9 Haziran 2009 Salı

Sanat ve Hayat'ta Evrim Tartışması


Aylık kültür, sanat, edebiyat dergisi Sanat ve Hayat’ın Haziran sayısı çıktı. Dergi bu sayısında, Nazım Hikmet Marksist Bilimler Akademisi’nin gerçekleştirdiği ‘Evrim Teorisi ve İnsan’ başlıklı panelde yapılan konuşmaları konu ediniyor.

Tartışma Kültürü bölümünde Darwin’in 200. doğum yılı ve Türlerin Kökeni’nin yayınlanışının 150. yıldönümü vesilesiyle Mayıs ayında yapılan panelde, Alaeddin Şenel, Metin Özbek ve İbrahim Okçuoğlu’nun konuşmalarının bant çözümleri ve Prf. Dr. Rennan Pekünlü’nün ‘Evrim, Bilim Dallarını Araştırma Yönteminin İlk İlkesidir’ başlıklı yazısı yer alıyor.

Derginin Çağrışımlar dosyasında ise ustalar yer alıyor. Şiir sanatının ustası Aragon’u Sami Özbil, klasik tiyatronun zirvesi Shakespeare’i Nurten Baydemir, Rus Gerçekçi Edebiyatı’nın kurucusu Gogol’u Zehra Ekinci kaleme alıyor. Ayrıca dosya kapsamında Büşra Kanoğlu'nun kaleme aldığı Yunus Emre incelemesi okuyucularla buluşuyor.

Grafitti'de Aykan Erden’in ‘Sonsuzluğun Önsözü’, A. Çelebi’nin eleştiri olarak kaleme aldığı ‘Yerin Eleştirisi Göğün Eleştirisinden Başlar’ yazısı, Ester Sümeli'nin, Türkiye Devrimci Hareketinin öncü kadrolarının ardından yazılmış şiirleri ve yapılmış şarkıları inceleyen‘Örgütlemişler Baharı’ başlıklı yazısı yer alıyor. Ergün Demir ise ‘Uysal Olmayan Asker Schweyk' yazısıyla, Bertolt Brecht’in Schweyk oyunu üzerinden yazarın faşizme bakışını inceliyor.

Resimli Ay'da Haziran ayının konuğu Orhan Kemal. Orhan Kemal’in ölüm yıldönümü nedeniyle yazarın 'Grev' isimli kitabından 'Nermin' adlı öykü yayınlanıyor. Öyküyü Feyza Hepçilingirler ‘Güzel Kadınları Değil, İşçi Kadınları Sevmek’ yazısıyla değerlendiriyor. Vedat Türkali’nin Bir Gün Tek Başına romanının eleştirisini ‘Bir Gün Tek Başına’nın Kadınları ve Erkek Egemen Söylem’ yazısıyla Efe Dağlı yapıyor.

Hasan Polat, Ayın Halleri bölümünün son yazısını Sanat ve Hayat için yazıyor. Yazar "Sanat ve Hayat’ın Ölümsüzlük Hali- Anı Yaşatır" başlıklı yazısıyla Haziran ayında yitirdiklerimizi 'Ayın Halleri'ne konuk ediyor.

Sanat ve Hayat Dergisi'nin yeni sayısı tüm bayii ve kitapçılarda...