14 Ocak 2010 Perşembe

YENİ TİYATRO DERGİSİ’NİN OCAK 2010, 15. SAYISI BAYİLERDE VE KİTAPÇILARDA!..

KİTAP EKİ OLARAK EVDOKİMOS TSOLAKİDİS’İN “HİÇBİR ŞEY” ADLI OYUNU VERİLİYOR.


Yeni Tiyatro Dergisi’nin 15. sayısı çıktı. Derginin bu sayısındaki kapak konusu "Zuhal Olcay ve Lemi Bilgin’le Söyleşi" olarak belirlenmiş; Zuhal Olcay Erbil Göktaş’la bu sezon Tiyatro Stüdyosu'nda oynadığı "Şölen" adlı oyunu ve “oyunculuğunu” konuşurken; Lemi Bilgin ise Devlet Tiyatroları’nın İstanbul Küçükçekmece’de açtığı “Cennet Sahnesi” vesilesiyle, "60. Yılda 60 Yerli Oyun ve 60 Sahne" projesini anlatıyor. Atatürk Kültür Merkezi ve gündemdeki diğer konularla ilgili söyleşide Lemi Bilgin, Türkiye’nin çeşitli kentlerine yayılmış "49 sahnesiyle, Devlet Tiyatroları’nın Türk Tiyatrosu’nun lokomotifi" olduğunu belirtiyor. Türk Tiyatrosu’nun “yaşayan” en önemli değerlerinden olan, yazar, yönetmen, çevirmen ve düşün adamı Yılmaz Onay’la Sema Göktaş "Gündem Tartışmaları" başlığıyla bir “söyleşi dizisi” başlatıyor. Yeni Tiyatro Dergisi’nin bundan sonraki sayılarında da sürecek olan söyleşilerde Göktaş’la Onay, “Gündem”deki sıcak konuların yanı sıra, o ayın tiyatro olaylarını ve oyunlarını değerlendirecekler. Televizyondaki açık oturum gibi düşünülen bu ayki “Gündem”in konu başlıklarında İstanbul Bienali, Devlet Tiyatroları’nın “60 Yerli Oyun Projesi”, Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği’nin Türk Tiyatrosu’ndaki Konumu’nun değerlendirilmesi bulunuyor. Erbil Göktaş "Yeni Yıl Kutlu Olsun! 2010’da Her Şey 'Güzel Olsun!'" başlıklı “sunuş” yazısında “hiçbir ayrım yapmaksızın” Türkiye’deki “tüm kesimleri” 2010’da kucaklamak istediklerini belirtirken, "İskender Pala’nın Açıklamalarını" da soğukkanlı bir biçimde değerlendiriyor. Başak Sakızoğlu’nun "Şölen" oyununun “eleştirisi”ni yaptığı Yeni Tiyatro Dergisi’nin Ocak 2010 sayısında, pek çok "eleştiri" daha göze çarpıyor. Burak Akyüz, Galataperform’da Yeşim Özsoy Gülan’ın yazıp yönettiği "Üçüncü Evren" oyununun eleştirisini yaparken, İhsan Ata, Tiyatro Gerçek’te sahnelenen, "Van Gogh"u ele alıyor. Hasip Akgül ise, Ankara Ekin Tiyatrosu’nun 20 yılı vesilesiyle Semih Çelenk’in yazıp yönettiği "Heccav: Şair Eşref" oyununa “ilginç bir eleştiri” denemesinde bulunuyor.
Ege Işık, Friedrich Dürrenmatt’ın “Uyarca” adlı oyununun eleştirisini “kuramsal dramaturgi” bağlamında gerçekleştiriyor. Okday Korunan, “Algı - Anlam - Alımlama: Göstergebilim” başlıklı denemesinde “ilginç” saptamalarda bulunuyor. Burcu Aksakal, Ankara Ekin Tiyatrosu için hazırlanan “dosya”da Faruk Güvenç’le “tiyatronun 20 yıllık serüvenini” konuşuyor. Ceren Olpak, ise, Semih Çelenk’le, "Heccav: Şair Eşref" ve “tiyatronun 20 yılı”nı değerlendiriyorlar. Özlem Lale, Dokuz Eylül Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne Sanatları Bölümü’nde Özdemir Nutku’nun kurgulayıp yönettiği William Shakespeare’in "Geceler ve Gündüzler" adlı oyununa hem “kuramsal” hem de “deneysel” dramaturgi açısından ilginç ve doyurucu bir yaklaşımda bulunuyor. Bünyamin Aydemir ise “Amy’nin Bakışı Ya da Kirlenmişliğe Ağıt” incelemesiyle derginin bu sayısında yer alıyor..

