14 Kasım 2008 Cuma

28.000 YTL'lik çanakçı Mask-Kara'dan Tartüf

Münir Özkul adının yaygınlığından yararlanarak bir kampanya başlatan Mask-Kara Tiyatrosu, Münir Özkul Sahnesi adıyla bir salon açmak istedi. (Bakınız: "Yeni bir devlet tiyatrosu kuruluyor!...") Bizim yaptığımız Fakir Baykurt Sahnesi kampanyası (Bakınız: "TÖS salonunun adı Fakir Baykurt olmalı!") sonucu bu girişiminden vazgeçen Mask-Kara, şimdi Su Gösteri Sanatları Sahnesi adıyla açılan salonda Velev'ki Tartüf adlı oyunu, Kültür Bakanlığı çanağını yalayarak elde ettiği 28.000 YTL sayesinde sahneleyebiliyor. Tiyatro Dünyası'ndaki Mask-Kara haberini dikkatinize sunuyoruz:


Velev'ki Tartüf, 15 Kasımdan itibaren sahnede!


MOLİERE-NAZIM HİKMET
Velev’ki Tartüf
Dramaturji: Yılmaz ONAY
Rejisör: Orhan KURTULDU

1664 yılında Molier’ in yazdığı Tartüf adlı oyunu Nazım hikmet , 1959 yılında Tartüf 59 adıyla yeniden kaleme aldı.

Günün koşullarına uygun ustaca yazılan oyun , Tartüflerin değişen koşullara nasıl ayak uydurduğunu ve teknolojiyi nasıl kullandıklarını anlatan yazar, aynı zaman da bunun karşısında durması gereken sınıfsal gücün kimler olması gerektiğini de ifade eder.

Nazım Hikmet ‘in Tartüf 59 oyununun darmaturjisini Yılmaz Onay yaptı ve oyunu bugüne taşıdı.

Devlet Tiyatroları Sanatçısı Orhan Kurtuldu’nun rejisiyle oyun; “Velev’ki Tartüf” adını aldı.

Tiyatronun üç usta yazarının elinden gecen oyun; Tartüf’lerin tüm insanlık tarihi boyunca halkı nasıl etkileri altına aldıklarını ve insanların dinsel inançlarını kullanarak kendi iktidarlarını kurup pekiştirmek için neler yaptıklarını anlatır.

Velev’ki Tartüf adıyla oyunu sahneye taşıyan Mask-Kara Tiyatrosu aynı zamanda bu yıl kuruluşunun 15 yılını da kutluyor..

Oyunun; Sahne Tasarımı :Cengiz Çakıcı, Kostüm Tasarımı :Zeynep Aydemir, Müzik&Remixler:Renan Bilek, Işık Tasarım:Yüksel Aymaz imzasını taşıyor. Genel sanat yönetmen ise Nazif Uslu.

Velev’ki Tartüf adlı oyunda ; Renan Bilek,Toygun Ateş,Nazif Uslu,Özlem Toptaş Menligil, Uygur Erol, Tuna Öztunç ,Seda Kement, Zeynep Aydemir, Volkan Çolpan, Mehmet Bilen ve Recep Yener rol almaktadır.

Oyun; dinin bir baskı ve iktidar unsuru olarak kullanılmasından, yönetenlerin de nasıl yönetildiğini göstermesine kadar bir çok yönüyle güncelliğini koruyor.

17.Yüzyıldan 21.yüzyıla uzanan bir oyun.

Ne kadar dünya? Ne kadar Türkiye ? Siz karar verin.

Velev'ki Tartüf Oyun Programı
15 KASIM 2008 Cumartesi, SAAT:20.00’de - (İLK OYUN)
16 KASIM 2008 Pazar, SAAT:16.OO’da
22 KASIM 2008 Cumartesi, SAAT:20.00’de
23 KASIM 2008 Pazar, SAAT:15.OO’de
24 KASIM 2008 Pazartesi,SAAT:20.00’de- (BASIN GALASI)
28 KASIM 2008 Cumartesi, SAAT:20.00’de
29 KASIM 2008 Pazar, SAAT:15.OO’de
-Su Gösteri Sanatları Sahnesi-
Gureba Hüseyin Ağa Mahallesi Vezir Çeşmesi Sokak No:3 Aksaray/İSTANBUL
İLETİŞİM: 0212-621 45 53

(Kaynak: Tiyatro Dünyası)