Dünya Tiyatro Günü kutlandı
Yerine kongre merkezi yapılması planlanan ve bir çok protestolara sahne olan Taksim Atatürk Kültür Merkezi (AKM) önünde buluşan sanatçılar, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü etkinlikleri için bir araya geldi. Etkinlik Kültür Sanat Sendikası, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ve NHKM tarafından düzenlendi.
soL (HABER MERKEZİ) Aylardır kapalı bulunan AKM önünde bir araya gelen sanatçılar ve AKP’nin sanatı hedef alan politikalarına karşı çıkan İstanbullular 27 Mart Dünya Tiyatro Günü için bir araya geldi. AKM önünde saat 12:00’de Kültür Sanat Sendikası, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği ve Nazım Hikmet Kültür Merkezi tarafından düzenlenen etkinlikteki konuşmalarda, AKP’nin emekçiler aleyhine gerçekleştirdiği ve başta AKM olmak üzere bir çok tiyatro sahnesini kapatan sanat politikalarına vurgu yapıldı.
Orhan Aydın: Durdurun
Etkinlikte dikkat çeken konuşmalardan birini yapan tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, günümüzde tüm emekçi halkın, yurtseverlerin sorunlarının sanatçılardan farklı olmadığını belirterek bu sorunların başında işsizlik yoksulluk, ötekileştirme, olduğunu ifade etti. Aydın, Türkiye’nin sanat alanındaki ihale yoluyla sanatçı alımı, seyircisizlik ve sıradanlaştırma konularına değinirken, “Bugün Cumhuriyet kurum ve kuruluşlarını işgal eden Osmanlı madrabazları ne ilktir ne de son olacaktır” dedi.
Katılımcılara seslenen Aydın, konuşmasında barışı, kardeşliği, eşitliği, bağımsızlığı, onuru ayaklar altına alanlara karşı birlikte “durdurun” çağrısı yapmak gerektiğini vurguladı. Aydın, “Gelin ülkeyi talan eden ABD ve AB taşeronlarını; yaşam alanlarını talan eden dinci, gerici, yobazları; işçileri, emekçileri yok sayan faşist aklı; kent rantçılarını; ülke kardeşliğine ve iç barışa “gül suyu” dökenleri ve ülkeyi tiyatrosuz, operasız bırakan padişah aymazlığını durdurun” dedi.
“Tiyatro direniyor”
Oyuncu Nedim Saban ise yaptığı konuşmada hak üzerindeki baskı politikalarına değinerek “fişlenmekten, cadı kazanına kurban gitmekten korkmuyor musunuz?” dedi. Türkiye’de iyi şeylerinde olduğunu söyleyen Saban, Su Gösteri Sanatları Merkezi, Sakıncalı Piyade ile Lions ödülü alıyor, kentin merkezinden yıkılan, kostümleri, aksesuarları, kültürel mirası talan edilen Muhsin Ertuğrul’un düşleri talan edilemiyor, Balıkesir’de Taylıeli Köyü Kahvesi tiyatro salonuna dönüştürülüyor” dedi. Saban, TOBAV, TOMEB ve tiyatro eleştirmenleri birliği gibi kitle örgütlerinin haksızlıklar karşısında sesini yükselttiğini ifade ederek “Savaşı kazandığımız gün, ilk önce tiyatrolarımızı onaracağız. Yeter ki savaşırken ruhlarımızı kaybetmeyelim” dedi.
“Kalemlerimizi çocukların geleceği için kullanacağız”
Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği’nin (OYÇED) 27 Mart bildirisini okuyan Nilbanu Engindeniz, Tiyatrolar Günü’nü sevinçle, öfkeyle, direnişle kutladıklarını vurgulayarak “Önlem alınmazsa ezilenlerin, yoksulların, emeği, kanı, canı üzerinde yükselen küresel kapitalizm, dünyayı iliklerine kadar sömürüp onu çocuksuz, evrensel bir çöplük haline getirecek” dedi.
Engindeniz, tiyatro yazarları ve çevirmenlerinin, kalemlerini çığlıkları duyurmak ve çocukların hak ettiği barış dolu bir dünyayı vaat etmek için kullanacaklarına dair söz verdiklerini belirtti.
Fikir emekçilerinden Dünya Tiyatro Günü’ne dair değerlendirmeler
Dünya Tiyatro Günü etkinliğine destek veren sanatçı, yazar ve sabah-ATV direnişindeki gazetecilerden soL adına görüş aldık.
Gazetemize görüş veren Mask-Kara Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Nazif Uslu, soL’a 27 Mart Dünya Tiyatrolar gününe ilişkin yaptığı açıklamada, başta tiyatro sanatçıları olmak üzere, AKM önündeki etkinliğe bakıldığında duyarlı insanların kimler olduğunun rahatlıkla fark edilebildiğini belirtti. Türkiye’nin gerçek sorunlarını bilerek sokağa çıkanların devrimciler olduğunu söyleyen Uslu, komünistlerin devrimci sanat anlayışını yaratanlar olduğunu vurguladı. 29 Mart yerel seçimleri hakkında konuşan Uslu, “Yarınları yaratan devrimciler dünya mirasının talan edilmesine izin vermeyecek, umutlarını çöpe atmayacak” dedi.
Tiyatro Yazarı Yılmaz Onay ise gerçekleştirilen etkinliğin ülke tiyatrosu için umut taşıdığına dikkat çekerek, her koşulda, gerçeklerin devrimciler olduğunda ortaya çıktığını vurguladı.
Sabah ATV grevinde bulanan gazetecilerden Arzu Gündüz, uygarlığı yaratan iki çatının bilim ve sanat olduğunu belirterek bugün iki alanın da içinin boşaltıldığını ifade etti. Gündüz, grevdeki, direnişteki işçilerle bugün sanatçıların, tiyatrocuların sorunlarının ortaklaştığını söylerken, basın emekçilerinin, sanatçıların ve emekçilerin hak taleplerini topluma taşıyanlar olduğuna dikkat çekti.
Yapılan konuşmaların ardından Ufuk Karakoç, Emin İgüs, Nejat Yavaşoğulları, Grup GÜNDOĞARKEN ve Nazım Kumpanya’nın seslendirdiği şarkı ve türkülerin ardından etkinlik sona erdi.
(Kaynak: soL)