19 Kasım 2008 Çarşamba

Konservatuarın yolu özel derslerden mi geçiyor?

Kapitalizm, tüketmekten başka edimi olmayan varlıklardan hoşlanır. Düşünen, konuşan, tartışan, sanat yapan insanlardan hoşlanmaz. Sanatı da bir değişim ögesi olarak gören kapitalistler, kendi dünya görüşleri doğrultusunda robotluk yapan varlıklara gereksinim duyarlar. Tiyatro alanında da aynı durum söz konusudur. Kapitalizmin ilelebet muhafaza ve müdafaa edilmesi için inşa edilen konservatuarlara, doğal olarak, yine kapitalist kişi, kuruluş ve kurumlar robot yetiştirir. Fırat Kültür Merkezi de bu robot üretim tesislerinden biridir. Bize hiçbir etkinlikleri için bilgi vermeyen FKM'nin etkinlik bilgilerini diğer sitelerden öğreniyoruz. Tiyatro Dünyası sitesine yansıyan, FKM'nin düzeysiz çalışmasının anlamsız ve dil yanlışlarıyla dolu duyurusunu okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:


FKM'de Konservatuar Tiyatro Bölümüne Hazırlık Kursu Başlıyor


Konservatuar tiyatro bölümüne hazırlık sınıfı olarak başlangıç aşamasında temel hedefimiz öğrencinin önce kendisinin, sonrada (Oyun'un notu: sonra da olarak yazılmalıydı.) çevresinin farkına varmasıdır. Farkındalık yaratacak egzersizler ve beş duyu çalışmaları ile faaliyete başlayan adaylar, zamanla gelişerek tek hedefi olması gereken FARKINDALIĞIN FARKINDA olmaya doğru ilerler. Konservatuar adayına beden dilini tanıması ve kullanması üzerine çalışmalar yaptırılacaktır. Bu çalışmaların tamamında jest ve mimikler üzerinde ve bunların tamamlayıcısı olan ses konusu genişçe ele alınacaktır.

Aday öğrencinin önce kendi duygularını ve sınırlarını tanıması, uygulanacak programın hedef ilkelerinden birisidir. Önce insan, sonra OYUNCU nasıl olunur diyen oyuncu adayına yeni ve işlevsel kapılar açmak uygulanan programın temel amaçları içerisindedir.

EMPATİ NEDİR, oyunculukta ve hayatta nasıl kullanılır? Bunların çalışmaları yapılacaktır. Mekan açmak, durum ve an oluşturmak üzerine egzersizler zenginleştirilecektir. Bütün bu ön hazırlık aşamasından geçen öğrencilerimizle bireysel olarak tek tek ilgilenerek parça seçimlerinde yardımcı olunacaktır. Sonraki aşamada seçilen monologların yorumlanması konusunda onlara detay çalışmaları yapılacaktır. Ayrıca öğrencilerimize kostüm ve dekor tarihi konusunda da temel bilgiler sunulacaktır. Genel kültür konuşmaları başlığı altında; kulis adabı, usta çırak ilişkisi bu konularda sohbetler edilecektir. Toplu olarak bir oyun izlemeye gidilmesi bu oyun üzerine tartışmaların yapılması programın müfredatı içerisinde yer alır.

Bütün bu başlıklar ışığında oynadığı monologları anlatmak üzerin (Oyun'un notu: üzerine olarak yazılmalıydı.) yoğunlaşan oyuncu adayları OYUNCULUĞUN %70 nin (Oyun'un notu: % 70'inin olarak yazılmalıydı.) anlamak %30 nun (Oyun'un notu: % 30'unun olarak yazılmalıydı.) oynamak olduğu fikrine daha da yaklaşacaklardır.

Sizinde (Oyun'un notu: sizin de olarak yazılmalıydı.) kalbinizde konservatuara karşı bir sevda varsa, bu sevdanıza kavuşmanızı sağlayacak Doğru (Oyun'un notu: doğru olarak yazılmalıydı.) adres BİRGÜL ULUSOY eğitmenliğinde FKM konservatuara hazırlık kursudur.

Görüşmek dileklerimizle…
NOT: 18 – 25 yaş arası öğrenci alınacaktır.

KURS BAŞLANGICI: 15 ARALIK 2008
KURS BİTİŞ TARİHİ: 01 HAZİRAN 2009
KURS SAATLERİ: HER PAZARTESİ SAAT 17:00 – 22:00 ARASI
KURS ÜCRETİ: Nakit: 550 YTL
Kredi kartı: Kredi Kartına 600YTL ve 5 Taksit imkanı vardır.

KAYIT İÇİN GEREKLİ OLAN BELGELER:
*Nüfus cüzdanı fotokopisi
*1 adet vesikalık fotoğraf

MÜRACAAT:
FKM FIRAT KÜLTÜR MERKEZİ,
Tel: 0212 5174697(pbx),
www.fkmonline.net,
fkm@fkmonline.net
Yeniçeriler Cd. No:1 Çemberlitaş Alışveriş Merkezi, Çemberlitaş/Eminönü/İSTANBUL

(Kaynak: Tiyatro Dünyası)