14 Mart 2010 Pazar

TİYATRO YAYINCILARI BİRLİĞİ

Kuruluş:

Tiyatro Yayıncıları Birliği (TİYAB]) tiyatro yayıncılarının girişimi sonucunda örgütlenmiş bir kurumdur. 2008-2009 sezonu sonunda aktif olarak Birliğin kuruluş çalışmalarını başlatan yayınlar şunlardır: İATP-G YAYINCILIK İNİSİYATİFİ, MİMESİS, TİYATRO... TİYATRO... DERGİSİ, TİYATRO DÜNYASI, TİYATRODERGISI.COM.TR, TİYATROM ve TİYATRONLINE. Sürece KAVUKLU, SAHNE DERGİSİ, MİTOS BOYUT YAYINLARI ve TEB OYUN destek vermiştir. TEB OYUN 2009-2010 sezonu başında kuruluş çalışmasında yerini alırken, sürecin başından itibaren kuruluş çalışmasında yer alan İATP-G YAYINCILIK İNİSİYATİFİ, bağlı olduğu İstanbul Alternatif Tiyatrolar Platformu – Girişim tiyatro dünyasının geneline dönük sürekli bir yayıncılık aşamasına geçme eğilimini karara dönüştürmediği için, kuruluş çalışmasından çekilmiştir.

İlkeler

1. TİYAB, tiyatro alanında yayın yapan kurumları bir çatı altında toplayarak, iletişim ve dayanışma ilişkilerinin geliştirilmesini ve örgütlü bir çerçeve edinmesini sağlar.
2. Tiyatro yayıncılığı alanında insan haklarına saygılı, özgürlükçü ve bağımsız basın yayın ilkelerinin esas alınmasını sağlayacak bir işleyişi taahhüt eder.
3. Tiyatro yayıncılığı alanında birikim ve niteliğin artmasına hizmet edecek etkinlikler düzenler.
4. TİYAB, kültür sanat ve özelde tiyatro örgütlerinin iletişim ve dayanışmasına önem veren bir tutum geliştirir.
5. Gerek yayınlar arasında gerekse okur-yayın ilişkisinde ortaya çıkan ilkesel sorunlar TİYAB’a iletildiğinde, ilkesel temelde görüşler oluşturur ve üyeleri hakkında bağlayıcı kararlar alır.
6. TİYAB’ın kararlarında tüm üyelerin konsensüsü aranır. Alınan karara itiraz etmedikleri halde, üyeler karar ile ilgili çekince koyma ve bunu kayda geçirme hakkına sahiptir.

Dönem Sözcülüğü:

7. TİYAB üyeleri dönemsel olarak sözcülük görevi üstlenirler.
8. Dönem sözcüsü birlik üyeleri ile geri bildirim ilişkisi içinde ve onaylarına başvurarak Birliğin tavrını kamuoyuna açıklar.
9. Geri bildirim ilişkisini ihmal eden üyeler, dönem sözcüsü tarafından yapılan kamuoyu açıklamalarına itiraz edemezler.
10. Dönem sözcülüğünün süresi bir yıldır. Üyelerin ortak kararıyla dönem sözcüsünün görev süresi en fazla bir yıl uzatılabilir.

Üyelik:

11. TİYAB katılıma açık bir birliktir. Kurumsal sürekliliğe sahip ve ülke geneline dönük yayın yapan tiyatro yayınları ya da yayın birimleri TİYAB’a üye olabilir.
12. Kişisel ve bağlı olduğu topluluk ya da örgütün gündemini esas alan tiyatro yayınları TİYAB üyeliği kapsamında değildir.
13. Medya alanında, kültür sanat servislerinin ve kitap yayıncılarının tiyatro birimleri, bağlı oldukları yayın kurumunun onayını alarak TİYAB’a üye olabilirler.
14. Medya alanında tiyatro yayıncılığına düzenli katkı sunan, fakat bağlı oldukları yayın kurumlarından temsil örgütleme izni alamayan ya da bu imkâna sahip olmayan basın yayın emekçilerinin oluşturdukları tiyatro yayıncılığı komisyonları TİYAB’a üye olabilirler.
15. Üye olmak isteyen tiyatro yayınları, yayın birimleri ya da komisyonlarının üyelik başvurusuna 45 gün içinde yanıt verilmesi gerekir.
16. Başvuru reddedildiğinde, başvuru sahibinin, hakkında verilen ret kararına itiraz etme ve gözden geçirilmesini talep etme hakkı vardır. İtiraz ret kararı iletildikten sonra iki hafta içinde yapılmak zorundadır. Nihai karar, itiraz iletildikten sonra en geç iki hafta içinde verilir. İki hafta içinde ret kararına itiraz gelmezse, ret kararı nihai karar haline gelir.
17. Üyelik başvurusu onaylandığında, onay tarihinden itibaren üyelik başvurusu yapanlar, karar alma mekanizmasına katılım bakımından pasif üye statüsündedirler. Pasif üye, aktif üyelerce alınan kararlara uyma yükümlülüğüne sahiptir. Öte yandan, aktif üyeler gibi pasif üyelerin de Birliğin toplantılarına ve etkinliklerine aktif olarak katılmaları gerekir ve kararları etkilemek üzere söz söyleme hakkına sahiptirler.
18. En az bir yıl boyunca yayın sürekliliğini korumuş ve TİYAB toplantı ve etkinliklerine aktif katılım göstermiş pasif üyeler, aktif üye statüsü kazanarak karar alma mekanizması içinde doğrudan yerlerini alırlar.
19. Aktif üyeliğe aday olmaksızın asgari düzeyde TİYAB’a üye olunabilir. Asgari düzeyde üyeler TİYAB aktivitelerine ve toplantılarına düzenli katılma yükümlülüğüne sahip değildir. TİYAB’ın aldığı kararlar hakkında söz söyleme hakkını kullanmakla birlikte, kararlara uymaları gerekir. Aktif üyeliğe aday olmaya karar verdiklerinde, pasif üye konumuna geçerler.

Toplantı Düzeni:

20. TİYAB üyeleri iki haftada bir periyodik olarak toplanır. Toplantı yeter sayısı üçtür.
21. Toplantıya katılamayanlar geri bildirim yoluyla mazeretlerini bildirir ve izin isterler.
22. Üç ay boyunca geri bildirim yapmadan ve/veya geçerli mazerete sahip olmaksızın toplantılara temsilci gönderemeyen yayınlar, karar alma mekanizmasından çıkarılarak pasif üyeliğe geçerler.
23. Hangi nedenle olursa olsun altı ay boyunca toplantılara katılım göstermeyen üyelerin Birlikten çıktıkları kabul edilir ve TİYAB’la ilişkileri kesilir.
24. Her sezon sonunda ve başlangıcında, TİYAB adına genel değerlendirme toplantıları yapılır. Genel değerlendirme toplantıları pasif ve aktif tüm üyelerin katılımıyla gerçekleşir. Asgari düzeyde TİYAB'la ilişki kuran üyelerin genel değerlendirme toplantılarına katılma ve görüşlerini sunma hakları vardır.
HABERLER
- Tiyatro Kamuoyuna - 15.12.2009

(Kaynak: TİYAB)