25 Ocak 2010 Pazartesi

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ve film yapımcılarının toplantısı hakkında açıklama

Basın açıklaması
25 Ocak 2010



Çizgi Filmciler Derneği ve Canlandırmacılar Meslek Birliği Girişimi olarak, 24 Kasım 2009 tarihine kadar hiç bir toplantısına ve genel kuruluna davet edilmediğimiz, 24 Kasım 2009'dan sonra ise kendi inisiyatifimizle dahil olduğumuz Türkiye Sinema Konseyi'nin, genel kuruldan yetki almadıkları halde kendilerini "Sektörün ortak bileşenlerinin temsilcileri" ilân eden bazı "başat" unsurları, İstanbul Ticaret Odası ile Türkiye Sinema Sektörü'nün durumu ve gelişmesi ile ilgili bir işbirliği süreci başlatmışlardır. Hızla gelişen bu sürecin son aşamasında, İstanbul Ticaret Odası aracılığıyla, Devlet Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile Türkiye Sinema Kurumu'nun temsilcilerinin, 25 Ocak 2010 Pazartesi günü ortak bir toplantı yapması kararlaştırılmıştır.

Türkiye Sinema Kurumu'nun, "Sinema sektörünün tamamını temsil ettiğini" ileri süren "başat" unsurları, internet ortamındaki konsey yazışmalarında, İstanbul Ticaret Odası yönetimine, "sinemanın bir çok biçimden ve branştan oluşan (imgesel, belgesel, canlandırma, kısa, uzun, dizi vb.) bir bütün olduğunu" anlattıklarını ifade etmekte ve "bunların sorunlarını anlatmanın zeminini" yakaladıklarını belirtmektedirler.

Bu başat unsurlar, "Sinemanın bütünü içine" yerleştirdikleri "Canlandırma, belgesel, kısa film" gibi kendi ifadeleri ile "biçim ve branşların" Türkiye Sinema Konseyi'nde de yer alan temsilcilerini ise İstanbul Ticaret Odası ile yürütülen ve Devlet Bakanı Sayın Zafer Çağlayan'ın da dahil olduğu sürece katmamışlardır. Özellikle İstanbul Ticaret Odası ile koordineli olarak kurulacak bir çalışma grubu için canlandırma filmi ve belgesel film temsilcilerinin önerdiği saygın
isimler, bu "başat" unsurlar tarafından, saygısız biçimde ve hiç bir gerekçe gösterilmeden reddedilmişlerdir.

Başat unsurların davranışlarını eleştiren ve Türkiye Sinema Konseyi İcra Kurulu'ndan çekildiğini açıklayan Sinema Emekçileri Sendikası ile Çizgi Filmciler Derneği ve Canlandırmacılar Meslek Birliği Girişimi temsilcileri, İTO süreci ve Devlet Bakanı Sayın Çağlayan ile yapılacak toplantının birinci gündem maddesini oluşturduğu İcra Kurulu toplantısına, "usulen" de olsa çağırılmamışlar ve fiilen bu süreçten dışlanmışlardır. Ayrıca, 25 Ocak günü yapılacak toplantıya, Konsey’in kongrede güncellenmiş 26 kişilik delege listesini gönderdiklerini ifade ederek, fiilen Çizgi Filmciler Derneği-Canlandırmacılar MBG temsilcisi ile Sinema Emekçileri Sendikası temsilcisini toplantının dışında tuttuklarını açıkça ikrar etmişlerdir. Zira, Türkiye Sinema Konseyi, 26 değil, 28 delegeden oluşmaktadır:

1- Ankara Sinema Derneği
2- SİNEBİR
3- Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali
4- SİYAD
5- BİROY
6- Türk Sinema Vakfı (Türsav)
7- Uluslararası İstanbul Film Festivali
8- SEYAP
9- FİYAB
10- TÜRSAK Vakfı
11- BABİL Toplum Kültür Sanat Çalışmaları ve Belgesel Sinema Derneği -
12- TESİYAP
13- Uluslararası (Adana) Altın Koza Film Festivali
14- Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali
15- SETEM
16- BSB
17- FİYAP
18- ÇASOD
19- Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi
20- FİLM-YÖN
21- İstanbul Kısa Filmciler Derneği
22- SODER
23- SENDER
24- Uluslararası Gezici Filmmor Kadın Filmleri Festivali
25- SESAM
26- İstanbul Uluslararası Kısa Film Festivali
27- SİNE-SEN
28- Çizgi Filmciler Derneği- Canlandırmacılar Meslek Birliği Girişimi

