29 Eylül 2009 Salı

Büktel, "KOD ADI KONGO" yanlışını düzeltiyor!

Coşkun Büktel


4. GÜNCELLEME 29 Eylül 2009, 15.30

DT DENEN GECEKONDUNUN MAĞRUR CAHİLLERİ, BU KEZ 4 GÜN SÜREN İNATLARINDAN YİNE SEVE SEVE VAZGEÇİP, "KOD ADI KONGO"YLA İLGİLİ SON DÜZELTME TALEBİMİZİ DE, AZ ÖNCE, YERİNE GETİRDİLER

"Kod Adı Kongo"nun bu yıl DT'de dünya prömiyeri yapacağına ilişkin yanlış ibare, DT'nin repertuar listesi'nden, az önce, nihayet silinerek, düzeltme yapılmış oldu.

Ama ne yazık ki, DT denen gecekondunun listeyi yapan mağrur cahilleri, düzeltme uyarısını yapanlara teşekkür etmek ya da günlerdir yanıltmakta oldukları okurlardan özür dilemek gibi uygarlık aşamalarına adım atmayı hâlâ inatla reddediyor; DT'nin ilkel husumetlerle yönetilen bir gecekondu olarak kalmasında ısrar ediyor; kısacası, bana adeta şu mesajı veriyorlar: "Bizi, bazı yanlışlarımızı düzeltmek zorunda bırakabilirsin ama, yontma taş devri inadımızı asla kıramaz, gecekondu alışkanlıklarımızın kökünü asla kazıyamaz, motoru kin ve kibir olan 'kafamızın' çalışma biçimini asla değiştiremezsin!"

DT denen gecekondunun hem mağrur hem cahil, hem kel hem fodul yetkililerinin yukarıda bir mealini aktardığımız geleneksel mesajını, hâlâ görülen lüzum üzerine, daha önce defalarca tekrarladığımız geleneksel uyarımızı bir kez daha tekrarlayarak cevaplıyoruz:

DT'nin ilgisiz ve bilgisiz yetkilileri, bundan sonra yapacağım uyarıların ardından, düzeltme yapmaya bir kez daha tenezzül ederlerse, bana teşekkür etmelerine yine gerek yok; ama okurlardan mutlaka özür dilemeliler. Geçen yılki ve geçen defaki gibi, düzeltmeyi sessizce yapıp okurları "eşşek", beni ise "yalancı" yerine koymamalılar. Yontma taş devrinin bir hayli geride kaldığının artık mutlaka farkına varmalılar.

CB. 29 Eylül 2009, 15.30



***


3. GÜNCELLEME 29 Eylül 2009, 00.30:

DT, SONUNDA, DÜZELTMEKLE BİTMEYECEK GİBİ GÖRÜNEN YANLIŞLARININ YANLIŞ OLARAK KALMASINA KARAR VERİP, DÜZELTME YAPMAKTAN VAZGEÇTİ

DT denen gecekondunun cahil ama mağrur yetkilileri, geçen yılki repertuar listesinde Falih Rıfkı Atay'ın "Çankaya" adlı eserini Refik Halid Karay'a maletmişlerdi. Uyardık.

Kimselere çaktırmadan da olsa, okurlardan özür dilemeksizin de olsa, uyarımıza teşekkür etmeksizin de olsa, okurları "eşşek" ve bizi "yalancı" yerine koyarak da olsa, düzeltme yapmışlardı.

Bu yılki repertuar listesinde, Sevim Burak'ın "İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar" başlıklı oyununun "dünya prömiyeri"ni yapacaklarını ilan ediyorlardı. Oysa o oyunun dünya prömiyeri 1989-1991 yıllarında Bilsak Tiyatro Atölyesi tarafından zaten yapılmıştı. Uyardık.

Kimselere çaktırmadan da olsa, okurlardan özür dilemeksizin de olsa, uyarımıza teşekkür etmeksizin de olsa, okurları "eşşek" ve bizi "yalancı" yerine koyarak da olsa, yine düzeltme yaptılar.

