8 Mart 2010 Pazartesi

Afyonkarahisar Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nda Yaşananlar Netleşiyor…


Afyonkarahisar Belediyesi Şehir Tiyatrosu’nun kapatıldığı haberi geldi önce, sonrasında TTB (Türkiye Tiyatrolar Birliği)’nin Afyon ziyaretine tanık olduk. TTB’nin izlenimleri yeterli olmadığı gibi, olayın bir yanı, önemli bir yanı es geçilmişti: Afyonkarahisar Belediyesi Şehir Tiyatrosu kapatılmış, kadrolar boşaltılmıştı ama bunun nedenleri hiç de anlaşılabilir değildi açıklamalarda. Sonrasında tiyatrom.com, A. Ertuğrul Timur imzalı kapsamlı bir haber yaptı. Olay biraz daha aydınlanmaya başlamıştı.

5 Mart tarihinde TTB bir açıklama daha yayımladı. Bu açıklamada: ”TTB’nin yaptığı kısa süreli araştırma, AKBŞT’nin tamamen belediye yönetimine bağımlı, demokratik ve özerk bir tiyatro anlayışına zıt bir çerçeve içinde yapılandırıldığını göstermektedir.” tespiti de daha önceki tespitler kadar genel geçerdi, çünkü tüm yerel yönetim tiyatrolarında aynı sorunsalın altı yıllardır kalın çizgilerle çizilmekte, tiyatro-yerel yönetim ilişkileri gündemdeki yerini korumaktadır.

TTB’nin şu suçlamaları ise tek kelime ile bir STK’ya yakışmamakta: “AKBŞT eski genel sanat yönetmeni Ali Çakalgöz hakkında çok ağır etik suçlamalar vardır.” Bu suçlama, kabul sınırları ne kadar zorlanırsa zorlansın “magazinel düzeyin” dışına çıkamamakta, çünkü bu suçlamaların ne olduğuna ilişkin tek bir belge, bilgi, atılmış yasal somut bir adım görememekteyiz bildiride. Kaldı ki gerçek bile olsa bir kişiye atılı suç bir tiyatronun kapanmasına gerekçe olamaz, bu konuda Belediye’den de ima yollu dahi bir açıklama yok. Tiyatrom’un hazırladığı dosyada TTB’nin iddialarının (Duyum ve söylentilerin) tam tersi olarak şunu da görüyoruz, Ali Çakalgöz olayı savcılığa taşımış, bu savcılık soruşturması da çok şeyi ortaya çıkartacak.

Bildirideki şu tespit ise, sanırım TTB’nin kendini ciddi biçimde sorgulaması gerektiğini vurgular nitelikte: “Bu durumda, resmi tüzüğe göre gayet yasal bir şekilde elinden alınmış genel sanat yönetmenliğini iade edecek yeni bir belediye başkanının (haminin) yolunu gözlemekten başka çaresi yok demektir. Bu kendi tercihidir.”

“gayet yasal”, “haminin bulunması” vb saptamalar bir STK duyurusunda zinhar yer almaması gereken, dedikodu düzeyindeki kişisel görüşlerdir, ki bu saptamaların TTB’ye çok ciddi zararlar vereceği aşikardır, oysa, anladığımız kadarıyla Afyonkarahisar Belediyesi Şehir Tiyatrosu kalmamış ki ortada!.. TTB, esas meselenin bu yönüyle ilgilenmeli, yoksa yeni dedikoduların ortasında buluverir kendisini, dedikodu TTB’ye bulaştığında ise artık çok geç olmuş olur.

Mustafa Demirkanlı



AFYON OLAYININ TÜM BOYUTUNU TİYATROM’DAN TAKİP EDİN.


......................Haber Giriş Tarihi: 08 Mart 2010

(Kaynak: tiyatrodergisi.com.tr)