15 Şubat 2009 Pazar

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf Emek Ödülü verdi / 5

Cahide Birgül - Ortaokulda Robert Koleji'ne gitmeniz nasıl oldu? Sanırım o yıllarda İngilizcenin değeri bugün olduğu gibi yüksek değildi.
Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) "Emek Ödülü" verdiği 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman - Doğru. Ben ilkokulu bitirecekken annem ısrarla Fransız eğitimi görmemi istiyordu. Saint Joseph'e gitmemi istiyordu. Bizim eve en yakın olan önemli lise Saint Joseph'ti. Kendisi Dame de Sion'a gitmiş. İki sene kadar galiba... Rahat konuşamazdı ama epey Fransızca bilirdi. Gündelik işler için Fransızcasını kullanabiliyordu. Fakat babam için Fransızca eğitim almam söz konusu değildi. Söylemiştim, 2. Dünya Savaşı'ndan önce Almanya'ya gitmiş, Berlin'de, Münih'te, Hamburg'da birkaç ay kalmıştı. Sonra İngiltere'ye geçmişlerdi. Savaş öncesinde her iki ülkeyi de içinden görmüştü babam. Benden önce ablamı gönderdi Robert Koleji'ne. Bizim için başka bir alternatif düşünmedi.


aklın yolu bindir "Talat S. Halman Kitabı"
Söyleşi: Cahide Birgül
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Birinci Basım Mayıs 2003
Sayfa 49


Ayrıca bakınız: "Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat İçin Vakıf'ın (TAKSAV) 12 Mart Faşizmi Kültür Bakanı Talât Sait Halman’a verdiği 'Emek Ödülü' haber linkleri"