Son olarak, listede ilan ettiklerinin tersine, Mürsel Yaylalı'nın "Kod Adı Kongo" adlı oyununun dünya prömiyerini yapamayacaklarını açıkladık. Çünkü, bu oyunun da 1999 yılında, Ankara'da Tiyat'rol Sahnesi'nde Dersu Yavuz Altun rejisiyle sahnelenerek, dünya prömiyeri zaten yapılmıştı. Aşağıdaki (daha önce iki kez güncellenmiş) haberimizde ayrıntıları okunacağı üzere, DT'nin bilgisiz ama "yetkili"lerini "Kod Adı Kongo"yla da ilgili düzeltme yapmaları için bir kez daha uyardık.

Aradan dört gün geçti...

Ama DT denen gecekondunun gecekondu olarak kalmasında ısrarlı ve kararlı görünen bilgisiz "yetkililer", Büktel tarafından sürekli olarak düzeltilmeyi kibirlerine yediremiyor olmalılar ki, Büktel'e (bir başka deyişle "belgelenmiş hakikate") kafa tutuyor ve bana adeta "Düzeltmiyoruz lan, düzeltmiyoruz işte! Yettin artık be! Düş yakamızdan!" diyorlar.

Hatasız bir liste yayınlamayı bile beceremeyen (sırtını devlete dayamış) bu mağrur cahiller; yazar Mürsel Yaylalı'nın izin verdiği, galasına katıldığı ve galasının bir DT sahnesinde yapıldığı "Kod Adı Kongo" adlı oyunun 1999 tarihli Dersu Yavuz Altun sahnelemesini yok sayıyor; bir başka deyişle, belgeli hakikate meydan okuyarak, "hayır efendim, bu oyunun dünya prömiyerini biz yapıyoruz!" diye böbürleniyor ve yayınladıkları dezenformatif repertuar listesiyle bu konuda halkı aldatmayı sürdürüyorlar.

DT denen gecekondunun bilgisiz ama "yetkili" mağrurları, halka ve hakikate daha ne kadar meydan okuyacak? Bizce, konuyu artık yalnızca Büktel değil, tüm tiyatroseverler, özellikle de başta "Kod Adı Kongo"nun yazarı Mürsel Yaylalı olmak üzere, "Kod Adı Kongo"nun 1999'daki gerçek dünya prömiyerine emek vermiş tiyatrocular, gün be gün izlemeli ve DT listesinde düzeltme yapılmadıkça, DT denen gecekondunun kel ve fodul mağrurlarından hesap sormayı asla bırakmamalılar.

Bu yazıyı hazırladıktan sonra, herhangi bir hata yapmış olmamak için "Kod Adı Kongo"yu 1999'da yönetmiş olan Dersu Yavuz Altun'u telefonla arayıp, yaptığı 1999 prodüksiyonu üzerine konuştuk. Konuşmanın sonunda sayın Altun'dan, bize telefonda anlattıklarını kısa bir internet mesajıyla özet olarak bile olsa, okurlarımıza da anlatmasını rica ettik. Sayın Altun bizi kırmadı. İşte mesajı:

kod adı kongo

to:

buktel@yahoo.com

From:

dersuya@yahoo.com.tr

Oyun, 1999 -2000 tiyatro sezonunda, Ankara’da profesyonel bir kadro tarafından sahnelenmiş, yine profesyonel bir tanıtımla, ( Gazete İlanı-Afiş-Eli İlanı vb) gişe açarak seyirciye ulaşmıştır.. Oyunun basın galası Ankara DT Küçük Tiyatro ’ da gerçekleşmiş, bu gösterime kalabalık bir seyirci topluluğuyla birlikte oyunun yazarı Mürsel Yaylalı’ da katılmıştır.

