9 Eylül 2009 Çarşamba

AŞAĞIDAKİ "YAZI" YANITLANACAK! (Hilmi Bulunmaz)

LENİN'in "Özel mülkiyetin temel olduğu bir toplumda, sanatçı pazara göre yapıt üretir, müşterilere ihtiyacı vardır. Bizim devrimimiz, sanatçıların üzerindeki bu baskıyı kaldırdı." sözlerini şiar edinen sosyalist OYUN'un, söz konusu LENİN sözlerini sansürleyen Ozan Akgül ile Toprak Karaoğlu'na notu:

Eski genel yayın yönetmeni Toprak Karaoğlu ile eski editör Ozan Akgül'ün yayına hazırladığı OYUN dergisinin Eylül 2009 tarihli 9. sayısının kapağındaki "12 EYLÜL ÖZEL SAYISI" ibaresini görmek için üzerine tıklayıp fotoğrafı büyüterek dikkatlice bakınız; dikkatli bakmanıza karşın, "12 EYLÜL ÖZEL SAYISI" ibaresini yine de göremezseniz, lütfen, tıklayınız: "Hayalî ile Mealî"


***


Kamuoyuna Duyuru:

“Tiyatro Oyun dergisinin 12 Eylül özel sayısına DARBE!”

Hüseyin Hilmi Bulunmaz, “sahibi” olduğu Tiyatro Oyun dergisinin 12 Eylül özel sayısının (9.sayı) dağıtımına izin vermemiştir/yasaklamıştır/engellemiştir.

Bulunmaz, Tiyatro Oyun dergisinin 9. sayısında Lenin fotoğrafının bulunmadığını, içinde Lenin fotoğrafı olmayan bir dergiyi yayınlamayacağını gerekçe olarak göstermiş ve bu sebepten dolayı dergimizin dağıtımını durdurmuştur. Oysaki 8. sayımızda da Lenin’in fotoğrafı olmamasına rağmen, Bulunmaz, içinde Lenin fotoğrafı olmayan o sayının yayınlanmasına “izin” vermiştir.

Bizim için bir başka ilginç nokta ise şudur: Tiyatro Oyun dergisinin 9. sayısının içeriği Bulunmaz’a e-posta olarak dergi çıkmadan bir hafta önce gönderilmiştir. Orada da bu yasaklanma gerekçesi olan Lenin fotoğrafı yer almamıştır.
Ve yukarıda da belirtildiği gibi “sahibi” tarafından yayınlanmasında bir sakınca görülmeyen “Oyun İçinde Oyun” başlığıyla çıkan 8. sayımızda da Lenin fotoğrafı yoktu.

Lenin fotoğrafı yerine Madımak Katliamının fotoğraflarını yayınlamayı tercih ettiğimizi söylememize rağmen Bulunmaz bu açıklamayı yeterli bulmamıştır.
Fotoğraflardan putlar yaratmak yerine, putlaşmış inançlarla hareket edenleri sorgulamak bizler için her zaman daha önemli olacaktır.

Bulunmaz’a, “bizim emeklerimizi böyle harcayamazsınız, buna hakkınız olamaz; haftalardır Tiyatro Oyun dergisinin hazırlanması için emek sarf ediyoruz,” dedik. Bulunmaz: “benim için emek değil Lenin önemlidir,” sözüyle, harcamış olduğumuz emeğe ve zamana saygı göstermeyip –dergimizin matbaa masraflarını karşılayan– parasal gücüyle yayınımızı durdurmayı/yasaklamayı kendinde bir hak bilmiştir. Günümüz şartlarında sermaye sahiplerinin bu tutumu sergilemesi çok doğaldır. Sosyalist olduğunu iddia eden Hüseyin Hilmi Bulunmaz; sosyalizmin karşıtlığı olan sermaye bilinciyle/içgüdüsüyle de hareket edebilir. Sermayeyi emek değerinin üstünde gören bir “sosyalistin” bunları yapmaya hakkı olabilir. Fakat, Hüseyin Hilmi Bulunmaz derginin yayın politikasına karışmayacağını ve bu anlamda dergideki tüm yetkinin genel yayın yönetmeni Toprak Karaoğlu’nun inisiyatifinde olduğunu video kayıtlarında kamuoyuna deklere etmiştir. Bulunmaz, vermiş olduğu bu söze rağmen tutumunu değiştirmiştir. Parasal üstünlüğünü kullanarak derginin yayın politikasına müdahale etmiş ve Lenin fotoğrafını emeğe tercih ederek, derginin dağıtımına izin vermemiş/yasaklamış/engellemiştir.

Hüseyin Hilmi Bulunmaz’ın bu keyfi tutumunun, Lenin fotoğrafı yok mazeretinin manidar olduğunu düşündüğümüz için, Tiyatro Oyun dergisinin içeriğini kamuoyuyla paylaşmayı bir borç biliriz.

İçerik:

· 12 Eylül Faşizmi ve Kenan Evren.
· Maskeleriyle yaşayan ve gerçek yüzlerini saklayan ikiyüzlü insanlar.
· Ölümsüzlük adına, tanınmak adına her yolu mübah sayan insanlar.
· Fethullah Gülen yapılanması hakkında mizahi olarak kaleme alınmış bir yazı.

Saygılarımızla

Tiyatro Oyun Genel Yayın Yönetmeni
Toprak Karaoğlu

Tiyatro Oyun Editörü
Ozan Akgül