29 Ocak 2010 Cuma

Devlet, "Kürtçe tiyatro"yu destekliyor!

Kürtçe Tiyatroya Kültür Bakanlığı'ndan Ödenek


Kültür ve Turizm Bakanlığı, her yıl özel tiyatrolara ayırdığı ödeneğe bu yıl Kürtçe bir oyunu da dahil etti. Yeni sezon için “Cerb (Deney)” adlı oyunla Kültür Bakanlığına profesyonel dalda başvuran LİNÇÇİ DestAr-Theatre’ın başvurusu onaylandı. Kasım ayının sonunda bitirilmesi planlanan oyunun Konsept, kurgu ve yönetmenliği LİNÇÇİ Mirza Metin’e ait. Sahne tasarımında LİNÇÇİ Genco Demirer, Işık tasarımında ise Alev Topal gibi alanlarında iyi isimler var. Oyunun müziklerini ise Mübin Dünen üstlenmiş. Oyuncular genç Kürt oyunculardan Mensur Zirek, Selman Akkuş, Cihan Kuba, Hamza Güzel, Sevgi Turan, Zozan Eres ve Berfin Zenderlioğlundan oluşuyor.

Reşê Şevê Türkçe Üst Yazılı Oynanacak.

Van devlet tiyatrosunda sahneye çıkmasıyla gündeme gelen LİNÇÇİ DestAR-Tiyatro’nun “Reşê Şevê” oyunu ilk olarak geçtiğimiz Nisan ayında seyirci karşısına çıkmıştı. ODTÜ Tiyatro Şenliğine de konuk olan oyun Mayıs ayında da Ankara, Mardin, Viranşehir, Suruç, Çınar, Ergani, Dicle, Bostaniçi ve Van'ı da kapsayan uzun bir turne gerçekleştirmişti. Oyun Ağustos ayında ise Gönen Gençlik Kampı'na konuk olmuştu. Nisan ayından sonra sezonu 16 gösterimle ve yaklaşık 5000 seyirciye ulaşarak kapatan “Reşê Şevê” bu sezon da seyirci karşısına çıkmaya devam edecek.

Kürtçe bilenlerin yanı sıra, Kürtçe bilmeyenlerin de oyuna yoğun ilgi göstermeleri ve dili bilmeyenlerin talepleri üzerine “Reşê Şevê” 23 Ekim'de Türkçe üst yazıyla oynanacak. Türkiye’de genellikle operalarda ve uluslararası tiyatro festivallerinde kullanılan bu yöntem şimdi de Kürtçe bir tiyatro oyununda denenecek. Bu yöntemle daha geniş bir seyirci kitlesi hedefleyen LİNÇÇİ DestAR-Tiyatro üyeleri böylelikle sanatsal ürünlere karşı dil bilmemekten kaynaklanan önyargıların kırılmasını ve farklı diller ve kültürler arasında bir empati kurmayı da hedefliyor. Oyun 23 Ekim Cuma Saat 20.30’da SU Gösteri Sanatları Sahnesinde izlenebilecek.

Reşê Şevê Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinde

Oyunun ilk sahneye çıktığı günden beri birçok tiyatro ve kültür-sanat festivaline katılmak için başvurular yapan ve birçoğundan olumsuz yanıt alan LİNÇÇİ DestAR-Tiyatro, Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinden olumlu yanıt aldı. Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali uzun yıllardır Kürtçe oyunlara yer veriyor ve bu geleneğini sürdürmeye devam ediyor. Festival programında Kürt gruplardan Mezopotamya Dans Topluluğu’nun “Destana Kawa” adlı dans projesi de yer alıyor. “Reşê Şevê” 15 Kasım Pazar Saat 20.00’da Ankara Yenimahalle Belediyesi Dört Mevsim Tiyatro Salonunda izlenebilecek.

AYRINTILI BİL İÇİN: LİNÇÇİ DestAR-Theatre destar-t@hotmail.com – 0555 996 10 43

(Kaynak: tiyatrodunyasi.com)

***

OYUN'un notu: Yukarıdaki metni, LİNÇÇİ İsmail Can Törtop'un sahibi olduğu LİNÇÇİ tiyatrodunyasi.com sitesinden olduğu gibi alıp yayınladık. Ancak, metinde bulunan LİNÇÇİ adlara biz link verip, bu adları biz kırmızılaştırdık!

Ayrıca bakınız:

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!

Linç imzacıları listesi