Programı (DT'nin yanlışlarla malûl repertuar listesi kastediliyor. CB) yapan kişiler, bu gösterimlerden haberli olmayabilirler. (Oyunun basın galasının yapıldığı binada çalışıyor olsalar da.) Ama bu bilgi kendilerine ulaştığı zaman yanlışlığı düzeltmeleri gerekir diye düşünüyorum. Bu yanlış duyuruda ısrar etmenin aklımızın ermediği başka bir gerekçesi yoksa tabii…

Saygılarımla..

Dersu Yavuz Altun

Yazımızın sonunda, DT denen gecekondunun hem mağrur hem cahil, hem kel hem fodul yetkililerine, geleneksel uyarımızı bir kez daha tekrarlıyoruz:


DT'nin ilgisiz ve bilgisiz yetkilileri, bu sonuncu uyarımdan sonra, DT listesinde düzeltme yapmaya bir kez daha tenezzül ederlerse, bana teşekkür etmelerine yine gerek yok; (isterlerse, Özgür Başkaya'ya ya da Dersu Yavuz Altun'a teşekkür edebilirler) ama okurlardan mutlaka özür dilemeliler. Geçen yılki ve geçen defaki gibi, düzeltmeyi sessizce yapıp okurları "eşşek", beni ise "yalancı" yerine koymamalılar. Yontma taş devrinin bir hayli geride kaldığının artık mutlaka farkına varmalılar.

CB. 29 Eylül 2009, 00.30


***


2. GÜNCELLEME 24 Eylül 2009, 20.40:

DT'NİN BU YILKİ REPERTUAR LİSTESİNDE "DÜNYA PRÖMİYERİ" İBARESİYLE YER ALAN OYUNLAR ARASINDA, ASLINDA DÜNYA PRÖMİYERİ OLMAYAN, DAHA ÖNCE OYNANMIŞ BİR OYUN DAHA VAR

Özgür Başkaya bugün beni telefonla arayıp, aşağıdaki haberim nedeniyle kutladıktan sonra, o habere bir katkı olarak, DT'nin repertuar listesindeki bir başka yanlışa dikkatimi çekti.

"Kod Adı Kongo" adlı oyunun da (tıpkı aşağıdaki haberimize konu olan "İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar" adlı oyun gibi) DT listesinde "dünya prömiyeri" ibaresiyle yer aldığı halde, aslında, daha önce sahnelenmiş olduğunu bildiren Özgür Başkaya, bana aynen şöyle dedi:

"Mürsel Yaylalı'nın 'Kod Adı Kongo' adlı oyununu, ben, 1999 yılında, Dersu Yavuz Altun rejisiyle, Ankara'da Tiyat'rol Sahnesi'nde seyrettim."

Başkaya daha sonra, bana, "Kod Adı Kongo"nun Tiyatrol'de oynamasıyla ilgili Evrensel gazetesinde çıkmış 1999 tarihli bir haberin linkini de gönderdi.

Aşağıda önce o linki; daha sonra, insana ve nezaket gereklerine saygı göstermeyi kendine yakıştıramayan (hem mağrur hem cahil, hem kel hem fodul) DT yetkililerine, bu güne dek kulak asmadıkları halde, aynı uyarıyı bir kez daha tekrarlayacağız.

Evrensel'in 1999 tarihli haberi:

Ankara Tiyat'rol Sahnesi'nden yeni oyun

DT denen gecekondunun hem mağrur hem cahil, hem kel hem fodul yetkililerine, geleneksel uyarımızı bir kez daha tekrarlıyoruz:

DT'nin ilgisiz ve bilgisiz yetkilileri, bu sonuncu uyarımdan sonra, DT listesinde düzeltme yapmaya bir kez daha tenezzül ederlerse, bana teşekkür etmelerine yine gerek yok; (isterlerse, Özgür Başkaya'ya teşekkür edebilirler) ama okurlardan mutlaka özür dilemeliler. Geçen yılki ve geçen defaki gibi, düzeltmeyi sessizce yapıp okurları "eşşek", beni ise "yalancı" yerine koymamalılar. Yontma taş devrinin bir hayli geride kaldığının artık mutlaka farkına varmalılar.


