Hikaye-i Mahmud Bedreddin Bornova'da...
.
.
Tiyatroevi İzmir, kurulduğu 2000 yılından beri, temel amaçları olan, toplumsal tiyatro anlayışına hizmet etmek için çabalamış ve bugüne kadar sahnelediği tüm oyunlarında da bu hedefine uygun çalışmalar üretmiştir.
.
Bugün Türkiye’nin “en aydınlık kenti” olan İzmir’imizde hala yerleşik bir tiyatronun olmayışı bizim için ve mesleğimiz adına en büyük sancımızdır.
.
Bu anlamda, sonuçlanan seçim süreci ardından, yeni bir döneme girerken, özellikle Büyükşehir belediyemizin projeleri kapsamında, kentimizi ve kent sanatçılarımızı desteklemek yönünde önemli adımlar atılacağını biliyoruz. Amacımız İzmir’e layık olduğu kültürel değerleri katmaktır. Bu nedenle, sahneleyeceğimiz “Hikaye-i Mahmud Bedreddin” oyununa katılımınızı ve ilginizi istiyoruz.
.
İzmir’de yerleşik bir tiyatronun, sesi, sözü olan bir tiyatronun yeşertilmesi için hepimize iş düşüyor.
.
Biz İzmir’deyiz ve burada yerleştik. Tek eksiğimiz İzmir’in ilgisi. Bu da ancak, yerel yöneticisinden, akademisyenine, mahalle muhtarından yerel örgütlerine, kültür sanat insanlarından basınına kadar uzanan bir yelpazede herkesin katkısıyla sağlanabilir.
.
Bu zamana kadar hep kendimizi var edebilmek için çabaladık. Artık “İzmir’de yerleşik bir tiyatro geleneği yaratmak” için çabalayacağız.
.
Yakın zaman önce kaybettiğimiz çok sevdiğimiz Mehmet Akan’ın kaleme aldığı ve Hamit Demir’in yönettiği oyunumuzda; Şeyh Bedreddin düşüncesi ve düşleriyle tüm İzmir’i selamlayacağız.
.
Bu selamın İzmirliler’e iletilmesi aşamasında katılımınıza ve ilginize ihtiyacımız var. Esirgemeyeceğiniz düşüncesiyle, sizleri aşağıda belirtilen gün ve saatte, bu “kavuşmaya” davet ediyoruz.
.
Sevgi ve saygılarımızla…
.
Hamit Demir
Tiyatroevi Genel Sanat Yönetmeni
.
Yer: BORNOVA Ayfer Feray Açıkhava Tiyatrosu - İZMİR
Tarih : 29 Mayıs 2009 Cuma
Saat : 20:00
Davetiye Ücreti: 5 TL.-
.
OYUN BİLGİLERİ
Yazan: Mehmet AKAN.
Yöneten: Hamit DEMİR.
Dramaturg: Savaş Korkmaz
Reji Asistanları: Elif CANBOLAT, Taner TOSUN, Savaş KORKMAZ
Sahne Amiri: Erkan AKTAŞ
Dans Düzenleme: Yılmaz GÜNAY.
Müzik: Yılmaz GÜNAY (Bağlama, Davul), M.Ali EDİS (Gitar), Neşet KUTAS (Arbene, Bendir, Davul), Metin TUTAR (Darbuka, Bendir), Eren AKGÜL (Arbane).
Kostüm Uygulama : Dem Tekstil, Hatice KANDEMİR, Ali KOYUNCU.
Oynayanlar: Çağla ÖZTÜRK (10 yaşında ), Deniz ALTAY (10 yaşında), Hamit DEMİR, Taner TOSUN, Savaş KORKMAZ, Fecri TAŞDEMİR, Erkan AKTAŞ, Elif CANBOLAT, Tamer YONTAR, Akın TURAN, Seyda KARALTI, Ilgız KARADAĞOĞLU.
.
Oyun hakkında birkaç söz…
.
“Uzun yıllar öncesinden beri içimizde taşıdığımız bir projeydi bu. Ancak yaşamın ellerimizin arasından akıp geçtiğini bazen fark edemiyoruz. Tam bu sırada Mehmet Akan’ı kaybetmek gerçekten çok acıydı. Hayatı sonsuz sanma gafletine düşmüşüz.
.
Daha fazla gecikmeden ve ustaya saygımızı hatırlayarak, unutulmasın bu değerler diye hemen işe koyulduk.
.
Gerek Bedreddin gerekse Mehmet Akan yarınlara kalan ve kalacak olan değerler. Bunun bilinciyle ve 16 kişi ortaklaşarak bu işe koyulduk.
.
Ortak olduk bu oyunu yaşamaya. Ve bu ortaklık meyvelerini vermeye başladı sahnede. Uzun bir süreç olacak bu oyun bizim için. Aramızda 8 yaşındaki Deniz’den başlayıp bizimle birlikte bu yolculuğa katılacak tüm ortaklarımızla yaşayacak ve anlatacak daha çok hikayemiz var.
.
Dileriz ki seyircimizde bu ortaklığa katılır ve bu değerleri hatırlayarak mutluluğu üretir. Daha güzel bir dünya için Bedreddin’den ve onun öğretilerinden öğrenmemiz gereken çok şey olduğunu düşünüyoruz. Hikayemiz insana dairdir.”
.
İzleyici yorumları: “Tıka basa doldurulmuş bir yokluktan, azaltılmış belki ama, özde çoğalan özgürlük gibi.. Kendinize yürümektesiniz adım adım, kendinizi bulmaktasınız çünkü…Kaçırılmaması gereken bir buluşmadır… Seni sen yapmaktadır çünkü, beni ben…" Turgut DARUGA / Gazeteci Yazar
.
“Bu oyunu izledikten sonra bu gezegende artık eskisi gibi yaşamanız mümkün değil. Oyuncuların performansı ise… Çağları aşıyor, günümüze çektikleri uzanımla umut veriyor. Az şey mi yani!” Aydoğan Yavaşlı / Yazar
.
“… ve oyunda anladiki, bu oyunu gerçeğe bedenleri ve sesleri ile, biz ile birlikte, bize taşıyan tiyatroevinin, yine bizle birlikte bir başka karaburunlulara dönüştüğünü.” ahmet tuncay karaçorlu / doğal ve kültürel çevre için yaşam girişimi sözcüsü.
.
“Tiyatroevi üretiyor. Ülke tiyatrosu adına bize yeni umutlar aşılıyorlar. Onları izleyince bizlerin de üretme, yaratma heyecanı ayaklanıyor.” Mehmet Esatoğlu / Tiyatro Sanatçısı
.
“Oyun bitip de dışarı çıkınca davulun güm gümleri uzunca bir süre kulaklarımda yankılanıp durdu. Oyun için en sonunda söyleyeceğim sözü burada hemen söyleyivereyim. Çok iyi çalışılmış, sıkı bir Epik tiyatro.” Dinçer Sezgin / Yazar
.
“Yapılan gösterinin tiyatro dışında bir şey. Kibirsiz, egosuz, herkesin aynı mertebede yer aldığı arınma sanatı. Gösteri sade, samimi ve güzel ki her birimiz sahne de hissettik kendimizi. Bence günümüz insanların ve özellikle gençlerin şiddetle izlemesi gereken bir tiyatro…” Güngör Kızılkaya / Seyirci
.
Tiyatroevi 2009
İletişim: 0232 329 31 20 – 0537 725 81 82