29 Ekim 2008 Çarşamba

İzmir'den gelen Baran Tursun mektubu

Bu ülkenin polisleri, bu ülkenin gençlerini, ellerindeki geniş yetkiye dayanarak, sokak ortasında keklik gibi avlıyorlar. AKP iktidarının köşeye sıkışmasıyla birlikte, "Polis Partisi" (PP), hızla, oluşan iktidar boşluğunu dolduruyor ve hukukun ayaklar altında süründüğü bu süreçte, en temel insan hakkı olan yaşama hakkını, hem de keyfi biçimde, insanların ellerinden, bir mermi ağırlığıyla alıyor. Dün de Antalya'da bir polis, Çağdaş Gemik adlı bir genci, sanırız adını beğenmediği için olsa gerek, güpegündüz, herkesin gözü önünde kurşuna dizdi.

(Bakınız: Cumhuriyet, "Polis, yine 'dur'mayınca öldürdü")

Orospu çocuğu Burak Caney'in hela kapısı gibi çift "oo"lu www.tiyatrooyun.org sitesini "Dost Siteler" bağlamında bünyesinde barındıran Türkiye Tiyatrolar Birliği Dönem Sözcüsü Orçun Masatçı'nın yolladığı mektubu yayınlıyor ve duyarlılıklarına katılıyoruz:

BARAN TURSUN DAVASININ TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ!

İZMİR (27.10.2008)- Baran Tursun'un katledilmesine ilişkin soruşturmada “evrakta sahtecilik”le suçlanan polislerin davasında hakim Mehmet Özcan, duruşmayı terk etti. Tursun Ailesi, avukatları, BEKSAV ve Yenikapı Tiyarosu adliye önünde açıklama yaptı, “davanın takipçisi olacağız” dedi.

Baran Tursun’un yetkili polis cinayetine kurban gitmesinin ardından yürütülen soruşturmada “evrakta sahtecilik yapmak”la suçlanan 10 polisin yargılandığı dava bugün görüldü. İzmir 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada hakim Mehmet Özcan, önce izleyicilere bağırdı, ardından “davadan çekiliyorum” deyip, duruşma salonunu terk etti. Salondakiler dışarı çıkartıldı, duruşma salonunun önüne çevik kuvvet polisi getirildi.

Duruşmaya katılan 9 polisin ifadesinin alındığı sırada, hakim Özcan bir anda bağırmaya başladı. İzleyicileri işaret edip masayı yumruklayan hakim, “Lanet olsun size, mahkemeleri ne hale getirdiğiniz, niye gülüyorsunuz? Ben duruşmadan çekiliyorum” dedi, salonu terk etti. Hakimin tutumuna tepki gösteren Tursun Ailesi ise “adalet istiyoruz” diye bağırdı. Duruşma salonu boşaltıldı. Çevik kuvvet polisi uzun süre salon önünde bekledi. Gerginliğin yatışmasının ardından mahkeme heyeti, duruşmayı 24 Aralık gününe erteledi. Hakimin davadan çekilme talebini ise 7. Ağır Ceza Mahkemesi karara bağlayacak.

Hakim provokasyonuna sahne olan duruşmadan sonra Adliye binası önünde açıklama yapan Tursun Ailesi ve avukatları, yaşananları eleştirdi. Tursun Ailesi Bayraklı Adliyesi önünde, “20 yaşındaki oğlumuzu öldürdünüz; Trafik kazası raporu düzenlediniz. Sahte belge düzenlediniz. Delilleri gizlediniz. Yalan tanıklık yaptınız. Hakkımızda şikâyetçi oldunuz. Çocuklarımızı öldürmekten, sahte belge düzenlemekten, delilleri gizlemekten, yalan tanıklık yapmaktan ne zaman vazgeçeceksiniz?' yazılı pankart açtı. Aileye destek veren BEKSAV, Tiyatro İmge, Yenikapı Tiyatrosu ve ESP'liler pankart ve dövizler açtı.

Polisin öldürme yetkisini elinden alın

Baran Tursun'un babası Mehmet Tursun yaptığı konuşmada, Polis yasasında yapılan değişikliğin ardından yetkili polis cinayetlerinin arttığına dikkat çekti. “Oğlumuzun katili olan polis cinayeti işlediği zaman 'yetkimi kullandım' dedi. Daha fazla çocuklarımızı ölmemesi için PVSK'da polisin öldürme yetkisi elinden alınmalıdır” dedi. Baba Tursun İçişleri Bakanı'na çağrıda bulundu, “Sayın Bakanım, sizi evimde çay içmeye davet ediyorum. İzmir'de bulunan mülki amirlerin bize göstermediği devlet şefkatini sizden bekliyorum. Sayın Bakanım, suça karışan polislere müsamaha göstermeyeceğinizi biliyorum” diye konuştu.

Avukat Özdemir: Olay tutanağa yazılmadı

Tursun ailesinin avukatı Bahattin Özdemir ise yaptığı konuşmada, 16 yıllık meslek hayatında benzer bir olayla karşılaşmadığını belirtti. “Duruşma başladıktan ortaya mahkeme heyetinin bir ayarlama yapmadan aynı güne 14 duruşma aldığını öğrendik. Bizim soru sorma hakkımız başka bir güne ertelendi. Duruşmanın bir bölümünde üye hakimlerden Mehmet Özcan, dinleyicileri işaret ederek güldüklerini ve bu duruşmayı böyle yürütemeyeceğini söyleyerek cübbesini çıkartıp, elini masaya vurarak çıkıp gitti. Seyirciler dışarı alındıktan sonra da biz üye hakim Mehmet Özcan'ın bu tutumunun net olarak tutanağa geçmesini istedik. Ancak olay tam olarak tutanağa yazılmadı. Biz bunun üzerine 'doğru tutanak tutulmadığını' belirterek hakkımızda suç duyurusunda bulunmasını talep ettik. Çünkü bu ağır ceza mahkemeleri için çok büyük bir suçlamadır. Bizim hakkımızda suç duyurusunda bulunulması karşılığında 'tutanakta eksiklik' olduğu belgelenebilmiş oldu” şeklinde konuştu.

Tiyatro İmge ve Yenikapı Tiyatrosu Tursun Ailesine destek verdi

Aileye destek veren BEKSAV, Tiyatro İmge ve Yenikapı Tiyatrosu üyeleri “İşte Bilanço, 1 yılda 18 ölüm. PVSK=Ölüm” yazılı pankart ve “Faşist yasalar değil, demokratik haklar”, “Polis vuruyor, yargı koruyor”, “Dur polis vurabilir”, “Toplumla Mücadele Yasası iptal edilsin” dövizleri açtı. ESP'liler de “PVSK iptal edilsin” dövizleri taşıdı. Tursun ailesine destek amacıyla Adliye önünde yerini alan BEKSAV bünyesindeki Tiyatro İmge ile Yenikapı Tiyatrosu üyeleri de davanın takipçisi olacaklarını açıkladı.

Tursun ailesinin avukatlarının, hakim Mehmet Özcan hakkında yasal işlem başlatılması istemiyle savcılığa başvuruda bulunacağı öğrenildi.