7 Ağustos 2009 Cuma

Nazım'ın jandarması öldü


Nazım Hikmet'in hapis yaptığı cezaevinde jandarma olarak görev yapan ve Piraye ile Nazım'ı hapishanede buluşturan Gani Kalaycı yaşamını yitirdi.

Nazım Hikmet'in Bursa'da cezaevinde olduğu dönemde aynı yerde jandarma olarak vatani görevini yapan ve ünlü şairi eşi Piraye ile buluşturan Gani Kalaycı 89 yaşında yaşamını yitirdi.

Karaburun ilçesine bağlı Ambarseki köyünde yaşayan Gani Kalaycı'nın eşi Saliha Kalaycı, eşinin yaşlılık nedeniyle sağlık sorunları bulunduğunu ve son aylarını yatağa bağlı geçirdiğini belirtti.

Saliha Kalaycı, eşinin Nazım Hikmet'i çok sevdiğini, kitaplarını ve fotoğraflarını satın alarak eve getirdiğini ve kendisine ünlü şairle yaşadıklarını anlattığını söyledi.

Kendisinin okuma yazma bilmediğini, bu nedenle Nazım'ın şiirlerini okuyamadığını anlatan Saliha Kalaycı, ''Ama eşim onu çok severdi. 'Onun gibi kıymetli adam bir daha bulunmaz' derdi'' diye konuştu.

Köyde asırlık bir çınara ünlü şairin adının verildiğini belirten Saliha Kalaycı, ''İsterim ki Nazım'ın mezarı bu köye getirilsin, o ağacın altına gömülsün. Eşimi de onun yanına defnetmek isterim'' dedi.

Gani Kalaycı'nın cenazesi bugün Karaburun'da toprağa verilecek.

GANİ KALAYCI'NIN ANLATTIKLARI

Gani Kalaycı, 2 yıl önce yaptığı açıklamada, Nazım Hikmet'i 30'lu yaşlarında tanıdığını ve cezaevindeki görevlilerin ona çok iyi davrandığını söylemişti.

Komutanın bir gün kendisini yanına çağırdığını ve Nazım Hikmet ile ''arkadaş gibi'' ve silahsız dışarı çıkarak ünlü şairi eşiyle buluşturmasını emrettiğini söylemişti.

Kalaycı, açıklamasında Nazım Hikmet'in ''Beyhude yere hapiste yattığını ve iyi insan olduğunu'' da söylemişti.

Gani Kalaycı, Nazım Hikmet'in eşiyle birlikte olduğu süre içinde banyo yapması ve yemek yemesi için kendisine harçlık verdiğini de anlatmıştı

(Kaynak: Milliyet)