27 Mart 2010 Cumartesi

Verdiği reklamlarla LİNÇÇİ Tiyatro... Tiyatro... ve Sahne dergilerini besleyen Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, propaganda yapma çabasında

Dünya Tiyatrolar Gününde 112 oyun ücretsiz!
27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde tiyatroseverler çok sevinecek.

Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nün hem tiyatrocuların hem de seyircilerin bayramı olduğunu belirterek, "Matine ve suare olmak üzere Türkiye genelinde 112 oyunumuzu ücretsiz sahneleyeceğiz, bir bayram buluşması yapacağız" dedi.

Bilgin, sorularıyanıtlarken, tiyatronun tanımını "en az bir seyirci ve bir oyuncunun buluşması" olarak yaptıklarını, bu kapsamda Dünya Tiyatro Günü’nün seyircilerle anlam kazandığını ifade etti.

"Bu hem bizim hem de seyircilerin bayramı. Biz bu günü oyunlarımızı seyirciyle ücretsiz buluşturma süresi olarak değerlendireceğiz" diyen Bilgin, 27 Mart’ı bayram coşkusuyla kutlayacaklarını, Türkiye genelinde 112 oyunu ücretsiz sahneleyeceklerini bildirdi.

DT’nin 60. yılında 60 sahne, 60 yerli oyun hedefi koyduklarını anımsatan Bilgin, "Bu hedefi belirlerken gerçekleştirebilir miyiz diye baktılar ama önemli olan hedefin konulmasıydı. Hiç oynanmamış 60 yerli oyuna, dünya prömiyeri amaçladık. Şu ana kadar 50’ye ulaştık. Umuyorum ki önümüzdeki sezona kadar 60 oyunun dünya prömiyerini yapmış olacağız" diye konuştu.

"TİYATROYU TÜRKİYE’NİN HER NOKTASINA TAŞIYORUZ"

Bilgin, daha zor bir hedef koyarak sahne sayısını 60’a çıkarmayı amaçladıklarını belirterek, "Denizli ve Manisa'daki sahneleri açmaya hazırlanıyoruz. Sahne sayımız 52 olacak" dedi.

Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerde merkezden uzak semtlerde açılacak sahneler ile sayının bu yılın sonuna kadar 60’a ulaşmasını hedeflediklerini anlatan Bilgin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ciddi yol kat ettik, son 1.5 yılda 18 sahne açtık. Bu neredeyse Türkiye genelinde her ay bir sahne açılışına denk geliyor. Tiyatroyu Türkiye’nin her noktasına taşıyoruz. Bunun için çok yoğun turneler yapıyoruz. Özellikle son 10 yılda bizim tiyatroyu götürme çabamız, yerel yönetimlerin, özel idarenin, Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle dikkati çekti. Büyük bir mutlulukla söylüyorum, Türkiye’de son 10 yılda çok fazla tiyatro sahnesi, kültür merkezi açıldı. Kültür merkezleri açıldıkça, buralara giden tiyatroların sayısı da arttı."

"TÜRKİYE’DE TİYATRO İVME KAZANDI"

Türkiye’de son yıllarda tiyatronun bütün dünyada olduğu gibi "ivme" kazandığını, seyirci sayısının ve oyunların kalitesinin arttığını vurgulayan Bilgin, "İyi bir tiyatro sezonu geçiriyoruz. Bütün bu gelişmeler tiyatro açısından sevindirici. Genç arkadaşların özellikle daha cesaretli, daha iyi işler yapma konusunda önemli yol kat ettiğine şahit oluyorum" diye konuştu.

Tiyatronun canlı, seyirciyle göz göze, diz dize ve sıcak ilişki kurulduğu için her zaman ilgi gören bir sanat olduğunu dile getiren Bilgin, yeni açılan sahnelerdeki oyunlara ilginin çok fazla olduğuna değindi.

İzleyici sayısının ve ilginin "geç kalmışız" dedirttiğini ifade eden Bilgin, şunları söyledi: "Bütün illerimizde düzenli perde açan tiyatrolarımız olsun diye düşünüyoruz. Tiyatrosu olmayan illerde ’bizde niye yok, bize ne zaman sahne açacaksınız’ gibi talepler oluyor. İmkanlarımız ölçüsünde hepsine yetişmeye çalışıyoruz ama tabii bu kolay bir şey değil.

Tiyatro sahnesi açmak sinema salonu gibi değil. Sanatçı olacak, oyunlar gidecek... Sahnesi olmayan illerimizden yoğun talep var. Önümüzdeki 10 yıl içinde düzenli perde açan tiyatro sahnesi olmayan hiçbir şehrimizin kalmamasını istiyoruz."

(Kaynak: Milliyet)