7 Ekim 2009 Çarşamba

Sosyalistler, sadece IMF'ye direnmiyor!


Yaşamevi yeniden doğdu
.
.
Daha önce şaibeli bir yangınla kül olan Köln Yaşamevi, 3 Ekim'deki açılışıyla küllerinden yeniden doğdu
.
.
“Yaşamevi’ni küllerinden yeniden yaratacağız” iddiasına sahip çıkan dernek aktivistleri, 3 Ekim’de yeni dernek binasında üyeleri ve dostlarıyla “Açın yüreklerinizi Yaşamevi yenilendi” etkinliğinde buluştular.
.
Özlenen, beklenen, istenen buluşmanın gerçekleşmiş olmasının kıvancı, sıcaklığı her yaştan 70 göçmen işçi ve emekçinin katıldığı açılış etkinliğinin her karesine yansıdı.
.
Etkinlik, Yaşamevi Geçici Yönetimi adına yapılan bir konuşmayla başladı. Eski dernek binasının yakılmasından sonra, belediye başkanının devreye girmesi, bulunulan yerlere kefiil olmasına rağmen birçok mekanla yapılan görüşmelerin imza aşamasında boşa düştüğü anlatıldı. .
.
Yaşamevi’yle klasik olandan farklı ve daha gelişkin bir dernek çalışmasının yaratıldığına, bu deneyimlerin zenginleştiren etkisiyle yürüneceğine değinildi. Kapitalizmin krizinin yıkıcı etkisi karşısında birleşik duruş ve mücadelenin dernekle birlikte nasıl bir yere sahip olduğu vurgulandı.
.
Geçici yönetimin, Genel Kurula kadar önüne koyduğu hedeflere değinildi. Kurum dolayımıyla ve onun içerisinde herkesin kendi yeteneklerini sergileyebileceği, üretim ve paylaşımın kolektivize edileceği vurgulandı. Sınıf mücadelesiyle ilişki içerisinde işçi, kadın, gençlik, kültür-sanat çalışmalarıyla herkesin kendini katabileceği, geliştirebileceği ortamların yaratılacağının altı çizildi.
.
Grup Rastlantı söylediği türkülerle programa renk kattı. Lale Çolak Şiir Grubu’nun bir üyesi, okuduğu şiirlerle farklı duygulanımlar yaşattı. Yaşamevi gitar hocası Hüseyin Saltuk, gitarıyla, Ümmet Suna’nın Sait Faik’ten okuduğu Hışşt… adlı öykü ile Ataol Behramoğlu’nun bir şiirinden oluşan özgün bir çalışma sergilediler. Günebakan Düşleri, şiirleri ve türküleriyle açılış etkinliğinin coşkusunu ve sıcaklığını yükselten bir program yaptılar.
.
Sosyal pedagog Erdal Cenan, Yaşamevi gibi kurumların önemi ve topluma kazandırdıkları üzerine bir konuşma yaptı. “Alınterimle Buradayım” kampanyasının sokakta karşılaştığı afişlerinin kendisinde yarattığı etkiyi anlattı. Göçmenlerin silik ruh halinden çıkıp emeklerinden aldıkları güçle yaşamın içerisinde dik durmaları açısından bu kampanyanın bıraktığı izin altını çizdi.
.
Yaşamevi'nde tiyatro eğitmenliği yapacak olan Erdoğan Egemenoğlu, okuduğu Nazım Hikmet şiirleri ile etkinliğe ayrı bir hava kattı. Ayrıca dernekte 9-12 yaş arası çocuklarla yapacağı çalışmanın pedagojik yönü, bu çalışmanın onlar ve ailelerinin gelişiminde sağlayacağı etki üzerine yaptığı konuşma aileler tarafından da ilgiyle karşılandı. Etkinlikte, Yaşamevi’nin önceki faaliyetleri, yakıldığı kesit ve sonraki çalışmalarını anlatan bir sinevizyon gösterimi de yapıldı.
.
Programın genç sunucusunun, yeni buluşmaların heyecan ve coşkusunu yansıttığı konuşmayla etkinlik son buldu.
.
(Kaynak: alınteri.net)