Türkiye Sinema Konseyi'ndeki durumu eleştiren Sinema Emekçileri Sendikası'nın tespitleri, sinema adına konuştukları iddiasında bulunanların anti-demokratik durumunu bütün açıklığıyla göstermektedir: (başat unsurların), "kendilerinden başka örgütlü bireylere ihtiyacı yoktur. CNC ve İTO girişimlerinde ancak kendilerinden sonra boşta kalan yerler, yine kendilerinin seçtikleri kişiler (!) tarafından doldurulmuştur. Onların mantığına göre bu ülkede belgeselcilere, canlandırmacılara, işletmecilere İTO sürecinde hiç ihtiyaç yoktur! Çünkü onlar herşeyi bilmekte ve bir açık olursa kendileri zaten onların adına da konuşmaya muktedirdir!"

"(Başat unsurlar), CNC ve İTO vb. kuruluşlarla bir araya gelmeye çalışırken, kendilerinin düşündüğü 'mutlak' doğrular dışında sendikalaşma ile belgesel sinema, animasyon, film işletmesi, kısa film veya video-art'çıların o kurumlarla olabilecek ilişkilerini, anlaşılan o ki sinemanın bir parçası saymamaktadır."

"(Başat unsurlar), İTO toplantıları için TSK veya ilgili kurum ve kurumsallıkları işleteceği yerde, o kurumların en güçlü üyelerini çağırıp İTO karşısında şov yapmayı tercih etmekte, dolayısıyla, ilgili kurumların gelenekselliği aşmaya çalışan güç dengelerini de bozmaktadır."

Görüldüğü gibi, başat unsurların davranışları, sinema sektörü içinde ciddi huzursuzluklara yol açmıştır. Bütün bu huzursuzluk verici davranışlardan sorumlu olanlar, kendilerine hiç bir yetki verilmediği halde, kendilerini "Sinemanın doğal temsilcisi" sayarak, İstanbul Ticaret Odası gibi kurumlarla ve bu kurumlar aracılığıyla, doğrudan doğruya Hükümet ile temasa geçmişlerdir. Temsilcisi saydıkları unsurları ise "yok sayarak" onların temsiliyetlerini de sorumsuzca üstlenmektedirler. Sadece Çizgi Filmciler ve tüm Canlandırma Filmi Üreticileri değil, aynı zamanda Belgeselciler, Kısa Filmciler ve Sinema Emekçileri Sendikası içinde temsil edilen
Görüntü Yönetimi, Sanat Yönetimi, Yapım, Stüdyo ve Plato-Laboratuar Çalışanları da, bütün bu süreçten dışlanmışlardır ve "Başat" unsurların temsil iddialarında, onlara "figüranlık"tan başka bir "rol" verilmemiştir.

Hal böyle iken, Türkiye Sinema Konseyi adına gerek İstanbul Ticaret Odası ile yürütülen çalışmalar, gerekse de Devlet Bakanı Sayın Zafer Çağlayan ile yapılacak toplantıda hem Çizgi Filmciler ve Canlandırma Filmi Üreticileri olarak, hem de temsil edilmeyen öteki unsurlar adına, söz konusu edilen "başat unsurların" temsilcilerinin, hiç bir şekilde meslek alanlarımızı temsil etmediğini, ilgili kişilerin İTO ve Hükümet nezdinde hakkımızda dolaylı veya dolaysız alacakları kararlar ile hiç bir ilgimiz olmadığını ve bu kararlar dolayısıyla hiç bir sorumluluk almayacağımızı ilân ederiz.

Saygılarımızla,

Çizgi Filmciler Derneği ve Canlandırmacılar Meslek Birliği Girişimi adına,

1- Orhan Büyükdoğan
2- Şafak Tavkul
3- Ergin Tezer
4- Başak Ürkmez
5- Ersoy Soyer
6- Deniz Coşkun
7- Aydan Büyükkara
8- Nedim Polat
9- Ekrem Borazan
10- Ayhan Bal
11- Mehmet Şenocak
12- Erdinç Şemen
13- Levent Elpen

Destekleyen,
14- Ömer Tuncer (Belgesel Film Üreticisi)