunun dışında köşe yazarları veya değişik konularda yazı yazan bütün yazarların davet edilmesinin başlangıçtan beri söz konusu olmadığını söyledi.

KATILAMAYAN İSİMLER

Çelik, sözlerini şöyle sürdürdü: “Spekülasyonlar yapılmaması için özellikle bazı isimlerle ilgili açıklama yapmak istiyorum. Yaşar Kemal, başından beri süreci destekleyen yazarlarımızdandır. Sürecin başlangıcında İçişleri Bakanı Beşir Atalay, kendisini ziyaret etti. Dört saat kadar görüşmeleri oldu. Bizzat görüşmemde bana bu konuda Başbakan ve hükümete iletilmek üzere görüşlerini Atalay'a ilettiğini söyledi. Orhan Pamuk yurt dışında olacağı için katılamadı. Başbakan'a sevgi ve sempatilerini ileterek süreci desteklediklerini belirtti. Adalet Ağaoğlu, başka programı olduğu için katılamadı. Yazılı mesajını Başbakan'a iletilmek üzere gönderdi. Murathan Mungan, bireysel problemleri nedeniyle katılamayacağını söyledi, davete teşekkür etti. Bazı yazarlarımız İzmir Kitap Fuarı'nda oldukları için gelemedi. Oya Baydar bunlardan birisi. Selim İleri, yeğeninin düğünü dolayısıyla Antalya'da olmak zorunda olduğu için gelemedi. Yağmur Atsız, Almanya'da yaşayan bir yazarımız. İzlanda'daki yanardağ patlaması dolayısıyla oluşan olumsuz hava şartları Avrupa'daki birçok uçuş iptal edildiği için çok istediği halde gelemedi. Ahmet Altan, kalabalık toplantılara mizacı itibarıyla katılamadığını, ancak süreci desteklediğini söyledi. Davetli listesini hazırlarken kesinlikle sağcı, solcu, milliyetçi, İslamcı, Alevi, Müslüman, gayrimüslim, kadın ve erkek gibi bir ayrım yapmadık. Türkiye'nin birikimini buraya taşımaya çalıştık. Her kesimden insanların burada olmasını özellikle arzu ettik. 50'nin üzerinde katılımcı bekliyoruz.” Çelik, “Toplantıyı protesto eden oldu mu?” şeklindeki sorusu üzerine de “Benim aradıklarım içinde 'Ben protesto ediyorum, katılmak istemiyorum, bunu yanlış buluyorum' diyen bir yazarımız olmadı. Sadece bir yazarımız 'Ben siyasilerle bir toplantıya katılmayı doğru bulmuyorum' dedi.” diye konuştu.

(Kaynak: Milliyet)