8 Mayıs 2009 Cuma

Coşkun Büktel
8 Mayıs 2009



DARBECİ GENERALLER, YAZANLARI SUSTURMAK İÇİN, "İÇERİK"E İTİRAZ EDEMEYİNCE, USLÛBU BAHANE EDER


RADİKAL'İN ARŞİVİNDEN (Ama vurgular bizden):

Müşerref'e 'sonofabitch' demenin sonu

11/11/2007

İSLAMABAD - Pakistan'da geçen hafta olağanüstü hal ilan ederek adeta ikinci darbe yapan darbeci Devlet Başkanı Pervez Müşerref, dün Britanya'nın Daily/Sunday Telegraph gazetelerinin üç muhabirine 72 saatte ülkeyi terk emri verdi. Gazete, önceki gün Pakistan lideriyle Batı arasındaki 'yolsuz ilişkiler'i konu alan yorumunda, terörle savaştaki başarısızlıkları ve diktatörlüğünü sıraladığı Müşerref'e ABD ile Britanya'nın desteğinin hâlâ sürmesine atıfla 'our sonofabitch' (Bizim o..... çocuğumuz) diye yazmıştı. 1939'da dönemin ABD Başkanı Franklin D. Roosevelt'in gönülsüz desteklediği Nikaragua diktatörü Anastasio Somoza için "O..... çocuğunun teki, ama bizim o..... çocuğumuz" demesi tarihe geçmişti. Dün Pakistan Enformasyon Bakanlığı, üç muhabirin sınır dışı kararı için 'kirli ve sövgü dolu dil kullanılması' gerekçesini gösterdi. Öncesinde Müşerref'e 2001'den beri 10 milyar dolar aktaran ABD, yardımın kesilmesinin yasal gereklilik olmadığı sonucuna vardı. Eski başbakan Benazir Butto ise önceki gün Ravalpindi'de gösteri düzenlemesini önlemeye yönelik 24 saatlik ev hapsinin bitmesi üzerine dün eylemlerini devam ettirdi. (Dış Haberler)

Kaynak: Radikal


***


"Pinochet was a sonofabitch." ("Pinochet bir orospu çocuğuydu.")

Niall Ferguson (2004 yılında Time dergisinin "dünyanın en etkili yüz insanından biri" seçtiği gazeteci-profesör.)

KAYNAK: Ferguson'un, Telegraph.co.uk'da çıkmış bir makalesi.

NOT: Dünyanın en ünlü profesörü de olsanız, Amerikan başkanı da olsanız; bazı "aşikar" durumlarda, uzun bilimsel tahlillere gerek duymaz, hedefi 12'den vuran, isabetli ve akılda kalan, tek bir sözcükle yetinebilirsiniz.


***


"Sonofabitch Stew" (Orospu Çocuğu yahnisi)

Davidson, Alan (1999).The Oxford Companion to Food. Oxford University Press. p. 734

(KAYNAK: Oxford Yemek Kılavuzu. Oxford Üniversitesi Basımevi, 1999, sayfa 734.)

(NOT: "İmambayıldı"nın imamla ne kadar ilgisi varsa, "orospu çocuğu yahnisi"nin orospularla veya çocuklarıyla o kadar ilgisi var. Yani hiçbir ilgisi yok. Ama itiraz edemedikleri asıl nedenler yüzünden birilerine saldırmak için uygun bahane arayan kötü niyetliler için, ilgi kurmak hiç de zor değil, tabii.)

***

"(gerçek orospuları ve çocuklarını tenzih ederek söyleyelim) 'habersiz mağdur' rolü yapan, sinsi bir orospu çocuğudur;"

(...)

"Ben yalnızca, iftirayı örtbas amacıyla bütün bu şebeklikleri yapan 'Tosun'u bile bile ve hâlâ destekleyenlerin adını koyacağım: Orospu çocuğu... (Gerçek orospuları ve çocuklarını bir kez daha tenzih ederim.)"

(...)

"NOT: Masum hayat kadınlarının masum çocuklarından özür dileriz; biz 'orospu çocuğu' sıfatını bambaşka bir bağlamda kullanıyor, kelimelerin tarif etmekte yetersiz kaldığı bir çeşit 'özsüz insandan', insan posasından söz ediyoruz."


Coşkun Büktel


KAYNAK: Büktel'in, takma isimli sapık ve destekçilerine karşı, "orospu çocuğu" kavramını ilk kez kullandığı ve 2008 yılının Şubat ayı boyunca defalarca güncellediği arşiv yazısından...

NOT: Yukarıdaki ifadelerin yer aldığı Şubat 2008 tarihli arşiv yazısını, o zamanki tüm güncellemeleriyle birlikte, hemen aşağıdaki kutuda bir kez daha yayınlıyoruz:


Devamını okumak için
www.coskunbuktel.com
sitesini ziyaret ediniz!