31 Ağustos 2009 Pazartesi

ÖDP, şair Roni Margulies'e yönelik boyalı saldırıyı sahiplendi


Şair, yazar, gazeteci Roni Margulies'e yönelik ÖDP'lilerin yaptığı boyalı saldırıyı ÖDP Genel Başkan yardımcısı İşleyen 'demokratik ve renkli' bir eylem diyerek sahiplendi. Oysa eylemi Genel Başkan Alper Taş 'tasvip etmiyoruz' diyerek kınamıştı

Şair, Taraf gazetesi yazarı, DSİP üyesi Roni Margulies'e ailesi ile yemek yerken yapılan boyalı saldırıyı ÖDP sahiplendi. ÖDP Genel Başkan yardımcısı Önder İşleyen bir basın açıklaması yaparak daha önce Genel Başkan Alper Taş'ın 'tasvip etmiyoruz' dediği saldırının 'demokratik ve renkli' bir eylem olduğunu iddia etti.

Haftalık gazete ‘Sosyalist İşçi’de “Mahir, Hüseyin, Ulaş” başlıklı yazısında ÖDP’yi eleştiren, Devrimci Sosyalist İşçi Partisi (DSİP) üyesi ve Taraf Gazetesi yazarı şair Roni Margulies, perşembe günü Beyoğlu’nda bir lokantada ailesiyle akşam yemeği yerken, ÖDP’li dört kişinin ‘yeşil boyalı’ saldırısına uğramıştı. Hürriyet gazetesine konuşan Margulies, “Mafya bile insanlara ailelerinin yanında dokunmaz. Bunlar mafya bile değil tam bir serseri sürüsü” demişti.

Haber üzerine açıklama yapan ÖDP Genel Başkanı Alper Taş ise “ÖDP’de bir yazara saldırı kültürü yok. Biz bunu tasvip etmiyoruz. gereği yapılacak” dedi. Daha önce de İşçi Partili gençler ‘dalkavuk’ diyerek Roni Margulies’e sözlü saldırıda bulunmuştu.

ÖDP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI İŞLEYEN: DEMOKRATİK VE RENKLİ EYLEM

Bugün olayla ilgili basına açıklama yapan ÖDP Genel Başkan yardımcısı Önder İşleyen ise Genel Başkan Alper Taş'ın söylediklerini yalanlayarak herkesi şaşırttı. İşleyen basın açıklamasında şöyle dedi: Taraf Gazetesi yazarı ve DSİP üyesi Roni Margulies'e, parti üyesi genç arkadaşların yeşil boya dökmesi ile ilgili olarak son günlerde gazetelerde ve internet sitelerinde yapılan yorumlarla olay bilinçli olarak saptırılmaya çalışılmaktadır. R.Margulies yönelik tepkinin nedeni, onun, uğruna bedeller ödenerek yaratılmış devrimci değerlere yönelik provakatif ve saldırgan tutumudur. Bu eylemle arkadaşlarımız, kendi inisiyatifleri doğrultusunda, Roni Margulies‘in bu çirkin saldırılarına tepkilerini ortaya koymuştur. Şiddet içermeyen demokratik bir eylemdir ki bu tür renkli eylemler dünyanın her yerinde gerçekleştirilmektedir.

'TEPKİ GÖSTERSEM KAVGA ÇIKARDI'

Roni Margulies ve Alper Taş'ın ise olayla ilgili yorumları şu şekilde olmuştu:

Başından aşağı boya dökülünce büyük bir şaşkınlık yaşadığını belirten Roni Margulies şunları söyledi: “Tepki göstersem kavga çıkardı. Yanımda ailem var diye hiçbir tepki göstermedim. Ben tepkisiz kalınca çevredekiler ve garsonlar da bunu bir saldırı olarak algılamadı. Karşılık verseydim o çocuklar fena sopa yerdi. Yaşadıklarımı ailem de anlayamadı. Onlar siyasi insanlar değil. Ailemdeki tek solcu benim. Dolayısıyla anlatmakta da zorlandım. Çok endişe duydular. Bu kişisel değil siyasi bir saldırı. Benden kişisel olarak özür dilemelerine gerek yok. Ama siyasi görüş farklılıklarını böyle sürdürebileceklerini düşünenlerin hâlâ mevcut olduğunu bilmek gerçekten üzücü.”

Türkiye’de bir süredir çok ciddi siyasi kamplaşmaların yaşandığını belirten Roni Margulies, “Darbeye karşı çıkanlar ve çıkmayanlar, Ergenekon Davası’nın arkasında duranlar ve durmayanlar, her koşulda demokratik olarak seçilmiş bir hükümeti savunmayı düşünenler ve düşünmeyenler kamplaşma halinde. Toplumdaki bu saflaşma solun içinde de yaşanıyor. Bence sorunun temeli bu” dedi.

ALPER TAŞ: DİSİPLİNE SEVK ETTİK

ÖDP Genel Başkanı Alper Taş saldırıyı düzenleyen dört üyeyi tespit ettiklerini ve Disiplin Kurulu’na sevk ettiklerini belirterek şunları söyledi: “Kendilerince demokratik protesto yapmışlar. Ben DSİP Başkanı Doğan Tarkan’ı arayıp üzüntülerimi bildirdim. Bizim tasvip ettiğimiz, doğru bulduğumuz bir şey değil. 12 yıllık tarihimizde çeşitli siyasi çevreler bize hiç hak etmediğimiz eleştiriler yöneltip hakaret ettiler. Ama bizim kültürümüzde ve anlayışımızda böyle bir şekil yok. Bunu benimseyip kabul etmemiz mümkün değil. Roni Margulies’in yaptığı eleştirilerden rahatsız olan gençler çok yanlış bir hareket yapmışlar.”

(Kaynak: Radikal)