***


GÜNCELLEME 23 Eylül 2009:

Cehaletin, kabalığın, insana saygısızlığın ve nezaketsizliğin tapınağı yapılmaya çalışılan DT adlı gecekondunun pejmurde "yetkilileri" aşağıdaki yazımızda gösterdiğimiz hatayı yayınımızdan 20 saat kadar sonra, nihayet düzeltmişler. Ama, hem çok cahil, hem de (sırtlarını devlete dayadıkları için) çok mağrur oldukları ve okurlardan özür dileyecek kadar alçalamayacakları(!) için, yazımızın sonundaki "NOT" bölümünde yer alan uyarıya, bu yıl da kulak asmamışlar.
Madem o kadar mağrursunuz, gücünüz yetiyorsa, bir yıl da hatasız bir liste yayınlamayı başarın da görelim.


Sırtlarını devlete dayamış bu mağrur cahillere kim olduklarını bir kez daha hatırlatmak için, o uyarıyı, bir kez daha gözlerine sokuyoruz:

NOT: DT'nin ilgisiz ve bilgisiz yetkilileri, bu uyarımdan sonra düzeltme yapmaya tenezzül ederlerse, bana teşekkür etmelerine gerek yok, okurlardan özür dilesinler yeter. Geçen yılki gibi, düzeltmeyi sessizce yapıp okurları "eşşek", beni ise "yalancı" yerine koymasınlar, yeter.


***


Lemi Bilgin ve Ertuğrul Günay, "Theope"yi aforoz etme inadını/ihanetini vandalca sürdürüyorlar hâlâ

DT'NİN YENİ SEZON OYUNLARI LİSTESİNDE YENİ SEZON YANLIŞLARI


22 Eylül 2009, 13.45

DT'nin geçen sezon yayınladığı listede Falih Rıfkı Atay'ın o çok ünlü "Çankaya" adlı eserini Refik Halit Karay'a mal ettiğini, "Çankaya"nın yazarı olarak Refik Halit Karay'ı gösterdiğini yazmıştık. (Bakınız:
"DT'nin son ihanet belgesi: 2008-2009 repertuarı") Yazmıştık derken, benden ve Bulunmaz'dan başka hiç kimse yazmamış, bizim yazdıklarımızı ise bizimkilerden başka hiçbir tiyatro sitesi yayınlamamıştı. Yani hiçbir tiyatro yayıncısı, iktidara ödünsüz, okurlara saygılı, erdemli ve dürüst yayıncılık adına, DT ve kültür bakanlığı ile ilişkisini bozmaya yanaşmamıştı. (Güya "temiz tiyatro" adına bizi linç etmeye çalışan bu tür "temiz" yayıncılar, "yalaya, yalaya" temizlikten yana oldukları için, "yalamayan" Bulunmaz ve Büktel hakkında iftira kampanyaları bile düzenlediler. Bakınız: "Linç imzacısı alçakların listesi")

DT yetkilileri o yüzden çok rahatlar. Nasılsa yanlışlara kimse aldırmıyor, aldıranları ise binlerce "yalaka" linç etmeye kalkıyor diye; DT yetkilileri gözlerini kapıyor işlerini yapıyor ve yaparken gözlerini dört açıp araştırmak, soruşturmak gibi "ekstra" külfetlere girmeye hiç gerek duymuyorlar. Alt tarafı tiyatro değil mi? Salla gitsin!...

