Bugünlerde, Avrupa'nın Türkiye ile ilgili kültürel tasarılarını, düşüncelerini, plan ve programlarını incelemek için küçük küçük araştırmalar yapıyoruz. Özellikle, şimdilik söylenti biçiminde kulağımıza gelen, Türkiye'nin tiyatrocularını fon'lama çalışmalarını incelemek istiyoruz. Ne var ki, zaman ve emek eksikliğimiz nedeniyle, istediğimiz sonuçları elde etmekte zorlanıyoruz. Her şeye karşın, dilimiz yettiğince, elimiz vardığınca söylentinin ötesine geçme gayreti içerisine girmeye çalışıyoruz. Aşağıdaki yazı, pek açık bilgi içermese de, küçük bir örnek olarak okunabilecek nitelikte. Daha açık, daha net, daha anlışılır yazılarda buluşmak umuduyla, europist.net sitesinden aldığımız yazıyı dikkatinize sunuyoruz:
Europist.net, Türkiye’nin kültür sanat aktörlerinin iletişim düzlemi olma yolunda ilerliyor
Şubat ayında, Türkiye’nin kültür sanat ortamında aktif olarak çalışan 45 genç kültür sanat yöneticisiyle yürütülen bilgilendirme ve iletişim toplantıları, workshop ve seminerlerden oluşan “Kültür-Sanat Yönetimi Programı”, Türkiye’nin önde gelen kültür sanat aktörlerini genç kuşaklarla buluşturmanın yanı sıra, deneyimlerini paylaşmak ve Türkiye’nin kültür sanat ortamını yakından tanımak üzere alanın Avrupalı uzmanlarını Türkiye’ye getirdi. Farklı alan ve disiplinlerde çalışmakta olan genç kültür sanat yöneticileri, bu program sayesinde birbirleriyle tanışarak, üretken bir iletişim düzlemi oluşturdular. Bu iletişimden doğan ağ kısa zamanda güçlendi ve kültür-sanat yönetimi programı, mayıs ayında uluslararası bir Forumla son buldu.
6-8 Mayıs 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilen, “Culture Turkey 2005, Türkiye – Avrupa Kültürel İlişkileri Uluslararası Forumu”, Türkiye’den ve Avrupa’dan sanatçı ve kültür sanat operatörlerini Tarih Vakfı Tarihi Darphane Binaları’nın büyüleyici atmosferinde bir araya getirdi. Sadece www.europist.net portali iletişim kanallarıyla duyurulan ve birçok kurum, kuruluş ve kişinin ayni desteği ve emeğiyle hayata geçirilen bu foruma, sadece yurtdışından 75 kişi internet üzerinden kayıt yaptırdı. Üç gün boyunca panellerde Türk meslektaşlarıyla tanışan ve fikir alışverişinde bulunan Avrupalı kültür-sanat aktörleri, Forum’a eşlik eden ve 70’in üzerinde sanatçının yer aldığı, toplam 21 sanat etkinliği sayesinde, Türkiye’nin sanatsal üretimiyle de tanışma fırsatı buldu.
Bugüne kadar Avrupa’dan belli başlı kültür-sanat kurumlarının ve kültürel ağların iletişim kanallarına dahil olan (European Cultural Foundation, Culture.info, visiting arts, on-the-move, EFA, IETM, Art factories, Roberto Cimetta Fund, Young Arab Theatre Fund…) ve buralardan düzenli olarak bilgi akışı elde eden europist.net, tüm bu bilgi ve iletişim ağını Türkiye’nin kültür sanat aktörlerinin kullanımına sunuyor. Diğer taraftan, Türk kültür-sanat aktörlerinin ve sanatçıların uluslararası düzlemde tanıtımını amaç edinen europist.net, oluşturduğu veritabanı ve e-bültenler yoluyla Türkiye’nin kültür sanat ortamını uluslararası çevrelere tanıtıyor.
Europist.net giderek artan ziyaretçilerinin (site ayda 3500 tek ziyaretçi ve 4500 ziyaret adedine ulaşmıştır) desteği ve ilgisiyle büyüyor ve güçleniyor. Türkiye’nin kültür sanat ortamının iletişim ve tanıtımının güçlenmesi ve artması adına, ulusal ve uluslararası düzlemlerde duyurulmasını istediğiniz haber, makale ve etkinliklerinizi, ayrıca kurumsal ve kişisel bilgilerinizi europist.net’e ulaştırarak, bu sürece siz de destek olabilirsiniz.
Bugüne kadar bizlerle iletişime geçen ve kaynaklarını bizlerle paylaşan tüm ziyaretçilerimize teşekkür ederiz.
Reklam ve sponsorluk için editor@europist.net adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
(Kaynak: europist.net)