9 Kasım 2009 Pazartesi

En Güzel Söz Henüz Söylenmeyendir.


Yeter Yayla Veyisoğlu
6 Kasım 2009


Bugün, Bulancak Belediye Çarşısı’nda dolaştım. Arkadaşlarla çay içip, sohbet ettik. Bu çarşının benim hayatımda önemli bir yeri var. 1990 yılında bu çarşıda bir büroda işe başladım. Üst katta Bulancak Dostlar Tiyatrosu vardı. Ben de onların arasına karıştım. Arkadaşlar, Muzaffer İzgü’nün Gecekondu oyununa hazırlanıyorlardı. Ekibe dâhil oldum. Rolümde gecekondu kızı, Sevim’i oynadım. Bu oyunla birçok yere turneye gittik. Eşimle tiyatroda tanışıp evlendik.

İkinci iş yerim yine Belediye çarşısı’ndaydı. Hem, çalışıyor hem tiyatroda oynuyor, hem de aşk yaşıyordum. Bütün bunları aynı bina içinde yaşıyordum. Tabi o zamanlar, kadınların bütün bunları yapması, hiç de kolay değildi. Kendi adıma, özgürlük mücadelesi veriyordum.
Hem para kazanmak, hem annemi ikna etmek, sahneye çıkmak, üstelik bir de, sevgilinle bu şehirde, el ele dolaşmak, cesaret işiydi.

Kendimi insanlardan ve toplumdan sorumlu hissettim hep. Bu yüzden, toplumsal mücadelenin içinde oldum. Kültür- Sanat’ta sivil toplum kuruluşlarında, derneklerde, siyasi partilerde mücadele ettim, ediyorum…

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Belediye Çarşısı’nda kuruldu. Bu partide üye ve yönetici olarak görev yaptım. ÖDP tiyatro kolunda, Yılmaz Erdoğan’ın ‘Kadınlık Bizde Kalsın’ oyununda yine Sevim olarak çıktım sahneye.

Bulancak çevre platformunu kurduk. Çevre için doğa için mücadele ettik.

Geçen dönem Bulancak Mahallesinin Kadın muhtar adayıydım. Erkeklerle yarışmak, hiçte kolay değildi.

Giresun Kadın Platformunda, faaliyette bulundum. Giresun ATILIM Gazetesi’nde çalıştım. Şimdi Gazete EGEMEN’deyim.

Bugün hayatımın uzun yıllarına damgasını vurmuş, Belediye Çarşısı’nda, çayımı yudumlarken, anılara daldım. Tiyatroyla ve siyasetle uğraştığım için, ne kadar iyi yaptığımı düşündüm, gurur duydum. Kadın özgürlüğü mücadelesi ve insan hakları mücadelesi verdiğim için, onur duydum…

Ne çok söz söylemişiz hayatta. Hepsi de çocuklarımıza, savaşsız sömürüsüz bir dünya bırakmak içindi… Hiçbir şey bitmedi, kalpler unutmadıkça, savaşlar sürdükçe Türküler devam edecek.

Bugüne kadar söylenen, bütün sözler güzeldi. Ancak, en güzel söz, ‘henüz söylenmemiş olandır.’

(Kaynak: gazeteegemen.com)

***

Oyun'un notu: Yukarıdaki yazıda bulunan Bulancak Dostlar Tiyatrosu adını biz kırmızılaştırdık!