Aşağıda, DT'nin bu yılki listesinde yer alan yanlışları aktarıyor, en aşağıda ise, bu yılki listeye link veriyoruz:

DT'nin ilgisiz ve bilgisiz "yetkili"leri Bilsak Tiyatro Atölyesi'nde 1989-1991'de sahnelenen "İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar" sahnelemesinden habersiz oldukları için, bu yıl kendi listelerine aldıkları bu oyunun "Dünya prömiyeri" yapacağını yazmışlar. DT'nin bu ilgisiz/bilgisiz ama "yetkili" kişileri, maaşlarını "doğal hakları" olarak gördüklerinden, maaşlarını hak etmek için bir şey yapmak zorunda olmadıklarını düşünmüş olmalılar ki, "İşte Baş İşte Gövde İşte Kanatlar" hakkında, basit bir google araştırması bile yapmak gereğini hissetmeksizin, "İlk kez sahne ışıklarına çıkıyor (Dünya Prömiyeri)" diye "sallamış", bu palavrayı listelerine yazmaktan sakınmamışlar.

Bilsak'ta bu oyunun iki yıl boyunca sahnelendiğini pek çok kişi biliyor ama nedense DT'nin kocaman bir gecekondu olduğunu kanıtlayan bu tür ilkelliklerini (Bakınız: "Çankaya", "Ölüleri Gömün skandalı", "Theope skandalı") genel müdür Lemi Bilgin ile kültür bakanı Ertuğrul Günay'ın yüzüne vurmaya, koskoca Türk tiyatrosunda, Feridun Çetinkaya, Hilmi Bulunmaz ya da Coşkun Büktel'den başka hiç kimse cesaret edemiyor.

Çünkü, kravat takmaktan fazla kültürel etkinliği bulunmayan bu sözüm ona "kültür yetkilileri", ellerindeki (asla hak etmedikleri) bürokratik yetkileri, kendilerini eleştirenlere karşı kullanmaktan ve ortaçağ yobazları gibi davranarak "Theope" yazarı Büktel'i bile aforoz etmekten çekinmiyorlar. (Bakınız: "Ölüleri Gömün skandalı", "Theope skandalı")

Lemi Bilgin ile Ertuğrul Günay'ı eleştiriyorsanız,
Theope yazmış bile olsanız DT listelerinde sittin sene yer alamıyorsunuz; ama eleştirmiyor (hele de eleştirenlere karşı iftira bildirisi imzalayan linççi Salieri'ler arasına katılıyorsanız, bir de üstüne üstlük Coşkun Büktel'e karşı yazı yazıp ona karşı belge soğukluğundan malul olduğunuzu kanıtlayan abuk sabuk suçlamalar yöneltiyorsanız) oyunlarınız ne kadar berbat olursa olsun, kendi ifadesiyle "en çok yasaklanan" oyun yazarı Haluk Işık bile olsanız, bu listeye girebiliyorsunuz.

DT'nin bu yıl açıkladığı listede yer alan "hepsi de yerli" oyunlar arasında "Theope"den daha iyileri varsa, o oyunların yazarlarını tebrik ediyor; diğer yazarlar için ise, "Theope" gibi bir oyunun gelmiş geçmiş tüm DT yöneticileri ve kültür bakanlarınca sürdürülmekte olan 20 yıllık aforozuna ve DT'de hiç oynanmamış olmasına sessiz kalmanın ödülü olacak bu sahnelemelerin bol kazançlı olmasını temenni ediyor;

bu vesileyle tüm tiyatroculara ve tiyatroseverlere
"Utanma Eşiği" başlıklı yazımı bir kez daha okumalarını öneriyorum!

CB

NOT: DT'nin ilgisiz ve bilgisiz yetkilileri, bu uyarımdan sonra düzeltme yapmaya tenezzül ederlerse, bana teşekkür etmelerine gerek yok, okurlardan özür dilesinler yeter. Geçen yılki gibi, düzeltmeyi sessizce yapıp okurları "eşşek", beni ise "yalancı" yerine koymasınlar, yeter.
(22 Eylül 2009, 13.45)


DT'NİN 2009/2010 OYUNLAR LİSTESİ