Derginin Yayın Kurulu’nda şu isimler bulunuyor: Sema Göktaş, Okday Korunan, Alpay Ekler, Hilmi Zafer Şahin ve Erbil Göktaş… Türkiye’nin ilk ve tek "hakemli" popüler dergisi olan Yeni Tiyatro’nun Hakem Kurulu’nda ise şu adlar bulunuyor: Prof. Dr. Murat Tuncay, Prof. Dr. Semih Çelenk, Doç. Dr. Sema Göktaş, Yrd. Doç. Dr. Gülayşe Temeltaş Derginin 15. sayısındaki “kitap eki” ise Evdokimos Tsolakidis’in "Hiçbir Şey" adlı oyunu. Yeni Tiyatro Dergisi 16. sayısı olan Şubat 2010’da Aydın Arıt’ın hiçbir yerde yayınlanmamış "son" oyunu "Akbaba"yı, "Arıt’ın 83. Yaş Gününe Armağan" olarak verecek. Yeni Tiyatro Dergisi, okurlarından gelen yoğun istekler sonucunda Kasım 2009’daki 13. sayısından itibaren "aylık" olarak çıkıyor ve daha önce “2 ayda bir” verdiği “Oyun Kitabı Ekleri”ni, “her ay” verip aksatmamak için "ABONE KAMPANYASI" başlatmış bulunuyor.
2010’da 30 kente ulaşmayı hedefleyen Yeni Tiyatro Dergisi, Ocak 2010 itibariyle "22 kent", "10 ilçe" ve "7 ülke"ye ulaşmış bulunuyor.


Yeni Tiyatro Dergisi satış yerleri:

İstanbul; Mephisto Kitabevi (Beyoğlu İstiklal Caddesi ve Kadıköy), İstiklal Amargi Kadın Akademisi, İstiklal Ada Kitabevi, Beyoğlu
Pandora Kitabevi, Beyoğlu Simurg Kitabevi, Tünel Robinson Crouse Kitabevi, Tünel Tramvay Durağı Gazete Bayisi, Beyoğlu
Mis Sokak Gazete Bayisi, Mis Sokak Semerkant Kitabevi, Eski Taksim Sahnesi Gazete Bayisi, Kadıköy Nazım Hikmet Kültür Merkezi,
Kadıköy Seyhan Müzik, Kadıköy İmge Kitabevi, Kadıköy Khalkedon Kitabevi, Kadıköy-Beşiktaş İskelesi Karşısı Gazete Bayileri,
Beşiktaş Barbaros Bulvarı Girişi Meydan Gazete Bayisi (Ferihan Karasu). Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Basın ve Halkla İlişkiler.
Haydarpaşa Garı Gazete Bayisi. Eminönü Çemberlitaş Bulunmaz Tiyatro. Moda Sanat Tiyatrosu’nun Fuayesi ve Girişindeki Sahaf…

Ankara; Dipnot Kitabevi, Dost Yayınları ve Kitabevi, Turhan Kitabevi, Bilim-Sanat Kitabevi ve İmge Kitabevi. Kocaeli; Kolordu Nurkan Kitabevi , Çağdaş Kitabevi, Belsa Fırat Kitabevi; Kocaeli B. B. Şehir Tiyatrosu Gişesi,
Hereke Gazete Bayisi (Mehmet Cengiz); Sabancı Oyun İstasyonu Gişesi.

İzmir; Konak Kabile Kitabevi, Karşıyaka Pan Kitabevi, Narlıdere GSF Kitapçısı, Konak Devlet Tiyatrosu Gişesi;
Menemen Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler.

Kayseri; Av. Hülya Yurt Göktaş. Merkez Adliye Yanı Hukuk Bürosu, 2. Kat.

Sakarya; Xir Kitabevi.

Bursa; Heykel Sönmez İş Sarayı Girişi Bursa Kitapçısı / Ahmet Turunç, Bursa Sanat Tiyatrosu.

Erzurum; Atatürk Üniversitesi GSF Sahne Sanatları Bölümü, Kitap Sarayı.

Trabzon; Özlem Şahin, Şehir Tiyatrosu, Trabzon DT Gişesi.

Gaziantep; İhsan Ata, Seyir Tiyatrosu Oyuncuları;

Hatay; Vejdi Koçak, Antakya Belediyesi Şehir Tiyatrosu.

Eskişehir; Adımlar Kitabevi.

Amasya; Öğr. Gör. Alattin Özgen, Amasya Üniversitesi, Meslek Yüksek Okulu.

Niğde; Öğr. Gör. Lokman Zor, Niğde Üniversitesi Halkla İlişkiler Müdürlüğü.

Ordu; Öğr. Gör. Hakan Alkan, Ordu Üniversitesi Devlet Konservatuvarı.

Diyarbakır; Uğur Çınar, Devlet Tiyatrosu, Kültür Sarayı, Yenişehir.

Ağrı; Zübeyr Cinisli, İbrahim Çeçen Üniversitesi, Eğitim Fakültesi.

Edirne ve Tekirdağ; Erdoğan Eğmen, Edirne Halk Eğitimi Merkezi.

Mersin ve Adana; Fatma Tuğcu.

Antalya; Mustafa Taner Çelik, Antalya Devlet Tiyatrosu.