Türkiye tiyatrosunun aydınlanması için savaşım veren demokrat sanatçı Erbil Göktaş, sosyalist kimlikli tiyatro sanatçıları Orhan Kazbek'le Hilmi Bulunmaz'ın arasında; 1 Mayıs afişinin önünde (Foto: Cemal Bulunmaz)
Sosyalist sanatçılar Kazbek'le Bulunmaz'ın arasında poz veren Erbil Göktaş, 1964 yılında Yatağan, Muğla'da dünyaya geldi. 1983 - 1999 yıllarında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro - Dramatik Yazarlık Bölümü'nü bitirerek, aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü'nde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.
Aynı zamanda şair olan Göktaş, 1991 yılında, Varlık Dergisi'nin açtığı "1000. Sayı Gençlik Ödülleri"nde "Şiir Başarı Ödülü"nü kazanıp, aynı yıl Fırat Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne Okutman olarak atanmasının hemen ardından, yine aynı yıl, Atatürk Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi'nde yeni kurulan Tiyatro Bölümü'ne Araştırma Görevlisi olarak atandı.
1992 / 95 yıllarında, TRT Erzurum Radyosu'ndaki "Aile Saati" programı kapsamında yüz bölümün üzerinde eğitsel dizi dramalar, dizi skeçler, gençlik ve çocuk dizileri yazıp yönetmenlik çalışmalarında bulundu. Ayrıca, TRT İstanbul Radyosu'nda çeşitli oyun ve skeçleri yayınlandı.
Eşi Sema Göktaş'la birlikte yazdıkları Bir Oidipus Hikâyesi adlı senaryo, 1994 yılında "5. Arıburnu Kısa Metrajlı Film Senaryosu Jüri Özel Ödülü"nü kazandı. Yine Sema Göktaş'la birlikte yazdığı Büyülü Göl adlı çocuk oyunu, İstanbul Belediyesi Şehir Tiyatroları'nda 1995 / 96 ve 1996 / 97 sezonunda Can Doğan'ın yönetmenliğinde sahnelendi.
1997 yılında, Erzurum Akademik Araştırmalar Yayınevi tarafından Yararlı Oyuncaklar adlı çocuk oyunu yayınlandı. 1999 yılındaysa, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü'ne Yardımcı Doçent ve Bölüm Başkanı olarak atandı.
24 Eylül 2001 tarihinde, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'ne, Ocak 2002'deyse Tiyatro Etkinlikleri Birimi Müdürlüğü'ne atandı. Bu arada, 24 Kasım 2001'de KASAİD (Kadının Sosyal Hayatını Araştırma ve İnceleme Derneği) tarafından Ankara'da düzenlenen "6. Kadın Oyunları ve Öyküleri Yarışması"nda öykü dalında özendirme ödülü kazandı. Ödül aldığı öyküsü diğer ödüllü öykülerle birlikte 2002 yılında KASAİD Yayınları tarafından kitaplaştırıldı.
Sanat dergilerinde şiir ve öykülerinin yanı sıra, yine sanat ve bilim dergilerinde pek çok makale, eleştiri, söyleşi ve yazıları yayınlandı.
Tüm yukarıda saydıklarımızla birlikte, 1980'li yıllardan günümüze, resmi ve özel tiyatro topluluklarında hem kendi yazdığı, hem de diğer Türkiyeli yazarların oyunlarıyla birlikte yirmi civarında oyun sergiledi.
***
Ayrıca bakınız: Yalan makinesi ve küfürbaz Mustafa Demirkanlı'nın sözde küfre karşı kampanyasına alet olanların imzaladıkları metni ve alet olanları teşhir ediyoruz!
Linç imzacıları listesi