26 Kasım 2009 Perşembe

LİNÇÇİ Dostlar Tiyatrosu, Kültür Bakanlığı Çanağı'nı yalamak zorunda...

DOSTLAR TİYATROSU'NDA YENİ SEZON MUAMMER KARACA TİYATROSU'NDA OYUNLAR BAŞLIYOR...


Dostlar Tiyatrosu, 4 Aralık’tan başlayarak Muammer Karaca Tiyatrosu’nda İstanbul sezonunu açıyor. Aralık ayında Muammer Karaca Tiyatrosu’nda, üçüncü yılında 195. oyuna ulaşan SİVAS ’93 ve 56 kez oynanan MARX'ın DÖNÜŞÜ oyunları sergileyecek. MARX'ın DÖNÜŞÜ, 4 ve 5 Aralık tarihlerinde; SİVAS ’93 ise 6 Aralık’ta, Muammer Karaca Tiyatrosu’nda izlenebilir.

Eylül ayından bu yana turne yollarında olan Dostlar Tiyatrosu, MARX'ın DÖNÜŞÜ adlı oyununu Kıbrıs Festivali’nde, New York’ta, Ankara turnesinde, Caddebostan Kültür Merkezi’nde, Edirne’de ve Bielefeld’de oynadı. Nâzım Hikmet’ten uyarlanan İNSANLARIM‘ı Kumbaracı 50’de ve Koç Üniversitesi’nde, SİVAS ’93’ü Karadeniz turnesinde, Bielefeld’de, Lyon ve Strasbourg festivallerinde oynadı.

Genco Erkal, “MARX’ın DÖNÜŞÜ” ile Kapitalist Sistemi SorguluyorHoward Zinn'in kaleme aldığı, Özüm Özgülgen'in çevirdiği ve Genco Erkal’ın yönetip oynadığı "MARX'ın DÖNÜŞÜ" adlı oyun, krizle sarsılan kapitalist sistemi Karl Marx’ın bakış açısı ile tiyatro sahnesinde sorguluyor.

"MARX'ın DÖNÜŞÜ" oyunu, Marks’ın 19. Yüzyılda getirdiği kapitalizmin eleştirisinin günümüzde de temelde hala geçerli olduğunu gösteriyor. 19. Yüzyılda Londra Soho’da yaşayan Marx, "MARX'ın DÖNÜŞÜ" oyununda günümüz New York Soho’dadır. İçinde yaşadığımız dönemin ve Marx’ın yaşadığı dönemin birbiri içine geçecek şekilde yazıldığı oyunla o zamanları aydınlatmanın yanı sıra bugünlere ve bizim bulunduğumuz yere ışık tutmak amaçlanıyor. Genco Erkal’ın yönetip, oynadığı tek kişilik oyunda, Marx’ın karısı Jenny, kızı Eleanor, dostu Engels ve siyasi rakibi Bakunin gibi karakterlerle ilgili değerlendirmeleri önemli bir yer tutuyor. Marx, yaşamıyla ilgili olaylar, Jenny ile yaptığı evlilik, Londra’ya sürülmesi, üç çocuğunun ölmesi, zamanın politik çatışmaları, İrlanda’nın İngiltere’ye karşı direnişi, Avrupa’daki 1848 devrimleri, Komünist Hareket, Paris Komünü olayları hakkında konuşuyor.

MARX'ın DÖNÜŞÜ
Yazan: Howard Zinn
Çeviren: Özüm Özgülgen
Yöneten & Oynayan: Genco Erkal
Giysi Tasarım: Özlem Kaya

Genco Erkal, SİVAS '93 Oyunu ile Madımak Oteli’ndeki Yangının Öyküsünü Anlatıyor.
SİVAS '93 oyunu, yakın dönem siyasi tarihimizin en sarsıcı olaylarından biri olan Sivas Madımak Oteli’nde yaşananları ve sonrasında mahkeme sürecini belgesel film görüntüleri eşliğinde tiyatro seyircisiyle buluşturuyor. Genco Erkal’ın yazdığı ve yönettiği belgesel oyun SİVAS '93, Madımak Oteli’ndeki yangının öyküsünü anlatıyor. Nurdan Arca yapımı belgesel bir film eşliğinde oynanacak oyunun müziği Fazıl Say imzasını taşıyor. SİVAS '93’ün oyuncu kadrosunda Genco Erkal’la beraber Meral Çetinkaya, Yiğit Tuncay, Murat Tüzün, Nilgün Karababa, Şirvan Akan ve Çağatay Mıdıkhan yer alıyor.

SİVAS '93 isimli belgesel oyun, 1993 yılında Pir Sultan Abdal’ı Anma Kültür Etkinlikleri için Sivas’da bulunan aydınların yaşadıklarını, Madımak Oteli’nin kundaklanmasının ardından aralarında Behçet Aysan, Metin Altıok, Uğur Kaynar, Asaf Koçak ve Muhlis Akarsu gibi aydınların olduğu 35 kişinin ölümünü konu alıyor.

Yazan - Yöneten: Genco Erkal
Oyuncular:
Genco Erkal
Meral Çetinkaya
Yiğit Tuncay
Murat Tüzün
Nilgün Karababa
Şirvan Akan
Çağatay Mıdıkhan

Müzik: Fazıl Say
MUAMMER KARACA TİYATROSU – Oyun Takvimi
04.Aralık.Cuma – MARKS’IN DÖNÜŞÜ, Saat 20:30
05.Aralık.Cumartesi – MARKS’IN DÖNÜŞÜ, Saat 20:30
06.Aralık.Pazar – SİVAS ‘93, Saat 15:00

Muammer Karaca Tiyatrosu Tel: 0212 252 59 35
Oyunlar hakkında her türlü soru ve röportaj talepleriniz için:
Ayşegül KULU 541 224 44 74

(Kaynak: tiyatronline.com)

***

Ayrıca bakınız:

Kültür Bakanlığı çanağını yalayan profesyoneller

Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!